Sport

2015.07.09. 18:48

Tábori Áron világbajnok motorcsónakosunk már az angliai futamra készül

Dunaújváros - Ahogy az évek óta lenni szokott: a téli időszak az, amikor a technikai sportokat gyakorló versenyzők rendbe teszik a gépet.

Jankó Árpád

Így történt ez legutóbb is Tábori Áron csapatánál is. Áron ebben a versenysorozatban is a Formula 4 kategóriában versenyez. Csak emlékeztetőül: a fiatal motorcsónakos 2013-ban lett ebben a csoportban világbajnok.

Az idei első futamra, amelyet Párizsban rendeztek meg június első hétvégéjén készen állt a csónak. A Dunaújvárosi Vízi Sport Klub versenyzőjét a rajtversenyen elhagyta a szerencséje. A szombati futamon motorhiba miatt a negyedik helyről kiállt, vasárnap pedig a harmadik helyen bőgette a motort, amikor egy baleset miatt újra rajtoltak. A szakadó esőben Áron korai rajtot követett el. Végül tizenegyedik helyen végzett.

Tábori Áront mostanában nem látjuk versenyezni az öbölben

Egyébként igen népszerű lett a Formula 4 a sportágban, mivel környezetbarát motorokkal indulnak az európai klubok motorcsónakosai. Ezúttal is huszonnyolc induló rajtolt. A nagy létszám miatt a szervezők kvalifikációs futamokat is beiktattak. Majd csak ezután jött a fő futam. Ez zajlott reggeltől estig, majd megismétlődött vasárnap. Ezen kívül több szabálymódosítás is történt a rendszerben. Emiatt ki kellett cserélnünk a motor közepét, mivel egy lift segítette eddig a propeller magasságának beállítását. Ezt most megtiltották. Nekiestünk, és szereltünk.

Tehát Tábori Áron egy átszerelt motorcsónakkal indult július első hétvégéjén Olaszországban, a csizma alján Brindisiben. Itt is sokan, huszonegyen indultak a tengeri pályán, amely igen hullámos volt. Európa krémjéhez tartozók itt is versenytársai voltak a dunaújvárosi fiatal motorcsónakosnak. Szerencsére az olasz kikötőben minden rendben ment. Szombaton időmérő ötödik hely, futam negyedik, vasárnap hatodik hely, és a futamban is sikerült megtartani a hatodik helyezést. Bár egy álló hajó miatt ezúttal az új szabály szerint nem szakították meg a futamot, csak sárga zászló jelezte, hogy a vezető mögött kell elrendeződni a többieknek. Ebből azután nagy kavarodás született.

Van tehát min finomítani még a kitalált új szabályokon. Erre pedig Tábori Áronnak lesz is beleszólási joga.

- A versenyzőtársak engem választottak meg a motorcsónakosok képviselőjének. Talán azért, mert mindenkivel jóban vagyok, és már voltam világbajnok is. Amolyan szócső lettem, tehát a szabálymódosításoknál is elmondhatom a többiek megbízásából a véleményünket. Ez a felkérés megtiszteltetést jelent nekem. A hatodik hely számomra pedig már komoly előrelépés.

A dunaújvárosi bajnok beszélgetésünk folyamán azért arról is beszélt, hogy nagy a konkurenciaharc a versenyzők között. Persze a nyugati kollégák bődületes anyagi előnnyel rendelkeznek. Egy-egy csapat pedig hétpecsétes titok alatt készül, és versenyez a helyszínen. A propellert már sapka alatt szereli fel néhány sztáregyüttes. Áronnak és társainak nyilván nagyon is feltűnő, hogy egy olasz és két finn motorcsónakos más dimenzióban teljesít. Irtózatos a tempókülönbség a javukra.

- Nem tudjuk egyelőre, hogy mit találtak ki, s mivel vannak előrébb nálunk. De előbb utóbb ki fog derülni - mondta.

Ez egészen biztos, hiszen jó példák adódnak arra, ami az ipari kémkedést illeti.

A harmadik futam augusztus végén lesz Nottinghamben egy evezős pályán, amire már készülni kell. Elvégezni a módosításokat, hogy tökéletes legyen a technika. Az utolsó futamot pedig Németországban, Dürenben rendezik meg. Azt már csak sajnálattal közölhetem: ebben az évben Dunaújvárosban nem izgulhatunk szép magyar sikerekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!