Rendőrségi

2012.10.18. 16:53

Bomba a Dunában - Pénteken egy kilométeres körzetben kiürítik az épületeket

Pénteken egy kilométeres körzetben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket az óbudai Északi vasúti összekötő hídnál talált bomba miatt, a korlátozás elsősorban a III. kerületet érinti - közölte Óbuda önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

MTI

Mint írták, a vasúti híd két pillére között szerdán találtak egy féltonnás, második világháborús amerikai bombát, amelyről a tűzszerészek megállapították, hogy éles. A kiemelés és elszállítás idejére a bomba egy kilométeres körzetét lezárják, ez a III. és XIII. kerületet érinti.
   
A XIII. kerületben többnyire lakatlan területeket érint a lezárás, kiürítik a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme lesz, a közlekedésben nem lesz korlátozás.
   
Óbudán a lezárás a Monostori utca-Drótos utca, Kadosa utca, Keve utca, Silvanus sétány, Vitorla utca, Lőpormalom utca, Pók utca, Jégtörő utca, Graphisoft park és a Duna által határolt területet érinti. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség emberei a közös képviselők segítségével és személyesen minden egyes kapuban elhelyezik a lakossági felhívást csütörtökön. A lakóknak reggel 8 óráig kell elhagyniuk otthonukat, ez után a rendőrség minden lakást ellenőrizni fog, a határutcákat lezárják.
   
A Vitorla utcai óvoda pénteken zárva lesz, helyette az Arató utcai és Kanóc utcai óvodába lehet vinni a gyerekeket. Bár az Aquincum Általános Iskola befogadóhelyként is működik majd, a tanítás nem szünetel. Az önkormányzat Rozgonyi Piroska utcai vendégháza is befogadóhelyként üzemel, ha az Aquincumi iskola már nem tud több embernek átmeneti szállást biztosítani. A kismamák és szoptatós édesanyák az Arató utcai óvoda tornatermében kapnak elhelyezést és ellátást.
   
Azok ellátásról, akik valamelyik befogadóhelyre mennek, az önkormányzat gondoskodik: a Vitorla utcai óvodából 80 adag ételt csoportosítanak át a felnőtt lakosság részére, illetve ásványvíz és tea is lesz.
   
A tűzszerész búvárok merülésétől a bomba hatástalanításáig leáll a hajóforgalom a Dunán és a vasúti közlekedés a hídon.
   
A féltonnás bomba 30 fokos szögben áll a mederben, a kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!