Sport

2013.08.21. 18:12

A Kohász Erdélyben játszik

Dunaújváros – Gőzerővel készül a bajnokságra a D. Kohász női kézilabdacsapata: hétvégén fontos állomáson jutottak túl, megnyerték a Kohász Kupát. De nincs megállás, már Zilahban folytatják.

Jankó Árpád

A végletekig leegyszerűsítve: egy csapatjátékban azok a sikeresek, akik képesek becsapni az ellenfelet. Azaz: bármilyen alapos a szakvezetői taktika, adott szituációban döntő a játékos azonnali reagálása, az improvizáció. De nevezhetnénk ötletnek is. Persze tagadhatatlan, hogy ehhez remek erőnlét, küzdőképesség, gyorsaság, sok-sok gyakorlás, előzőleg kitalált stílus, variáció is szükségeltetik.

Ha ilyen szemüvegen keresztül nézzük a dunaújvárosi női kézilabdacsapat itthoni kupagyőzelmét, örömmel állapíthatjuk meg: volt ötlet, fantázia a Kohász játékában. Nem véletlen, hogy válogatott szélsőnk, Vincze Melinda is a csapat kreativitásáról nyilatkozott: „Magam is meglepődtem, hogy időnként milyen szép dolgokat csináltunk játék közben.” Nyilván a Ferling Bernadett által előkészített kínai figurás góljára is gondolt. Tény, hogy ehhez egyéniségek, jó képességű kézilabdázók kellenek.

Vincze Melinda nagyszerű szélsőjátékkal mutatkozott be a Kohász Kupán – folytatás Erdélyben (Fotó: Lázár Zsolt)

A szép játékot természetesen a szurkolók is díjazták, mégpedig vastapssal. (Utólag mondhatjuk: több nézőt is érdemelt volna a kétnapos Kohász Kupa.) Az is nyilvánvaló, hogy a válogatott Bulath Anita és a szintén válogatott Vincze Melinda érkeztével erősödött a csapat. Bulath tehermentesítheti, kiegészítheti majd Ferling Bernadett játékát. De Vincze, Hosszu, Vig kapus leigazolása is azt jelenti, hogy egy-egy posztra most legalább két játékossal is rendelkezhet Mátéfi Eszter vezetőedző. Ez a pozícióharc jót tehet az egyéni teljesítmények minőségének, és segítheti a fiatalok motivációját is.

A már több éve fiataloknak nevezett első osztályú játékosoknak pedig igyekezniük kell, hogy minél nagyobb szerepet kapjanak, s ehhez határozott fejlődést kell mutatniuk. Mátéfit ismerve, ehhez minden lehetőséget meg is kapnak, csak élni kell vele. A Kohász Kupára visszatérve, megnyugtató volt a látott teljesítmény. Úgy látszik, a felkészülés sikeresnek mondható. De csütörtökön és pénteken újabb állomás következik. Ma délután hosszú útra indult a csapat. A zilahiak hívták meg a Kohászt egy kétnapos tornára. Az erdélyi házigazdákon kívül még két román együttes, a Brassó és a Roman lesz a dunaújvárosiak ellenfele.

Csütörtökön már délelőtt 9.30 órakor a Zilah ellen játszik a dunaújvárosi gárda. Tehát le kell gyűrni a hosszú út fáradalmait, és minden bizonnyal alkalmazkodni kell majd a román játékvezetői stílushoz is. A torna iránt nagy az érdeklődés Zilah városában, ahol a női kézilabdacsapat a legkedveltebb formáció. Mátéfi Eszter ezt a kupát is a gyakorlás szempontjából tartja nagyon fontosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!