számos tragédia történik

2021.07.23. 07:00

Strandolás a szabadban – veszélyek és tilalmak

Már levonulóban az árhullám a Dunán, a dunaújvárosi szabadstrand a takarítási munkálatok miatt még várhatóan pár napig nem lesz látogatható. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabbakat: mire is kell ügyelnünk, ha szabad vizek mellett töltjük a nyaralást.

Szabó Szabolcs

20210608 Dunaújváros Fürdőző kislányok a Szalki-szigeti strandon A képen: Tóth Anna Tóth Emma Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Enikő

Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – rendkívül gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb módon történő hasznos eltöltésére. A nyaralásukat a vízparton eltölteni szándékozó baráti társaságoknak és családoknak azonban számolniuk kell az előre nem kiszámítható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is. Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben – emeli ki a korábban a police.hu-n közölt kisokos, amely az alábbiakra is kitér:

Biztonságosan csak a kijelölt szabad vízi fürdőhelyeken ajánlott a strandolás Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény, mentőgallér vagy karúszó használata. Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek. Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg sekély vízre érnek, vagy ameddig megérkezik a segítség. Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mély vízbe. Fontos továbbá, hogy a strandolók fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt. Ne étkezés után közvetlenül menjenek úszni, fürdeni. Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízi járművekről, fürdőeszközökről (vízibicikli stb.) való hirtelen vízbe ugrást. Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mérjék fel a várható veszélyeket (szélerősséget, ebből fakadó sodródást, a meder jellemzőit, a vízmélységet és a vízhőmérsékletet). Fürdőeszközön pedig ne aludjanak el.

Sajnos már idén is számos szomorú tragédia történt a strandokon

Már apad, de még zárva a helyi szabadstrand Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A szabad vizek kedvelői számára érdemes észben tartani a következő listát: A hatályos rendeletek szerint tilos fürdeni: hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén; egészségre ártalmas vizekben; a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig; ahol azt tiltó tábla jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!