a meglepetések vébéje

2018.07.02. 14:32

Az oroszok ünnepelnek, a spanyolok a kiesést elemzik

A csapatok mellett a sajtónak is feladták a leckét az oroszok, amikor vasárnap kiejtették a spanyolokat a vébéről.

Moszkva, 2018. július 1. A spanyol Sergio Ramos (j2) és az orosz Alekszandr Golovin az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének Spanyolország – Oroszország mérkőzésén a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 1-jén. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A mese nem ért véget, az orosz eposz folytatódik, ez életünk világbajnoksága! – ünnepelték hétfőn az orosz lapok, hogy a házigazdák csapata hatalmas küzdelem után, tizenegyesekkel a nyolcaddöntőben túljutott a korábban soha le nem győzött Spanyolországon a labdarúgó-világbajnokságon.

Igazi férfiak! Oroszország válogatottja negyeddöntős – és ez nem álom – írta értékelésében a Szovjetszkij Szport, emlékeztetve arra, hogy az ország éveken át csak temette és siratta a „szbornaját”, amely számára ez a vasárnap a feltámadás napjának bizonyult.

A lap rámutatott, hogy az oroszoknak „rettegett és korábban soha le nem győzött ellenféllel” kellett megküzdeniük,

„foggal(-körömmel) kapaszkodtak az esély legcsekélyebb felvillanásaiba is”. A lap, amellett, hogy méltatta a csapat „férfias” kiállását, külön kiemelte Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitányt, aki mindent előre látva – öt védőjátékossal – megint a helyes taktikát választotta, és a két tizenegyest kivédő Akinfejevet.

„Nem fontos, hogy válogatottunk számára miként ér majd véget ez a világbajnokság. Ezeket a nyári napokat már beírták a történelembe”

- állította az értékelés.

A Szport-Ekszpressz szerint a jelenlegi az orosz történelem legjobb labdarúgó-válogatottja, „Most már senki sem félelmetes a számunkra. Ki jöhet még? Horvátország? Anglia vagy Kolumbia? Franciaország vagy Brazília? Nem mindegy? Hiszünk benne, hogy MINDENRE képesek vagyunk. Mindenkit le fogunk győzni. Ma szabad ilyet mondani és gondolni” – hangzotta cikk. A szerző rámutatott, hogy a orosz válogatott olyan tulajdonságoknak köszönhetően győzött, amelyek még a Guus Hiddink vezette, 2008-ban az Eb-elődöntőig eljutott – és ott a spanyoloktól 3-0-s vereséget szenvedett – csapatot sem jellemezték. Ezek szerinte a fegyelem, a türelem, az önfeláldozás, a küzdőszellem, a közös ügyért való felelősség és a kemény munka.

Generációváltás sürgetnek a spanyolok

Mindeközben a spanyol sajtó egészen mással van elfoglalva: a kiesés okai és körülményeit elemzik.

A Marca szerint a csapat már azelőtt vesztett, hogy egyáltalán elkezdte volna a vb-t, mivel a játékosokat a tornára kivezető Julen Lopeteguit két nappal a rajt előtt menesztették.

A kapitánynak azért kellett távoznia, mert közölte, hogy ősztől a Real Madrid edzője lesz. Helyét a szövetség sportigazgatója, Fernando Hierro vette át a kispadon. A Marca kitér arra: már sosem lehet megtudni, hogy a sikerkováccsal miként szerepelt volna a válogatott. „Annyi bizonyos, hogy egy ekkora tornának nem lehet ilyen állapotban nekivágni, mert a dekoncentrált csapat inkább egy varietére emlékeztetett” – szögezte le a lap.

Az El Mundo úgy vélekedett, hogy

ismét kudarcot vallott az a gárda, amely az aranykor utolsó lenyomatait hordozta magán, amelyet alapjaiban rázott meg a kapitány menesztése, és amely olyan stílusban akart futballozni, amilyenben már nem tud.

A Mundo Deportivo című napilap közölte, előre lehetett látni ezt a véget azután, hogy a La Roja botránnyal kezdte a vb-t.

„Az előzetesen a favoritok közé sorolt gárda elbukott a nyolcaddöntőben, és megmutatta képességeinek a korlátait” – összegzett a szerző.

A Sport szerint véget ért az aranygeneráció korszaka, és eljött a váltás ideje. „A 2010-es világbajnokok többségének távozásával új forgatókönyv kezdődik. Oroszországban hatan voltak ott a dél-afrikai hősök közül, és a továbbiakban már csak Sergio Ramos és Sergio Busquets folytatja. Így az új szakvezetőnek lehetősége nyílik egy következő ciklus megkezdésére a múlt kötelékei nélkül” – tette hozzá a lap.

A spanyolok vasárnap 1-1-es döntetlent követően büntetőpárbajban maradtak alul a házigazda oroszokkal szemben a vb nyolcaddöntőjében.

Borítókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!