Sport

2016.02.16. 14:19

Ahonnan elindult a sportág - Verekedésbe torkolt a november 7-i ünnepség a vadonatúj műjégpályán

Dunaújváros - Ünnepre, húszéves jubileumra készülnek Dunaújváros jégkorong kedvelői. Március 4-én a Dunaferr és a város első csapatbajnoki címére emlékezhetünk a Dunaújvárosi Sportcsarnokban. A nap legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye a 18 órakor kezdődő 1996-os Dunaferr - Ferencváros meccs lesz.

Agárdy Csaba

Március 4-ig, addig a pénteki napig, mikor megkezdődik a nosztalgiázás lapunk hetente kétszer, szerdán és pénteken visszatekint azokra szép időkre. Sorozatunk természetesen az 1996-os bajnokcsapatra lesz kiélezve, de talán első részünkben érdemes a hőskorra is visszatekinteni, hogyan is kezdődött a jégkorongélet Dunaújvárosban. Már csak azért sem érdektelen a történet, mert 1973. november 7-én az ország első vidéki jégpályáját adták át az akkori illetékesek.

Itt még minden rendben volt a pályaavató FTC - Bp. Volán mérkőzésen, később viszont elszabadult a pokol. Fotó: Bali Attila gyűjteményéből

Az idősebbek még tudják, hogy november 7-e abban az időben az ország talán legnagyobb ünnepe volt, hiszen ekkor kellett emlékezni a Szovjetunió nagy szocialista forradalmára. Ennek megfelelően pártelnökök, tanácselnökök és mindenféle fontos emberek részt vettek az ország első szocialista városának műjégpálya avatóján. A jégkorong mérkőzésig minden rendben ment, amikor azonban jégre lépett az FTC és a Budapesti Volán jégkorong csapata, minden megváltozott. A harmadik játékrészig nem is volt nagy probléma, utána azonban olyan tömegverekedés tört ki a pályán, amelynek csak a rendőrség tudott véget vetni. Annakidején így írt a balhéról a Dunaújvárosi Hírlap:

„Városunk műjégpályájának avatójára meghívták a magyar jégsport színe virágát. Előttünk siklottak el és mutatták be tudásukat hazánk legjobb műkorcsolyázói. És mi, akik még a legtöbben csak a televízióban láttunk színvonalas műkorcsolya versenyeket, tapsoltunk, örültünk és arra gondoltunk, hogy pár év múlva már a mi városunk most még csak kezdői fiataljai is ilyen szinten korcsolyáznak majd. Aztán elkezdődött a nagyon várt jégkorong mérkőzés. Egy barátságos mérkőzés. Az atomkor sportjának első vidéki bemutatója. Csillogó szemekkel követtük a játékot, élveztük a gyorsaságát, a szépségét és közben arra gondoltunk, hogy pár év múlva már a mi városunk most még csupán botladozó fiataljai is ilyen szinten jégkorongoznak majd. A harmadik harmadban viszont megdermedtünk: elszabadult a pályán a pokol. Egy barátságos mérkőzésen egy bemutatón magukat sportembereknek gondoló játékosok a korong helyett egymást kezdték el ütni. Vélt vagy valós sérelmekért. Egy sportág szépségei helyett annak legsötétebb oldalát láthattuk. Félek, nagyon félek, hogy ez a mérkőzés nagyon sok dunaújvárosi szülőt, gyereket elriaszt a jégkorongozástól. Félek, hogy ennek a pankrációnak láttán többségbe került városunkban a jégkorongsport meghonosítását ellenzők tábora. Félek, de bizakodom is. Bízom abban, hogy e sportszerűtlen jelenet kezdeményezőire és résztvevőire a legszigorúbb büntetéseket szabják ki. Bízom abban, hogy a látott antipropaganda ellenére megszereti városunk lakossága a jégkorongozást. Azt a sportágat, amelytől a bemutató néhány játékosa mindenáron el akarta venni a kedvünket. (Harcsa Gábor DH 1973. november 13. kedd)"

A dunaújvárosi műjégpálya évtizedekig szolgálta az él- és a tömegsportot. 1999-ben lett fedett

Szerencsére a jégkorongot nem „taposták" el az elvtársak, és a pályaavató után már működött a Dunaújvárosi Kohász jégkorong-szakosztálya. Igaz, a balhé nem múlt el nyomtalanul, mert nagyon sokáig a Dunai Vasmű vezetőinek nem volt a szíve csücske a hoki. A három T-betűből a tűrt lett az övéké (a másik kettő a tiltott és a támogatott volt.)

A jégfelújítógép, a Destarol. Nem volt egy csúcstechnika

Azután 1974. december 22-én a Kohász serdülőcsapata lejátszotta első bajnoki mérkőzését. A végeredmény 13-0-ás verség volt a Központi Sportiskola (KSI) együttesétől. Huszonkét év múlva viszont már bajnokcsapata volt Dunaújvárosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!