a fővárosban és Dunaújvárosban is edz

2020.07.19. 15:30

Költözés és ingázás is szerepel Kovács Zsófi felkészülésében

Folytatódnak az edzések a Dunaferr SE tornászainál. A június eleje óta zajló felkészülés azonban korántsem zökkenőmentes. Az olimpiai kvótát szerzett Kovács Zsófia már három helyszínen is edzett az újrakezdés óta.

Morva Dávid

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az idei év korántsem nevezhető optimálisnak a sportolók számára. A koronavírus ugyanis teljes egészében átírta az idei és a jövő évi versenynaptárat, ezáltal a felkészülést is, hiszen március közepétől egészen júniusig lényegében nem edzhettek.

Ez alól a tornászok sem képeztek kivételt. Kovács Zsófi, a Dunaferr SE Eb-ezüstérmes olimpikonja a karantén idején pusztán futásokkal és otthoni edzésekkel tartotta karban magát.

Kovács Zsófia a Központi Tornacsarnokban is készül foto:Tumbász Hédi/Nemzeti Sport/archív

„Furcsa és örömteli is volt egyben újra a szerekhez lépni, hiszen egy hónapig nem fogtam szert, ilyen pedig korábban velem nem történt. Kicsit még érzem magamon a kihagyást, de hamar visszajönnek azok az elemek, amelyekre képes vagyok. Szeretnénk erősíteni a gyakorlatokon, ugyanis az év második felében sűrű lesz a versenynaptár.”

Az újrakezdés egyáltalán nem volt zökkenőmentes. A karantén ideje alatt Zsófi az erősítések mellett, egy tornásztársa édesapjának átalakított műhelyében edzett, majd a korlátozások feloldását követően a sportolók újra birtokba vehették a tornacsarnokot. Kis időre. Ugyanis nem sokkal később az helyi önkormányzat bejelentette, hogy a Magyar Torna Szövetség jóvoltából megújul a létesítmény. Így valamivel több mint két hét után ki kellett pakolni a szereket. Erről Trenka János, a Dunaferr SE edzője így nyilatkozott:

„Alig, hogy kinyitották a csarnokot bejelentették, hogy felújítják az épületet, így mindössze két hetet tudtunk ott készülni. Ezt követően át kellett költöznünk a régi Bánki iskola tornatermébe. Jelenleg utazószereken dolgozunk, amelyet még meg kell szokniuk a sportolóinknak. Másképp vannak rögzítve, másabb rajtuk dolgozni.”

Budapest-Dunaújváros

Kovács Zsófi jelenleg két helyszínen készül az őszi versenyszezonra – már amennyiben lesz. A tornásztárs édesapja átalakított műhelyét immár maga mögött hagyta, és a Bánki iskola tornaterme mellett a fővárosban, a Központi Tornacsarnokban edz, hetente három alkalommal, kedden, szerdán, csütörtökön.

 

„Bár tagadhatatlan, hogy a Bánki iskolában is jól lehet készülni, azért nem teljesen olyan, mint amit a tornacsarnokban megszoktunk. Gerendán az érkezéseket nem tudjuk tökéletesen gyakorolni, mert keményre érkezni nem a legszerencsésebb, de ezeket az apróságokat leszámítva edzeni tudunk.”

A Dunaferr SE tornászai mindhárom nap reggel 9 órától egészen 16.30-ig edzenek a Központi Tornacsarnokban. Az ottlétüket, illetve az utazás költségét teljes egészében a honi szakszövetség támogatja, Trenka János ugyanis elmondta: MATSZ kérése volt, hogy az egyesület válogatott tornászai a fővárosban is gyakoroljanak.

Trenka János, Kovács Zsófi magyar olimpikon tornásznő edzője Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap/archív

„A Magyar Torna Szövetség jelezte már korábban is, hogy mindenképpen szeretnék, ha Zsófi feljárna Budapestre edzeni, mert válogatott kötelezettségei vannak (decemberben Európa-bajnokság, jövőre olimpia), emiatt értelemszerűen nem szeretnék, hogy hátrányba kerüljön. Ehhez hozzájött a koronavírus okozta helyzet, majd az előbb említett csarnokfelújítás. Ezek a tényezők összessége szükségszerűvé tette, hogy Zsófi a fővárosban is készüljön. Vele együtt az egyesület felnőtt- és utánpótlás-válogatott tornászai is feljárnak a fővárosba, a többiek pedig egész héten a Bánki tornatermében edzenek.

Tornacsarnok: július 20(?)

Bár a bejelentés, és a szerek kipakolása megvolt, a munkálatok még nem kezdődtek el. A felújítás Trenka János elmondása szerint július 20-án kezdődik, onnantól kezdve pedig 70 nap áll rendelkezésre az átadásig. Ez azt jelenti, hogy szeptember végére be kellene fejeződnie a renoválásnak.

„Nagyon várjuk már, hogy elkezdődjenek a csarnokban a munkálatok. Ez az év már így is rengeteg buktatóval járt a sportolók számára, örülnénk annak, ha időben elkészülne a tornacsarnok, optimisták vagyunk.”

Bár kicsit kaotikusnak tűnhet a helyzet, a tornászok továbbra is készülnek, hiszen a dolgok jelenlegi állása szerint ősszel már rendeznek mind hazai, mind pedig nemzetközi versenyeket. A szakvezető szeretné, hogy októberre a versenyzők csúcsformába lendüljenek, és csak a gyakorlatok finomításán kelljen dolgozni. Az biztos, hogy egy megújult tornacsarnok sokat segítene ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!