Sport

2016.03.31. 20:02

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya már csak előre néz és segíti Hosszú Katinkát

Az idei, 37. sorszámot viselő Arany Üst nemzetközi korosztályos úszóversenyről ezúttal sem hiányzott Kiss László szövetségi kapitány. A legendás mester mint mindig, most is készséggel adott interjút lapunknak. Beszéltünk jelenről, jövőről, na meg a Hosszú Katinka ügyről is.

Gallai Péter

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya

- Csalódtam volna, ha nem találkozunk Dunaújvárosban, hiszen elmondása szerint eddig egy versenyről sem hiányozott.

- Megbeszéltem dr. Hargitay András utánpótlás kapitánnyal, hogy az utolsó napra én érkezem. Ha már harminchatszor itt voltam, nem szerettem volna az ideit sem kihagyni. Ez a viadal fontos számomra, kötelességemnek érzem eljönni. Nézzük meg, az eddigi versenyeken hány, később klasszissá vált úszó ugrott medencébe Dunaújvárosban, csak azt tudom mondani, az Arany Üst egész Európában, de a világon is egy rendkívüli esemény.

- A szövetség részéről nagyon erős az utánpótlás támogatása, amire korábban nem volt példa.

- Például a Jövő Bajnokai programban szereplő fiataloknak soha az életben nem volt ennyi lehetősége, hogy akár hazai, akár külföldi edzőtáborokba eljussanak. Dunaújvárosból is többen elutazhattak Dubajba. Ezeket a gyerekeket nagyon komolyan szemmel tartjuk, de nem csak azzal a 240 fiatallal akarunk foglalkozni, akik aktuálisan a program résztvevői, hanem egy bővebb körrel. Van aki tizennégy évesen lesz olimpiai bajnok, mint Egér (Egerszegi Krisztina, a szerk.), de van, aki csak jóval később érik be. Azokat a szakosztályokat és régiókat kell támogatni, amelyek ezeket a lehetőségeket ki tudják használni.

- Nem csak a sportolói piramis épül, hanem régen látott ütemben az infrastruktúra is.

- Nagyon fontos, hogy sorra létesülnek uszodák, hiszen ezzel bővül a merítési lehetőség. Nyugodtan merem állítani, Magyarországon olyan szintű munka folyik, ami az edzőinket igenis világszínvonalra emeli. Nálunk sokkal jobb gazdasági helyzetben lévő, jóval több létesítménnyel bíró országokat előzünk meg a versenyeken. Most mondanám a felnőtt rövidpályás Eb-t, ahol az egész kontinenst megvertük tizenegy aranyérmet gyűjtve. Az utánunk következő olaszoknak hatot nyertek.. Ugyanakkor nekünk a sportági létszámot feltétlenül emelni kell, a jelenlegi nyolc-kilencezer kevés. Hollandia területileg, lakosságban is kisebb, ott százezer úszó van. Itthon is lenne a cél, ez nem csak a magyar úszósportot segíti, hanem a társsportágakat. Ugyanis az a jó, ha a gyerek 10-11 éves korig úszik, s ha nem mutat oroszlánkörmöket, akkor vált, de olyan fizikai és keringési alapot kap, ami nagyban elősegíti boldogulását. Válogatott, olimpiai bajnok vívó, öttusázó, vízilabdázó, kajakos került ki tőlünk korábban. Az úszás alapsortág, aminek támogatása a kormányzat részéről is magas szinten van.

- Említette a tavalyi kiváló szerepléseket, akkor ez egyfajta erődemonstráció volt az olimpia előtt?

- Csak az tudom mondani, magas tettük a mércét, a kazanyi világbajnokságon is kitűnően szerepeltünk. Persze az, hogy Európában a legjobbak vagyunk, még kevés, hiszen ott van az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, akik megelőznek minket.

- Rióban nem csak ellenfelek miatt kell aggódni...

- Nehéz ügy lesz, ugyanis este tízkor kezdődnek a döntők, ami még a braziloknak sem jó. A média nagy úr, azért, hogy az Egyesült Államokban láthassák a versenyt, ehhez igazították a menetrendet. Amit lehet megteszünk a felkészülés során, az orvosi tanácsok szerint az utolsó hónapban este kilenckor és tízkor kell megtartani az edzéseket, hogy a szervezet hozzászokjon a nagy teljesítmény leadásához. Az olimpiai faluban reggel hétkor ébresztő lesz, de kérdés, az az úszó, aki hajnali kettőre ér vissza, mennyire tud pihenni, miként tudjuk elszeparálni a mieinket. Millió apróság van, amire figyelni kell és nehezített körülményt jelent.

