Új köztéri alkotás a Vasmű úton

2021.06.18. 14:00

Móder Rezső tervei alapján Nemes Ferenc készítette el a Jel második fejezetét

Új köztéri képzőművészeti alkotással gazdagodott a város. Csütörtökön reggel állították fel Nemes Ferenc szobrászművész Móder Rezső tervei alapján készült alkotását a Vasmű úton, az Őspatika előtt.

Szabó Szabolcs

2021.06.17. Platánból készült szobor állítása a régi fa helyére. Szobrász: Nemes Ferenc képzőművész, Móder Rezső szobrászművész tervei alapján Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A tegnap felállított szobor előtörténete: tavaly októberben, a zene világnapján avatták fel a Jel című szoborcsoportot a Sándor Frigyes-zeneiskolánál. Az alkotás Móder Rezső tervei alapján készült, és Rohonczi István, Molnár János, Nemes Ferenc és Nyitrai Mihály képzőművészek közös munkája volt.

Nemes Ferenc köszönti Móder Rezsőt az alkotás mellett

Akkor az ötletgazda, Rohonczi István így nyilatkozott lapunknak: „Móder Rezső, a város emblematikus alkotója, Munkácsy-díjas művész stroke-ot kapott 2019-ben. A felépülése részben sikeres volt, sajnos azonban jobb kezével jelenleg nem képes érdemi alkotómunkát végezni. Hiába az elmúlt évtizedek kitartó munkája, a számos hazai és nemzetközi elismerés, a város közterületein egyetlen Móder-alkotást sem találunk. Művésztársaimmal, Nemes Ferenccel, Nyitrai Mihállyal és Molnár Jánossal arra gondoltunk, hogy ezúttal mi leszünk »Rezső kezei«, az általa korábban elkészített, az elmúlt napokban véglegesített tervek alapján a kivágott platánsor faanyagából köztéri munkát is készítünk.”

Művészbarátok valósították meg Móder Rezső korábbi terveit

A Jel című alkotást tavaly októberben avatták fel a zene világnapján, tegnap pedig a Vasmű úti Őspatika előtt felállították Nemes Ferenc munkáját.

– Én csak a kivitelező voltam, Móder Rezső korábbi terveit próbáltam megvalósítani. Remek élmény volt együtt dolgozni ROHO-val, Nyitrai Mihállyal és Molnár Jánossal. Bízom abban, hogy a város is befogadja majd ezt az új köztéri alkotást – mondta el lapunknak Nemes Ferenc.

Beemelés: a DVG Zrt. munkatársainak az alkotók is segítettek

Büszkének kell lennünk a saját értékeinkre, és úgy vélem, Móder Rezső egész munkássága megérdemli ezt a figyelmet. A zeneiskola mellett tavaly ősszel felállított Jel című alkotás most egészült ki Nemes Ferenc kiváló munkájával, amely egyben emléket állít a régi Vasmű úti platánsornak is – fogalmazott a Hírlapnak Rohonczi ROHO István, a programot összefogó képzőművész. A szobor hivatalos avatása jövő héten szerdán lesz.

Szoborállítás előtt Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!