Szent István királyra emlékeztek

2019.08.21. 07:00

A magyarok kenyere kiemelt helyet kaphatott az asztalon

A keresztény magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Dunaújváros ünnepi asztalán ebben az esztendőben a magyarok kenyere is kiemelt helyet kapott. Ugyanis városunkat az a megtiszteltetés érte, hogy otthont adhatott a búza-összeöntési rendezvénynek.

Balla Tibor

Fotó: LI

A magyarok kenyere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett jótékonysági program, amely magyar gyerekeket segítő szervezeteket támogat határon innen és túl. A program keretében Magyarország összes településéről, valamint a Kárpát-medence magyarlakta településeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után elkészítik az ünnepi kenyeret, amelyből a város ünnepi asztalára is jutott, így Dunaújváros kenyere mellett ezt is megszegték az ünnepi aktuson.

A hazáért, a városért tenni akaró, sikeres magyarok

A Himnusz hangjai után Cserna Gábor polgármester emelkedett szólásra. Beszédét Kodolányi János, a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő képviselőjének gondolataival kezdte: „Meg kell érteni az embernek, hogy nem véletlen, hová születik, hol él, hová tartozik, milyen nyelven beszél, mire teszi fel az életét, mit tagad, és mit ölel magához.” A szerző mindezt olyan időben vetette papírra, amikor a magyarok harmada idegen államok fennhatósága alá került.

A My Way Dance School táncosai kétszer is felléptek

A polgármester kijelentette, augusztus 20-a Magyarország nemzeti és állami ünnepe államalapító Szent István királyunk emlékére. Ünnepe a hazáért és városért tenni akaró, sikeres magyaroknak. Mint mondta, ezer esztendővel ezelőtt eleink keresztény és független magyar államot teremtettek. Független államot, hogy az védelmet nyújtson az országban élő honfoglaló magyarok utódainak, az itt élő szlovákoknak, az Oszmán Birodalom hódításai elől északra húzódó szerbeknek, a Kárpátokon átkelő románoknak, a messze földről ide telepített dolgos németeknek, a kunoknak, örményeknek és zsidóknak, akik együtt harcoltak a Hunyadiak, a Zrínyiek, Rákóczi vagy Kossuth zászlai alatt. Azután 1990 táján ajánlat érkezett a történelemtől. Az ajánlat lényege az volt, hogy a magyarok korábban már lemondtak történelmi országukról és nemzeti összetartozásukról, akkor most mondjanak le az államukról is. Mi, magyarok ezt az ajánlatot 2010-ben elutasítottuk. Megérintett minket Kodolányi intelme – fogalmazott Cserna Gábor. A polgármester idézte II. János Pál pápa székfoglaló homíliáját „Ne féljetek!” – ismételte többször. Karol Wojtyla bennünket is erősebbé tett. Nem vagyunk egyedül, erős szövetségesekre leltünk a visegrádi összefogás államaiban, polgáraiban.

Az ünnepi beszédet Cserna Gábor polgármester mondta

A polgármester leszögezte: 2010 októberétől dolgozom azért, hogy a dunaújvárosi emberek polgári életminőséget érjenek el egy fejlődő, modern ipari városban. Munkánk eredménye egy fejlődő, versenyképes, turisztikailag vonzó város lesz, amelynek polgárai és közösségei megtapasztalhatják, hogy van jövőnk Dunaújvárosban. Kijelentette: a 2019 októberétől kezdődő ciklusban is szükségünk lesz a kormány és a városvezetés összhangjára, együttműködésére. Azért, hogy Dunaújváros fejlődése töretlen maradjon.

Az ünnepségen beszédet mondtak a történelmi egyházak képviselői, majd Kovács István görög katolikus parókus megáldotta az ünnepi kenyeret, amit felszegése után szétosztottak az ünneplők között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!