Sportvilág

2014.07.08. 19:00

Foci vb 2014 - Hollandia vagy Argentína

Sao Paulo - A 2014-es labdarúgó világbajnokság második elődöntőjét rendezik meg szerda este a Sao Paulo-i futballarénában. Hollandia és Argentína néz farkasszemet egymással.

A német -brazil összecsapáshoz  hasonlóan a holland- argentin derbi is volt már korábban párharc világbajnoki döntőben.

1978-ban, hazai pályán Argentína győzött (3-1) megszerezve ezzel az ország első világbajnoki trófeáját. A dél-amerikaiak azóta nyertek még egy vb-t (1986-ban), míg Hollandia még sohasem ünnepelhetett, pedig már három alkalommal is játszott finálét. Négy évvel ezelőtt Spanyolországgal szemben maradt alul az alakulat. A bizonyítási vágy és az esetleges történelemírás tehát alaposan fűti Louis van Gaal csapatát, amely az idei vb-t a címvédő kiütésével kezdte. A spanyolok elleni 5-1 megadta az alaphangot Robbenéknek, akik a csoportban Ausztráliát (3-2) és Chile válogatottját (2-0) is legyőzték. A nyolcaddöntőben Mexikót fektették két vállra (2-1), a négy közé jutásért pedig Costa Rica együttesét ejtették ki 11-esekkel.

A nyitómeccs kivételével a hollandok összes találkozója szoros és kiélezett volt, de ugyanezt a vetélytárs is elmondhatja magáról.

Az argentin válogatott, ahogyan eddig ezen a vébén, Hollandia ellen is elsősorban Lionel Messi (balra) kvalitásaira számíthat (Fotó: archív)

Argentína Bosznia-Hercegovinával kezdett, 2-1-re nyert, de nem volt meggyőző, ahogyan a folytatásban Irán (1-0) és Nigéria (3-2) ellen sem. A nyolcaddöntőben Svájcot csak a hosszabbítás utolsó percében sikerült kiejteni, a belgákat pedig egy korai Higuain góllal győzte le a csapat.

Mindkét válogatott bőven kapta a kritikákat, mégis itt vannak, és az elődöntőben bebizonyíthatják, hogy nem véletlenül.

Ha a hollandokkal kapcsolatban megemlítettük, hogy bizonyítani akarnak, ez igaz az argentin együttesre is. A dél-amerikaiak ugyanis hosszú évek óta képtelenek a világbajnokság legjobbjai közé kerülni. Az 1990-es (elveszített) finálé óta a csapat egyszer sem jutott elődöntőbe. Most Lionel Messiék ezt már kipipálták, s természetesen nem állnának meg itt. A dolgukat nehezíti, hogy Di Maria sérülést szenvedett, így az egyik legjobb formában lévő játékos nem lehet a pályán a Hollandia elleni összecsapáson..

A mérkőzést magyar idő szerint 22 órakor kezdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!