Díjaztuk a legjobbakat

2019.05.07. 20:00

Aranytollas diákok Fejér megyében

Díjátadó ünnepségen láttuk vendégül szerkesztőségünkbe a Séta (Sajtó és Tanulás) program tavaszi kurzusának zárásaként az iskolák programvezető pedagógusait és a legjobb tollú diákjait.

Körmendi Erzsébet

Idén tavasszal is négy, dunaújvárosi középiskola diákjai vállalták velünk a közös sétát: a DSZC Hild József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, a DSZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a Pannon Oktatási Központ, valamint a DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma. Nagy öröm volt számunkra a diákokkal közös program ezúttal is, hiszen remek tollú fiatalokat ismerhettünk meg, és igényes írásokat olvashattunk. A középiskolások több újságírói műfajban – cikk, tudósítás, jegyzet, interjú – kipróbálták magukat, és kiválóan teljesítettek. Írásaikat olvashatták a hét héten keresztül szerdánként megjelent Sétatér oldalunkon. A legszorgalmasabb és legjobb írásokat beküldőket jutalmaztuk a kurzus végén. Az aranytollat Plósz Gergely Bálint, a Rudas 11. C osztályos diákja vehette át, tanára Nagyné Fauszt Csilla. Oklevéllel ismertük el a Hild iskolából Báró Vilmos 10/A osztályos tanuló (tanára Pintérné Szatmári Angéla), a Pannon Oktatási Központból Dulcz Bende 9.B osztályos diák (tanára Dukai László), a Lorántffyból Szekeres Brigitta 10/3 osztályos tanuló (tanára Libor Éva) tevékenységét. Gratulálunk a díjazottjainknak!

A díjátadáson készült fotón hátul a pedagógusok: Pintérné Szatmári Angéla (Hild), Dukai László (POK), Nagyné Fauszt Csilla (Rudas), Libor Éva (Lorántffy). Elöl a díjazottak: Báró Vilmos (Hild), Dulcz Bende (POK), Plósz Gergely (Rudas), Szekeres Brigitta (Lorántffy) Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

A SÉTA-program tavaszi kurzusának zárásaként aranytoll díjjal ismertük el a héthetes időszak alatt legjobban teljesítő, a legszínvonalasabb írást beküldött diákot. Dunaújvárosban a DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziumának 11. C osztályos tanulója, Plósz Gergely Bálint az aranytollas diák.

Plósz Gergely Bálint

Gergő számára az írás szinte mindennapos időtöltésnek, életformának számít, úgy is fogalmazhatnánk: tudatosan készül a kommunikációs, esetleg írói pályára. Egy ifjúsági regénytrilógián dolgozik éppen, amelynek címe „Egy halloweeni történet”, témája: szerelem, halál, vágyak, érzések, cselekedetek – minden, ami a tinikkel megtörténik, vagy nem történik, de szeretnék... A regény részletét a zsűri bronz minősítésre érdemesítette a Fejér Megyei Diáknapokon. Gergő azt mondja: valami nyomot szeretne hagyni a világban, nem csak úgy létezni, és ő az írásban találta meg a kiteljesedést. Tehetségéről elismeréssel szólt programvezető tanára, Nagyné Fauszt Csilla, a Rudas nevelési és közismereti igazgatóhelyettese. A fiatalember az iskolaújságban is publikál, a pedagógus arra buzdítja, hogy írjon továbbra is fiatalos hangvételben, de soha ne adja alább az igényes köz­érthetőség szintjénél.

Göde Andrea tanárnő Fotó: FMH

A laptársunk, a Fejér Megyei Hírlap Séta Aranytollat ezúttal nem egy tanulónak, hanem – rendhagyó módon – egy közösségnek, a fehérvári Széchenyi szakgimnázium sétás diákcsoportjának ítélte oda, amely rendkívül termékenynek bizonyult a kurzus időszaka alatt.

– A művészetek óra médiamoduljának, illetve a nyelv­tanóráknak a keretében kapják feladatul a tanítványaim a cikkírást. Fontos, hogy az újságnak szánt művek esetében a diákoknak – szemben egy iskolai fogalmazással – az értékelést követően módjuk nyílik a cikk újraírására. A nagy többség általában él a lehetőséggel – mondta el a Széchenyi sétás diákcsapatát vezető Göde Andrea tanárnő, aki az így született cikkeket leosztályozza. Az írások értékelésénél két fő szempont az aktualitás és – lehetőség szerint – a személyes jelleg. A cikkek révén egyébként olyan tanulók is megnyílnak, akik egyébként – mint a tanárnő fogalmazott – két szót sem szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!