Nyerőgépek

Szilágyi László

Kellemetlen helyzetbe kerültem. Az Európai Kézilabda-szövetség szezonzáró gáláján néhány túlbuzgó kolléga szükségét érezte, hogy minél több információt kisajtoljon belőlem a DVSC-Schaeffler női csapatával kapcsolatban. Éppen kezdett elmélyülni a játékoskeret minőségéről szóló beszélgetés, amikor az egyik skandináv újságíró megjegyezte, hogy őt speciel nem érdekli a magyar válogatott irányítója, Vámos Petra, a DVSC „csókos csapat”, sokkal rosszabb a norvég ezüstérmes Storhamarnál, ahogy ez az előző szezonban, az Európa-liga csoportkörében bebizonyosodott. És egyébként is a magyar bajnokság bronzérmese a főszponzorrá előlépett MOL eurókötegeinek köszönheti a BL-indulását.

A kellemetlenséget idővel felváltotta a tények ismeretén alapuló magabiztosság, amelyet többek között Árbók Zsoltnak, a Loki ügyvezetőjének köszönhetek. Ő vértezett fel megdönthetetlen bizonyítékokkal, így amikor az izgága északi úr továbbra folytatta a fröcsögését, a Storhamar meccseinek látogatottsági adataival riposztoztam. 

A Boligpartner Arénában 1650 néző fér el, a debreceni Hódos Imre Sportcsarnokba 2400 szurkoló biztosítja a hangulatot. A Loki otthonában ez szó szerint értendő, a női kézisek meccsein telt ház van, a Storhamar meccseire lasszóval kell fogni a nézőket.

A kézilabda Bajnokok Ligája közvetítéseinek magyarországi jogtulajdonosa, a Sport TV adatai szerint a DVSC Európa-liga meccseinek a nézettsége is több milliós nézettséget hozott. Norvégiában csak a BL-címvédő Vipers „hozza a számokat”, a többiekre viszont – különösen a magyar csapatokhoz képest – nincs számottevő érdeklődés.

Hát, ezért kapott szabadkártyát a DVSC, és maradt le a BL-csoportkörről a norvég ezüstérmes Storhamar, és nyilván az sem volt elhanyagolható szempont, hogy június elején két magyar csapat, a Győr és a Ferencváros képviselte a magyar NB I-et a Final Fourban, ahol – megkockáztatom, a magyarok miatt – nézőcsúcs született: 22 022 ember látta a BL négyes döntőjét.

A skandináv kolléga kifogyott az „érveiből”, eloldalgott. Másnap sorsoltak a BL-ben, harmadnap a DVSC edzője, Szilágyi Zoltán kijelentette, hogy nem lesznek pofozógépek a Győrt is felvonultató ellenfelek között, megpróbálnak összecsipegetni pontokat, megcélozzák a továbbjutást, az első hat közé kerülést a nyolc csapatos csoportban. Ha megvalósul Szilágyi mester vágyálma, tényleg nem pofozógép, akár nyerőgép is lehet a Loki a csoportjában.

Ekkor szívesen megnézném a Bécsben provokáló úr ábrázatát.