Sportvilág

2015.07.31. 12:47

Gólt szerezni a dagonyában - Néhány éve újabb sportág tört be, a mocsárfoci

Elképesztően vicces, ugyanakkor kőkemény és mocskos sport, viszont garantált az izgalom, a kellemes kikapcsolódás.

Káldor András

A sportágat eredetileg a Finn Cross-country síelők találták fel, amikor nyáron hó híján a mocsárban edzettek. Az első Swamp Soccer (mocsárfoci) versenyt 1997-ben rendezték 13 csapat részvételével, de manapság már több mint 200 csapat létezik. A játék elterjedt Izlandon, Svédországban és Angliában is több pályát felavattak, hamarosan világjárvány lesz belőle. Azóta minden évben megrendezik a Swamp Soccer World Cupot. A játék finn feltalálója Jyrki Vaananen már visszavonult a sport gyakorlásától, de mindmáig figyelemmel kíséri a sportág alakulását.

A szabályok nagyban hasonlítanak a rendes focihoz, de van pár kivétel: háromfajta csapat létezik a versenyeken, mindnek saját ligája van.A kizárólag férfi csapatok, a kizárólag női csapatok mellett vegyes csapatok is indulnak (itt legalább 2 nőnek kell lennie a csapatban).

A mocsárfociban így igen nehéz gólt szerezni, bár a szabályok hasonlítanak a rendes focihoz Fotó: Illusztráció

Minden csapatban 6 játékos van (1 kapus és 5 mezőnyjátékos). A cserék száma (beleértve a játék alatti cserelehetőségeket) bármennyi lehet. A mérkőzés két félidőből áll, amelyek 12 percesek, futóórával, tehát egy meccs 24 percig tart. A játéktér alig nagyobb, mint egy aszfaltos foci kispálya. A félidők között öt perces szünetet kapnak szusszanni a küzdő felek. A cserepad bármilyen hosszú lehet, ezt nem korlátozzák a szabályok. A hússzor negyven méter hosszú pályát nagyjából térdig, combközépig érő sűrű sár, mocsár borítja. Ebben a masszában kell a lehető legtöbb gólt elérni.

A kapu a hagyományos kézilabda kapunak felel meg. A legfontosabb tudnivaló, hogy a labdát lábbal vezetik, csakis kirúgáskor, szögletnél, bedobáskor, büntetőnél szabad kézzel hozzáérni a játékszerhez, akkor viszont kötelező, mert például a hatméterest közvetlenül kézből rúgva lehet csak elvégezni. Nincs les és a szabálytalanságokkal szemben is elnézőbbek a játékvezetők, a lökés, lerántás ebben a sportban természetes. A mocsárfociban .az is jó, hogy bárki űzheti magas szinten, nem szükséges alapképzettség, Inkább egy kis kondi, és ügyesség kell hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!