- Miként áll a válogatott felkészülése?

- Jelentem jól! Több floridai edzőtábor van, mások Mexikóba, magaslatra mentek, vagy Dél-Afrikába. Nagyon sokat áldozunk arra, hogy ilyenkor a versenyzők elmenekülhessenek az európai influenzajárvány elől. Most húsz tagú az olimpiai csapat, amelynek A szintje van. Áprilisban a győri ob-n lesz a következő kvalifikációs lehetőség, ahol külön váltónapot rendezünk, hogy minél magasabb legyen a létszám, mert ez több kiutazó edzőt is jelenthet, ami nagyon fontos. Júliusra lesz végleges az utazó keret.

- A médiában hónapokon keresztül téma volt a Hosszú Katinka ügy, amelynek volt nem egy, önt is kínosan érintő momentuma. A vita odáig fajult, hogy lemondott, azután egy egész ország állt ki maradásáért, s maradt! Mennyire viselték meg a történtek?

- Amikor bejelentettem, hogy visszavonulok, Orbán Viktor miniszterelnök úr volt az első, aki telefonált, hogy ne tegyem. Százhúsz edző írta alá azt a levelet, amiben kérték, vonjam vissza a döntésemet, a Magyar Edzők Társasága is erre kért. No, meg számtalan korábbi és jelenlegi versenyző. Ez női-férfi kapitányságom huszadik éve, s úgy voltam vele, ha ennyi barátot és jóakarót szereztem, akkor nem tehetem meg, hogy az olimpiára nem én viszem ki a csapatot. Az ország kiállása megerősített, ami megható és felemelő érzés volt.

- Mit gondol, ki lehet egyenesíteni Katinkával a közös utat?

- Mindenképpen ezen vagyunk. Ő Amerikában készül fel, ehhez ragaszkodik, de jön haza a londoni Eb-re és az egyéni számok mellett a váltóban is rendelkezésre áll, ezt megbeszéltük. Úgy érzem alakulnak a dolgok, a szövetség és a MOB is egy célért küzd. A részletekbe nem akarok belemenni, de minden olyan dolgot, amit a magyar úszósport érdeke, azt támogatom. Ez a történet remélem lezárult, most a szürke munkás hétköznapokon és a nyugodt olimpiai felkészülésen van a hangsúly, hiszen az egyik legfőbb aranyérem várományosról van szó kétszáz és négyszáz vegyesen. Összesen négy-öt érmet szerezhet, ezt nyugodtan állítom. Most nagy lehetőség előtt áll, bizonyíthat. Nem véletlenül vittem ki Pekingbe is tanulni. S utólag abban is igazat adott, hogy hamarabb haza kellett volna jönnie Amerikából a londoni olimpia előtt. Az pedig, hogy Shane Tusup, a férje és trénere amerikaiként bekerüljön az olimpiai edzői csapatba, a lábamat lejártam. Két hónappal az ominózus sajtótájákoztaót előtt még tőlem kértek tanácsot, ezt a pálfordulást nem értettem. Ez a múlt, amit mindenképpen törölni akarok, szerintem ő is.

- Ez a nagy szeretet, tisztelet ami Kiss Lászlót övezi, a 2017-es hazai vb-ig erőt ad?

- Mindig egy évre tervezek, ha egészségem engedi szeretnék ott lenni, de egy kiváló olimpiai szereplés is tökéletes búcsú lenne.

Több évtizedes, páratlan munkásság

Kiss László még aktív úszóként kezdett el mellékállásban edzősködni a Budai Spartacusban. 1972-ben szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. Tanítványai között több olimpiai, világ- és Európa-bajnok is volt. 1983-ban mesteredzői címet szerzett. 1993-ban a Magyar Úszó-szövetség alelnökévé választották, majd ugyanebben az évben a női válogatott edzője lett, 1999-ben a teljes válogatott szövetségi kapitánya is. 1991-99 között hat alkalommal az év legjobb edzőjévé választották. Szövetségi kapitányi munkája alatt lett olimpiai bajnok Czene Attila, Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes és szerzett három ezüstérmet Cseh László. 2009-ben a százhalombattai városi uszodát róla nevezték el. 2012-ben a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja lett. 2013. januárjában újabb négy évre meghosszabbították kapitányi kinevezését.

Elismerései: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008), Százhalombatta díszpolgára (2009), a Nemzeti Sportszövetség Életműdíja (2009). Az év magyar szövetségi kapitánya (2010), Prima Primissima díj (2011). A Magyar Érdemrend nagykeresztje (2012). A magyar úszósport halhatatlanja (2013).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!