gazdaság

2020.11.19. 20:00

Jövőre többe kerül, ha külföldről rendelünk valamilyen terméket

A járványhelyzet idején sokan részesítik előnyben az online vásárlást. Akik szívesen rendelnek külföldi honlapokról, nekik nem árt tudniuk, hogy 2021-től vége a vám- és áfamentes külföldi online rendelésnek.

Tóth Viktória

Budapest 2020.09.30. Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központ foto: Kallus György/Világgazdaság

Fotó: KALLUS GYORGY

Elektronikai cikket, ruhát, élelmiszert, illatszert – így szinte mindent lehet már az interneten keresztül vásárolni. A vevő felkeresi a webáruházat, kiválasztja a neki tetsző terméket, és csupán pár perc elteltével már meg is rendelte az árut.

A járványhelyzet hatására az online értékesítés még népszerűbb lett. Ez a lehetőség növeli a biztonságérzetet, mert a vásárlóknak nem kell a boltban válogatniuk a termékek között. Népszerűek a külföldi (főként ázsiai) webáruházak is, ahonnan jellemzően olcsóbban juthatunk hozzá a kívánt árucikkhez.

Érdemes lesz mérlegelni a külföldről való rendelést

Jelenleg ha valaki az Európiai Unión kívülről rendel terméket, akkor 22 euró érték alatt nem kell vámot és áfát fizetnie. A 22 eurónál magasabb, de 150 eurónál alacsonyabb értékű küldemények még mindig vámmentesek, de ezek után áfát kell fizetni, 150 eurós érték felett pedig a kereskedelmi vámtarifával is számolni kell.

A csomagok feldolgozása is több időt vesz majd igénybe az új szabályozás miatt Fotó: Kallus György

Egy 2021-ben hatályba lépő uniós jogszabály azonban első körben megszünteti a kis értékű küldemények adómentességét, a gyakorlatban minden, külföldről érkező csomagot vámkezelésnek vetnek majd alá. Ami jelentős kihívás elé állítja az áruimport résztvevőit – elsősorban az adóhatóságot és a vámügynöki szolgáltatást végző logisztikai szereplőket. Hogy mit jelent ez a megrendelő számára? A külföldről való rendelések során ezzel is kalkulálnunk kell, hogy a küldemény megérkezésekor ne érjen meglepetés a megnövekedett költségeket illetően. Érdemes lesz tehát mérlegelni, hogy még mindig megéri-e külföldről rendelni az árut, hiszen a fizetendő összeg több ezer forinttal is változhat.

Egyebek között a járvány miatt is az eredetileg tervezett 2021. január 1-je helyett leghamarabb csak 2021. július 1-jétől lép életbe a jogszabály.

Késve érkezhet meg a küldemény

A webáruházak népszerűsége annak ellenére is nagy, hogy van, amikor csalódnak a vásárlók, amikor késve érkezik a csomag, vagy összetörik szállítás közben az árucikk.

Lapunkban korábban is megírtuk, hogy sokan veszik a karácsonyi ajándékokat is online. A különböző korlátozások miatt idén még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni.

Az ázsiai webáruházaknál már nem ritkaság a 60 napos szállítási határidő sem. Viszont némi felárért van lehetőség az európai raktárakból is rendelni, itt viszont még szállítási költséget is felszámítanak az áruházak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!