gazdaság

2020.11.19. 20:00

Jövőre többe kerül, ha külföldről rendelünk valamilyen terméket

A járványhelyzet idején sokan részesítik előnyben az online vásárlást. Akik szívesen rendelnek külföldi honlapokról, nekik nem árt tudniuk, hogy 2021-től vége a vám- és áfamentes külföldi online rendelésnek.

Tóth Viktória

Budapest 2020.09.30. Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központ foto: Kallus György/Világgazdaság

Fotó: KALLUS GYORGY

Elektronikai cikket, ruhát, élelmiszert, illatszert – így szinte mindent lehet már az interneten keresztül vásárolni. A vevő felkeresi a webáruházat, kiválasztja a neki tetsző terméket, és csupán pár perc elteltével már meg is rendelte az árut.

A járványhelyzet hatására az online értékesítés még népszerűbb lett. Ez a lehetőség növeli a biztonságérzetet, mert a vásárlóknak nem kell a boltban válogatniuk a termékek között. Népszerűek a külföldi (főként ázsiai) webáruházak is, ahonnan jellemzően olcsóbban juthatunk hozzá a kívánt árucikkhez.

Érdemes lesz mérlegelni a külföldről való rendelést

Jelenleg ha valaki az Európiai Unión kívülről rendel terméket, akkor 22 euró érték alatt nem kell vámot és áfát fizetnie. A 22 eurónál magasabb, de 150 eurónál alacsonyabb értékű küldemények még mindig vámmentesek, de ezek után áfát kell fizetni, 150 eurós érték felett pedig a kereskedelmi vámtarifával is számolni kell.

A csomagok feldolgozása is több időt vesz majd igénybe az új szabályozás miatt Fotó: Kallus György

Egy 2021-ben hatályba lépő uniós jogszabály azonban első körben megszünteti a kis értékű küldemények adómentességét, a gyakorlatban minden, külföldről érkező csomagot vámkezelésnek vetnek majd alá. Ami jelentős kihívás elé állítja az áruimport résztvevőit – elsősorban az adóhatóságot és a vámügynöki szolgáltatást végző logisztikai szereplőket. Hogy mit jelent ez a megrendelő számára? A külföldről való rendelések során ezzel is kalkulálnunk kell, hogy a küldemény megérkezésekor ne érjen meglepetés a megnövekedett költségeket illetően. Érdemes lesz tehát mérlegelni, hogy még mindig megéri-e külföldről rendelni az árut, hiszen a fizetendő összeg több ezer forinttal is változhat.

Egyebek között a járvány miatt is az eredetileg tervezett 2021. január 1-je helyett leghamarabb csak 2021. július 1-jétől lép életbe a jogszabály.

Késve érkezhet meg a küldemény

A webáruházak népszerűsége annak ellenére is nagy, hogy van, amikor csalódnak a vásárlók, amikor késve érkezik a csomag, vagy összetörik szállítás közben az árucikk.

Lapunkban korábban is megírtuk, hogy sokan veszik a karácsonyi ajándékokat is online. A különböző korlátozások miatt idén még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni.

Az ázsiai webáruházaknál már nem ritkaság a 60 napos szállítási határidő sem. Viszont némi felárért van lehetőség az európai raktárakból is rendelni, itt viszont még szállítási költséget is felszámítanak az áruházak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!