a kártevőknek is kedvezett az időjárás

2020.02.24. 20:00

Ígéretes a tavaszra váró határ: jól telelt a vetés

Ritka az ilyen: de a mezőgazdászok elégedettek. Legalábbis ez vehető ki Márkli János szavaiból, aki a Pentele Zrt. ügyvezetője.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

A napokban Márkli János, a Pentele Zrt. ügyvezetője vidáman hívta fel szerkesztőségünket, és olyant mondott, ami az én életemben még nem történt meg: dicsérte az időjárást. (A fent említett megjegyzés természetesen nem Márkli Jánosra érvényes, csak a mezőgazdászokra, mert azért azt tudjuk, ha esik, az a baj, ha nem esik, az a gond – persze tudva, és tréfát félretéve, ők a szakemberek.)

Márkli János szerint sok volt a csapadék, a talaj megszívódott nedvességgel, és most az első számú feladatuk, hogy a nedvességet megőrizék, ezért az ennek megfelelő talajmunkákat végzik. Leginkább azért nagyon fontos a mostani beavatkozás, mert nem tudni, hogy milyen tavasz köszönt ránk, és az ősszel elvetettt gabonának nagyon kell az, hogy a föld ne szárajon ki.

A téli hónapok időjárása bőségesen gondoskodott a csapadékról, így a föld megszívta magát nedvességgel, ami elégedetté teheti a gazdákat Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Márkli Jánostól megtudtuk, hogy amit hoz a jó idő (azaz, hogy a növények gyönyörűen erősödnek), azt persze elviszi a másik oldal, vagyis az, hogy enyhe volt tél. Ebből logikusan kikövetkeztethető, hogy bizony a kártevők is túlélték a telet, ezért már február végén meg kell kezdeniük például a a gombásodás elleni permetezést. Viszont megint jön a másik oldal, a talaj remek, a növények erősek, ezért akár már elkezdhetnék a szükséges lomb­trágyázást is.

Márkli János elmondta, hogy szerencsére van piac a termékeikre, ha szerény haszonnnal, de tisztességesen tudnak dolgozni.

Ezt bizonyítja az is, hogy épp a napokban tárgyaltak a környékbeli gazdákkal a felvásárlások minőségéről, hiszen az ő érdekük is a jó gabonaforgalom.

Ami bizonyos: 163 hektáron őszi káposztarepce, 164 hektáron őszi árpa, 288 hektáron őszi búza, 330 hektáron kukorica vetését tervezik, illetve már vetették el.

Márkli János elmondta, hogy most a legfontosabb az volt, hogy a gazdákkal a minőségről meg tudjanak egyezni, próbáljanak közös minőséget produkálni, azért, hogy a nemzetközi piacra megfelelő minőséggel tudjanak kilépni.

Búzatermés

Az Európai Unióban durumbúzával együtt közel 152 millió tonna lehet az idei búzatermés. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban (+10 százalék), Németországban (+22 százalék), az Egyesült Királyságban (+7 százalék), Lengyelországban (+15 százalék) és Bulgáriában (+3 százalék) bővülhet a termelés, Romániában viszont 2 százalékkal csökkenhet. Magyarországon egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, a francia szakértők szerint 5 millió tonna (+13 százalék) búza kerülhet magtárakba az idén. Forrás: agrarszektor.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!