október 23

2021.10.21. 20:00

Ünnepi események a térség városaiban

Október 23-án kettős nemzeti ünnep van Magyarországon. 1989. október 23. óta a jeles nap az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja egyszerre, amelyet az 1990. évi XXVIII. törvény iktatott a nemzeti ünnepek sorába.

Török Tímea

Idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, a 65. évforduló alkalmából a térség önkormányzatai mindenhol nyilvános ünnepi programokat szerveztek. A nemzeti ünnep állami és önkormányzati rendezvényeire sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Adonyban október 23-án, szombaton tartják az ünnepi rendezvényt. Délelőtt 10 órakor a szoborparknál lesz a megemlékezés, ahol Ronyecz Péter polgármester mond beszédet, és Adony város elöljárói koszorúzással fejezik ki tiszteletüket a hősök emléke előtt.

A dunaújvárosi koszorúzás a temetői kopjafánál lesz október 23-án délelőtt 9 órakor Fotó: archív

Rácalmáson a művelődési ház és könyvtár munkatársai várják az érdeklődőket október 22-én, pénteken délelőtt 11 órakor a Magyar Elektrográfiai Társaság ’56-ról szabadon című kiállításának megnyitójára. A szabadtéri kiállítást megnyitja Haász Ágnes Munkácsy-díjas képzőművész, közreműködik Dóra Attila zeneszerző. A tárlaton húsz képet és több videófilmet és videóriportot mutatnak be, a többi között Lux Antal Munkácsy Mihály-díjas médiaművész a Nyomok 1956 című filmjét is. A megnyitóünnepségen több alkotó, köztük Lux Antal is személyesen részt vesz majd. A tárlat védettségi igazolvánnyal látogatható. Majd október 22-én, délután 17 órakor kezdődik Rác­almás város hivatalos rendezvénye, a koszorúzással egybekötött megemlékezés. Az ünneplő közönséget a Rác­almási Rendezvényközpontba és Sportcsarnokba várják. Ott a Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai adnak műsort, a Rácalmási Napsugár Asszonykórus közreműködésével. Ezt követően a Milleniumi Parkban lévő ’56-os emlékműhöz invitálják a rácalmási ünneplőket, ahol koszorúzással fejezik ki tiszteletüket a település vezetői.

Dunaföldváron együtt emlékezésre hívnak a szervezők. Először október 22-én – az ’56-os forradalom évfordulójának előestéjén – egy igaz történeten alapuló filmet vetítenek A néma forradalom címmel. A történetben egy kelet-német osztály egy haditudósítást lát a budapesti helyzetről. A diákok közös döntést hoznak: egy perc néma csönddel adóznak a magyarokért. Az esemény azonban váratlan reakciót vált ki a politikai elitből.

Október 23-án 10 órára a dunaföldvári városházához várják az érdeklődőket. Ünnepi beszédet mond Horváth Zsolt polgármester, műsort adnak a Magyar László Gimnázium diákjai és a program szerint koszorúzásra is sor kerül majd a városházánál.

Dunaújvárosi ünnepi rendezvények

Ahogy országszerte megemlékeznek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, így városunkban is központilag szervezik meg az ezzel kapcsolatos ünnepi eseményeket.

A város önkormányzata a héten több rendezvényre is invitálja a dunaújvárosiakat. A többi mellett október 21-én Dunaújváros bronz városmakettjének leleplezésére kerül sor délután 14 órakor a Városháza téren.

Majd szintén csütörtökön, október 21-én este 18 órakor az 1956-os forradalomra és szabadságharcara emlékeznek a Bartók kamaraszínházban önkormányzati ünnepséggel.

Végül október 23-án délelőtt 9 órakor fogják elhelyezni a megemlékezés virágait az ’56-os temetői kopjafánál.

A járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények. Ezt az országosan elfogadott ajánlást veszik alapul Dunaújvárosban is, sehol nem lesznek érvényben korlátozások.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-diakok-musora-teszi-kulonlegesse-a-telepulesek-megemlekezo-musorait-4735589/

https://www.duol.hu/helyi-kiemelt/fohajtas-a-forradalom-hoseinek-tiszteletere-4735574/

https://www.duol.hu/helyi-kiemelt/kulcson-iden-is-lesz-faklyas-felvonulas-4735583/

Ezek is érdekelhetik