október 23

2017.10.26. 17:15

Emlékezés és főhajtás Dunaföldváron

A településen és a laktanyában történtekre is emlékeztek Dunaföldváron az 1956-os forradalom eseményeit felidézve, és tisztelegtek az áldozatok emléktáblája előtt.

L. Mészáros Irma

jhh

A városi művelődési házban tartott ünnepségen Horváth Zsolt polgármester beszédében Bibó István szavait idézte: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Ma Magyarországon demokrácia van és függetlenség, de vajon van-e egység, tisztelet, elfogadás, van-e hit abban, hogy a 21. század jobb lehet? Tanulunk-e a hibáinkból? – fogalmazta meg aggályait a városvezető. Majd hozzátette: 1956 októberében elődeink elkezdtek valamit. Nekünk folytatni kell, s akkor fog sikerülni, ha mind együvé tartozunk, s a célokért tenni akarunk.

A múltat idézték a Magyar László Gimnázium diákjai Fotók: LMI

A Magyar László Gimnázium tizedik osztályos tanulói Bartalosné Agócs Irén és Pálfiné Sűrű Anna osztályfőnökök rendezésében történelmi emlékező műsort adtak elő, amelyben nemcsak az ötvenes éveket és az 1956-os forradalom budapesti eseményeit idézték meg, hanem a hajdan Dunaföldváron történteket is. Ez utóbbi jelenetek sora dr. Tóth Miklósnak, az 1956-ban Dunaföldváron katonai szolgálatát teljesítő kiskatonának a hatvanadik évfordulóra elkészült memoárjára épült, amely a Volt egyszer egy légvédelmi tüzérezred című könyvben jelent meg. Meghatottan nézte a jelenetet az ünnepségen részt vevő, ma Pécsett élő kertészmérnök, akinek – Nagy Gáborné, Dunaföldvár egykori polgármesterével együtt – jelentős része volt abban, hogy hatvanegy évvel az események után emléktábla őrzi a laktanyában elesettek nevét.

Kiss Éva, a helytörténet iránt elhivatott néhai tanár-újságíró másfél évtizede megkezdett kutatómunkáját követően dr. Horváth Miklós hadtörténész végre rálelt azokra a dokumentumokra, amelyek bizonyítják, hogy Varga István szakaszvezető a laktanya elleni szovjet támadáskor esett el. Vetési Imre József biológus hallgató neve mellé a novemberben felavatott emléktáblára most felkerülhetett Varga István szakaszvezető neve is.

A városközpontban elesett nemzetőrök, Györkő Árpád és Dubicz Sándor emlékét már régóta tábla őrzi. Az ünnepség után a városvezetők, az iskolák képviselői, a polgárőrök és a helyi Fidesz alapszervezetének vezetői koszorút helyeztek el az emléktábláknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!