Sportvilág

2015.01.22. 20:17

„Magyarok menni Bamako” kalandjai

Az első két afrikai nap krónikája Marokkóban: elázva, behavazva, eltűnve, de a flúgos futam tovább halad az útján.

Matók János

Kezdjük a legfontosabb hírrel, bár a csütörtökön történtekről lapzártánkkor még nem volt információnk: Fejér megye képviselői, a Gyúró Traktoros Team (Vinis Ádám és Vinis János), valamint a polgárdi érdekeltségű Él ilyen Team (Pelesz Nándor, Kohn Viktor és Mikola Zoltán) egyaránt túlélték Marokkó keddi, majd szerdai megpróbáltatásait. Kedd reggel Tangier kikötőjéből gurult ki a Budapest–Bamako-rali mezőnye, hogy közel 600 kilométert tegyenek meg Marrakech-ig. Még a tapasztaltabb bamakósok is azt mondták, hogy ez volt az egyik legkeményebb etap, hosszú idő óta. Megáradt folyók, sebes patakok, mély iszapos folyók és sáros földutak lehetetlenítették el a továbbhaladást.

Bezzeg Gyúrón az idén még nem, de az afrikai Atlasz hegységben Vinis János láthatott havat. Fotó: facebook/gyuró traktorosk team

Szerdán a csapatoknak újabb megpróbáltatással kellett megbirkózniuk: az Atlasz hegységben (Peleszék ezt kihagyták) havas-latyakos úton kellett autózniuk, míg 1500 méter magasan a rendőrség biztonsági okokból lezárta az utat és a hágót. Az útfenntartó hatóság illetékese a rali szervezőjének elmondta, hogy néhány óra múlva eltakarítják a közel 2 méteres hótorlaszokat. „Reggel 8-kor azt mondták, hogy 2 órás várakozásra számíthatunk" – mondta Szabó Gál András, a futam alapítója. Délután 3 órakor közel 4 kilométer hosszú kocsisor állt a lezárt hágó előtt. „Sok csapat elvesztette a türelmét, és visszafordultak, hogy egy 700 kilométeres kerülővel jussanak el az esti célba. A hegyi út 15.30-kor nyílt meg újra, de akkora már a csapatok töredéke kiszabadult a hó fogságából, és nekivágott a zord hegyi átkelésnek. Sokan Agadir felé indultak, mások már a csütörtöki cél felé autóztak.

Miután a csapatok átkeltek az Atlaszon, csapadéknak, szélnek, hidegnek már semmi nyoma nem volt. Szikrázó napsütésben, 15-18 Celsius fokos hőmérséklettel köszöntette a résztvevőket a Szahara. Kiszáradt folyómedrek, pálmaligetek, integető kecskepásztorok, és lenyűgöző kopár hegyek fogadták a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!