Sport

2016.08.14. 19:30

Jó tanács: a végén kell nyerni - Ma már a döntőben legyőzött Metzingenhez utazik a Kohász

Címkék#DKKA

Dunaújváros - Az V. Kohász Kupa első napjának végén eldőlt: a német Metzingen csapatával játssza a házigazda a döntőt szombat délelőtt. Ehhez az kellett, hogy nagy csatában 18-17-re nyerjen a Kohász a Békéscsaba ellen pénteken.

Jankó Árpád

A szombat délelőtti két mérkőzés közül a Viborg veresége volt kisebb meglepetés. A Debrecen 24-20-ra legyőzte a dánokat. (A nemsokára kezdődő magyar bajnokságban sok csapatra kell majd odafigyelni, de az biztos, a debreceni együttesre igencsak.) A Békéscsaba pedig 20-17-re kapott ki a horvát Podravka gárdájától.

És akkor következett a döntő. A Kohász összeállítása a következő volt: Csapó - Azari 7, Karnik, Cifra 1, Micijevic 2, Szalai 3, Vincze 2. Csere: Pálinkás (k.), Takács D. 1, Grosch, Hornyák 1, Molnár, Termány 3, Kudor 7.

Metzingen: Obein _ Szekerczés 4, Lerper 6, Behnke 7, Loseth 3, Beddics. Csere: Zapf 4, Karlsson, Weigel, Obradovic 1.

Nem a legjobban kezdődött a találkozó a Kohász számára. Már az elején mérhető volt sebességben a németek fölénye, s a kapusteljesítmény után a lerohanásokból dobálták a gólokat a vendégek. Behnke beálló, aki az EHF Kupa döntőjében (szerencsénkre) nem szerepelt sérülés miatt, most megmutatta képességeit. Nagyszerűen kézilabdázott. Már 12-6-ra is vezetett a Metzingen. Ugyanakkor ziccereket hagyott ki a Kohász, a kapufát döngették meg többször, hetesek is kimaradtak..., tehát a 10-13-as félidei eredmény, a német vezetés teljesen jogos volt.

 

A szünetben a Debrecen csapata (utaztak haza) megkapta a bronzéremért járó kupát.

A döntő második félidejében sokáig nem történt változás a négyszáz hazai szurkoló bánatára. A Kohász védekezése közel sem volt agresszív, acélos, egészen a 40. percig. Majd a bátrabb, keményebb kézilabda meghozta az eredményt. Termány Rita óriási bombájával (nehéz volt követni a labdát) 19-19-re egyenlített a dunaújvárosi gárda. Az adok-kapok folytatódott, de a hazai csapatból különösen Azari játszott kiválóan és gólerősen. Találatainak köszönhetően döntetlenre állt ismét az eredmény. Majd az utolsó percekben először vezetett a Kohász a mérkőzés folyamán (26-25), és egy perccel a vége előtt Kudor hetesével pontot tett a történet végére. A Kohász 27-25-re nyert. Játéka a második félidőben feljavult. A végén akaratban, keménységben is felülmúlta a már fáradni látszó német együttest. A kupán minden helyosztó mérkőzés legjobbját Láng Csaba vállalkozó egy karórával jutalmazta meg. Így a debreceni Karina Jezsikova, a Podravka kapusa Ivana Kapitanova, és a döntőben nyújtott játékáért Azari Fruzsina volt a kitüntetett.

A kupa legjobb kapusa címet a Kohász hálóőre Csapó Kyra nyerte el. A legjobb játékos címmel a német Behnkét jutalmazták, a gólkirálynő pedig a Kohász irányítója, Kudor Kitti lett húsz góllal.

 

Remek két napot jelentett a Kohász Kupa elsősorban a csapatoknak. Minden szakember úgy vélekedett, hogy a bajnoki felkészülés egyik legfontosabb állomása volt ez a torna. A csapatépítéshez, az együttesek formálódásához pedig ilyen forró hangulatú, téttel bíró, az összekovácsolást elősegítő mérkőzésekre van szükség.

A Kohász Kupa után sincs megállás. Vasárnap még pihenhettek egyet a játékosok, de hétfőn már elindulnak Németországba, mivel most egy hétig a Dunaújvárosi Kohász lesz a vendége a Metzingen csapatának. A válogatott edzőtáborozásán részt vett Kovács Anna és a kapus Oguntoye Viktória (ők nem is szerepeltek a Kohász Kupán) szintén csatlakozik hétfőn a csapathoz.

Konkoly Csaba, a Metzingen szakvezetője a döntő utáni nyilatkozatát először a köszönettel kezdte: - Nagyon köszönjük a Kohász vendéglátását. Ezen a héten igyekszünk majd mi is, szeretnénk jó vendéglátók lenni. A kupa számunkra nagyon hasznos volt. Örömmel tapasztaltam, csapatom szerkezetében a belső pozíciókban játszók összhangja rendkívül jó volt. De más pozitív tapasztalatot is szereztem. Tehát ez alatt az egy hét alatt is sokat fejlődött a játékunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!