„Hagyományőrző jelleggel”: 1956-ot ellenforradalomnak tartják

2020.02.12. 14:00

Munkásőr Társaság: felült a halott harminc év után?

„A civil szervezetként, hivatalosan Hagyományőrző Munkásőr Társaságként alakult szervezet várja soraiba az egykori munkásőröket és a nyomdokaikba lépni kívánó, nem ijedős fiatalokat! A veterán munkásőröktől nem várjuk el, hogy újra egyenruhát öltsenek, de a fiatal tagjainknak (akik kérik), gyakorló egyenruhát biztosítunk. Márciusban egységgyűlést tartunk. A Munkásőr Társaságról és a jelentkezésről érdeklődni itt az oldalon lehet, privát üzenetben” – olvasható a 1956 – Ellenforradalom nevű Facebook-csoportban. Harminc év után felült a halott.

Brousil Csaba

Ez a pár sor a halott feltámasztásának hivatalos bejelentésének tekinthető. A szervezet 1957-ben alakult a Kádár-rendszer furkósbotjaként, majd 1989-ben a négyigenes népszavazás után az év októberében jogutód nélkül szűnt meg. Kezdetben az MSZMP párthadseregeként funkcionált, aztán puhult a feladatkör, jöttek a különböző katasztrófavédelmi és határőri tevékenységek, de végül a nyugati kölcsönökért kilincselő vezetésnek kínossá vált ez a szervezet. Sokan tekintenek rá úgy, mint kelésre a nemzet testén, sokan pedig negédes nosztalgiával gondolnak vissza a munkásőrségre. Néhány adat azonban beszédes: a szervezet feloszlatásakor „a Néphadsereg kommandós alakulatai megszállták a munkásőrség 180 fegyverraktárát és létesítményeit. Ennek során 60 ezer géppisztolyt, 53 ezer kézi lőfegyvert, 5300 géppuskát vettek el.”

Budapest VII. kerületi munkásőrség korabeli zászlóavató ün nepsége

Fegyverek ma már nincsenek, de újra itt ez a szervezet. Honlapjukon a következő, finoman szólva is érdekes sorok olvashatóak. „Társaságunk tevékenységével elő kívánja segíteni a rendvédelmi hivatás társadalmi presztízsének növelését is – írják. Felmerül a kérdés, hogy ilyen múlttal milyen presztízsemelést lehet végrehajtani? Humanitárius célok megvalósítására törekvő civil szervezetnek aposztrofálják magukat, úgy, hogy szellemi örökséget vállalnak a munkásőrséggel, amely egy diktatúra jelképe volt. Arról, hogy honlapjukon egy címerbe foglalva ott a vörös csillag, ami ma már tiltott önkényuralmi jelkép Magyarországon, már nem is beszélve. Azt is csak halkan említjük meg, hogy felületeiken bőszen használják az elvtárs megszólítást, ami szintén a letűnt diktatúra egyik jelképe. Az szintén pikáns, hogy szeretnék vindikálni maguknak és elvbarátainak azt a jogot, hogy 1956-ra mint ellenforradalomra tekinthessenek.

A felvétel a munkásőrség tömegoszlatási gyakorlatán készült 1983-ban Fotók: Fortepan/adományozó

Azt, hogy ebből az egészből mi lesz, most még nem tudni. Lehet, elhal a kezdeményezésük az íróasztal mellett valamelyik volt légópince félhomályában, de az is lehet, hogy szervezetükben „nyerünk” egy ellentétes előjelű Magyar Gárdát. Mint tudjuk, a szélsőségek napjainkban is megtalálják egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!