Téli- után nyárigumi

2021.04.14. 11:30

Biztonsági szempont a profilmélység és az évjárat

Azt talán már minden autós tudatába sikerült belevésni, hogy a biztonságos közlekedés érdekében szezonálisan cserélni kell az abroncsot.

Molnár Emese

2021.04.13. Nyári gumicsere Dunaújváros Fotón: Szamák Krisztián Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE DUnaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Azt is tudjuk, hogy a téli-nyári gumicsere akkor esedékes, ha tartósan 7 fok alatt-fölött van az átlaghőmérséklet. Ha itt az idő, szinte egyszerre rohamozzák meg a szervizeket, így nem biztos, hogy azonnal fel is tudjuk rakatni az új papucsokat.

A környékbeli gumiszervizekben ilyenkor nagyüzem van, általában hét-nyolc intenzív hetet jelent a szezonális gumicsere Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/ Dunaújvárosi Hírlap

– Egy városi szintű közlekedésnél, amikor pár kilométert ingázunk az otthonunktól a munkahelyig, nem fog tönkremenni a téligumi, a minimális hőmérséklet-eltérés során nem lesz baja – válaszolta felvetésemre mosolyogva Hudi József, az Asztalos Gumiszerviz ügyvezetője. Én már beütemeztem a cserét, ezalatt beszélgettünk a szakemberrel. Mint mondta, a helyi és környékbeli gumiszervizeknél általában 7-8 intenzív hetet jelent a szezonális kerékcsere. Ilyenkor minden másodpercet kihasználnak, sokszor még a nyitvatartási idő sem elegendő megerősített létszám mellett. Napi csererekord náluk nincs, mert nem a darabszámra, hanem a biztonságra törekszenek. Kirívó eset viszont sokszor előfordul a cserére hozott abroncsokat illetően. A jogszabályok legalább 1,6 milliméter profilmélységet írnak elő, és bizony akadt rá precedens, hogy szinte teljesen sima felületűt szerettek volna felrakatni. Ennek veszélye érthető, ám van, aki nem veszi figyelembe, hogy a gumi évjárata is mérvadó. – Az abroncs minősége meghatározza, hogy milyen a futásteljesítmény, az élettartam. Nagyságrendileg 4-6, jó esetben 8 évet is kibírnak. Új garnitúra vásárlásánál nem kell feltétlenül a drágábbat megvenni. Sok szempont szerint mérlegelhetünk, például hogy évente háromezer vagy 30 ezer kilométert teszünk meg – mondta Hudi József.

Előkészítés, időzítés és gyorsaság

A Budai Nagy Antal úton több mint húsz éve működő gumiszerviz végzi a helyi mentőállomás kocsijainak gumicseréjét is. Minden szezon elején ők hozzák el a kerekeket, hogy ne kelljen emiatt külön takarítani a mentőautókat. Előkészítik az abroncsokat azért, hogy amikor az esetkocsiknak alkalma lesz a cserét beidőzíteni, akkor mielőbb, 5-7 perc múlva már mehessenek is tovább. Hudi József hozzátette, az ügyfelek is türelmesek, ha meglátják az udvaron a mentőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!