Kulcs

2022.02.25. 07:00

Ezt jól kisütötték a kulcsi mézeskalács-készítők

A múlt év derekán Magyarország Kormányának támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézet hirdette meg a Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért elnevezésű felhívást. Annak keretében mézeskalács-készítő szakkör alakult Kulcson a faluházban az iskola diákjainak bevonásával és a helyi könyvtáros, Létay Ildikó közreműködésével.

Török Tímea

Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért

Az NMI felhívásának célja: a közösségek újraindítása, fenntartása és az aktív közösségek élénkítése, újabbak építése, a hagyományok és a hagyományos mesterségek megőrzése, a nemzeti identitás erősítése. 

 

A közművelődési intézet biztosítja a szakkörök lebonyolításához szükséges alapanyagokat, eszközöket, a szakkörvezetéshez szükséges felkészítést, továbbá szakmai segédanyagot, amely a szakköri tematikáját tartalmazza. A felhívás eredményeként a település hivatali épületeibe hetente egyszer bekúszik – a faluházban működő mézeskalács-készítő szakkörnek köszönhetően – az édes, fűszeres mézeskalácsos, otthoni szeretet illat. A foglalkozások az iskola felsős diákjainak bevonásával, heti rendszerességgel zajlanak. 

 

A mézeskalács-szakkör foglalkozásain a mézeskalácstészta begyúrásával, a tészta nyújtásával és kisütésével, cukormáz készítésével, egyszerű figurák díszítésével, írókázással, mézes puszedlik készítésével ismerkednek a résztvevők. Kulcson kipróbált receptekkel dolgoznak. Már előre elkészített munkaterület, bemelegített sütő várja minden alkalommal a gyerekeket. Pontosan lepróbált struktúra szerint tevékenykednek, tudják, hogy egy kilogramm liszt felhasználásával gyúrt tésztát lehet egy iskolai óra ideje alatt, tehát 45 percben kisütni, díszíteni. A szakkörvezető a helyi könyvtáros és helyettes rendezvényszervező, Létay Ildikó. 

Boldogan és hatalmas lendülettel nyújtanak, sütnek és díszítenek, még a fiúk is

 

– Nagy örömmel fogadtam el az új kihívást, és kezdtem foglalkozni a szakkörvezetéssel is. Egyrészről azért, mert az iskolai helyhiány miatt itt a faluházban délelőttönként általában tanulni szoktak a gyerekek több-kevesebb lelkesedéssel. Most a szakkörnek köszönhetően boldogan és hatalmas lendülettel nyújtanak, sütnek, díszítenek, még a fiúk is. Ezt nagyon jó látni. Különben pedig eredendően cukrász a szakmám, ezért egyáltalán nem áll messze tőlem, sőt kifejezetten kedvelem az édes kreatív gasztronómiát. Nagy örömöt és óriási energiafröccsöt okoz mindnyájunknak a mézeskalácssütés alkotó folyamata. Ugyanakkor valóban jó látni, hogy az átlagostól eltérő tevékenység során a kapcsolatok megszilárdulnak, vagy újak születnek. Például a hivatali dolgozók és a pedagógusok, vagy akár a résztvevő gyerekek között is – monda el kérdésünkre Létay Ildikó. 

 

Ha ideje engedi, a polgármester, Jobb Gyula is szívesen van a gyerekek között. 

– Gyerekpárti vagyok polgármesterként és magánemberként, apa és nagyapaként is. Mindent megteszek, hogy a település ügyeit is a fiatalok és a családok érdekei szerint irányítsam. Nagyon kedvelem a finom édességet, de az itt készült kalácsok bizony nagyon szépek is. Mindenkit arra biztatok, hogy merjen kipróbálni új dolgokat, és ezeket a finom mézeskalácsokat pedig kóstoljuk meg majd együtt a hétvégi kolbásztöltő és disznótoros versenyen – fejtette ki véleményét Jobb Gyula. 

A kulcsi Fekete István Általános Iskola tanára, Balassa Kremmer Beáta is aktív közreműködője a konyhai folyamatoknak. 

 

– Az iskolai munka során csak technikaórán vannak háztartási ismeretek. Akkor van mód kicsit belelátni bizonyos konyhatechnológiai folyamatokba. Ezért mi nagyon megörültünk, hogy kaptunk egy ilyen lehetőséget – fűzte a témához a tanárnő. 

A mézeskalácsozás sikerén felbuzdulva a faluház közművelődési szakembere már az újabb szakkört tervezi. Az NMI biztosította lehetőségek közül vesszőfonó, nemezelő, gyöngyfűző, hímző, vagy csipkeverő ismeretek megszerzésére van még lehetőségük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában