Pannon szalagavató

2019.02.04. 14:00

Két végzős osztályát ünnepelte a magángimnázium

Új, de minden bizonnyal hamar népszerűvé váló helyszínen rendezték meg pénteken délután a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Magángimnázium (POK) szalagavató ünnepségét – ebben a szezonban az utolsót a város középiskolái közül – az új rácalmási sportcsarnokban.

Pekarek János

Nemcsak a külsőségek voltak méltók az eseményhez, vagyis a ruhák, a műsor és maga a helyszín, de a rendezvény emelkedett hangulata is emlékezetes lesz. A programban látszólag nem volt semmi különös – nyitótánc, osztálytáncok, búcsúztató műsor, ünnepi beszéd, szalagtűzés –, ám az az átélés és bensőséges ünnepélyesség, amivel előadták, maradandó élménnyé varázsolta a POK két végzős osztályának ezzel hivatalosan is megkezdődött búcsúzását alma materüktől.

Ahogyan az intézmény igazgatója, Borgulya Zoltán fogalmazott ünnepi beszédében: ez még nem a búcsúzás, hiszen az a ballagáson következik el, de már a felkészülés a búcsúzásra! Mint ahogy eredetileg is erre hívta fel a figyelmet ez a Selmecbányáról induló hagyomány, amelyet közel két évszázaddal korábban az azóta már megszűnt helyi akadémián még valétálásnak neveztek. A kifejezés a latin névből ered, ami szabad fordításban az élet boldogságára hívta fel a figyelmet. A felvidéki hagyomány mára csak hazánkban maradt fenn ilyen formában, ezért a szalagavató nem csak szimplán egy ünnepség, mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!