Májusban és júniusban összesen közel 400 ezer vizsgát teljesítenek a diákok

2021.05.17. 20:00

A heti érettségi menüből: fizika, filozófia és katonai ismeretek

Hétfőn az emelt szintű írásbeli informatika vizsgával folytatódott az idei rendes érettségi szezon. Kedden pedig emelt és középszinten fizikából adhatnak számot tudásukról az érintett diákok. Az írásbeli érettségik május 25-ig tartanak.

Szabó Szabolcs

2021.05.03. Megkezdődött az érettségi 1. nap magyar Pannon Oktatási Központ és Magángimnázium Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – Az érettségizők döntő többsége már végzett az írásbelikkel, ám sokak számára még a következő két hét is tartogat fontos feladatokat. Hétfőn emelt szinten informatikából rendeznek vizsgát, emellett emelt és középszinten latin és héber nyelvből is ma délután kell tudásuk legjavát nyújtaniuk az érintett tanulóknak. Kedden nyolc órától jön a fizika. A középszintű vizsgán 120 percük lesz az érettségizőknek arra, hogy összegyűjtsék a maximálisan elérhető 90 pontot. A vizsgázóknak a többi között mechanikával, hőtannal, elektromágnesességgel, csillagászattal, atomfizikával, optikával kapcsolatos kérdésekre is választ kell majd adniuk. Emelt szinten már négy órájuk lesz a diáknak a 100 pont megszerzésére.

Idén is szigorú egészségvédelmi intézkedések kísérik az érettségi vizsgákat Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A hét tovább részében vizuális kultúra tárgyból, francia, orosz és spanyol nyelvből, filozófiából, mozgóképkultúra és médiaismeretből, dráma tantárgyból, pszichológiából valamint gazdasági ismeretekből, katonai alapismeretekből rendeznek írásbeli érettségi vizsgákat. A korábbiakhoz hasonlóan a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az oktatas.hu oldalra.

25-én olasz nyelvből rendezik az utolsó írásbelit

Mint arról már korábban beszámoltunk, az idei május–júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint általában csak az írásbeli vizsgákat rendezik meg. A rendelet szerint azonban meg kell szervezni a szóbeli vizsgát minden olyan vizsgatárgy esetében, amely középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik (pl.: célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan), bármely vizsgatárgyból tett középszintű érettségi esetén, feltéve, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkét százalékot, de nem érte el a huszonöt százalékot, valamint a testnevelés vizsgatárgyból. E szóbeli vizsgákat emelt szinten június 3–10. között középszinten pedig 14–25. között bonyolítják le. Május-júniusban közel 400 ezer vizsgát teljesítenek diákok: 121 tárgyból 67 446-ot emelt szinten, 183 tárgyból 332 216-ot pedig középszinten.

Május 10-én kezdődtek és még zajlanak a szakképző intézményekben a szakmai írásbeli vizsgák. Az intézmények korábban önállóan dönthettek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról.

Hiánypótlás

Az Oktatási Hivatal még márciusban közölte, idén 101 844-en jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A Dunaújvárosi Egyetemre összesen közel 2000 jelentkezés érkezett. A felsőokatási szakportál a felvi.hu a napokban közölte: A felvételi jelentkezések feldolgozásakor nemcsak azok megfelelőségét ellenőrzik, hanem azt is, hogy minden szükségeset feltöltött-e a jelentkező. Ha nem, akkor hiánypótlási felszólítás érkezik az E-felvételiben. Ha az adatok és a dokumentumok feldolgozása során kiderül, hogy a jelentkező hiányosan nyújtotta be a felvételi jelentkezési kérelmét, akkor legkésőbb 2021. június 24-ig hiánypótlási felszólítást kap, erről e-mailben értesítik a jelentkezőt. (felvi.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!