Rendőrségi

2011.03.25. 09:08

Romagyilkosságok - Megkezdődött a büntetőtárgyalás

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a romák elleni támadások ügyében indított büntetőper pénteken Budapesten, a Pest Megyei Bíróságon; a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy, kezén és lábán megbilincselt vádlottját géppisztolyos kommandósok vezették be a Thököly úti épületbe, majd bilincsben és vezetőszáron vitték őket a legnagyobb, földszinti tárgyalótermébe, amelyet zsúfolásig megtöltöttek az újságírók, a hozzátartozók és az érdeklődők, valamint a sértettek jogi képviselői.

MTI

A bíróság épületébe az előzetesen regisztrált újságírók tűzszerészeti átvizsgálás után léphettek be. A száz férőhelyes tárgyalóterem ajtaja előtt kisebb tumultus alakult ki, ugyanis a sajtónak fenntartott 35 helyre több mint hetven újságíró jelentkezett, így volt, akinek már a hozzátartozók soraiban sem jutott hely; ők egy másik teremben kivetítőn kísérhetik figyelemmel a tárgyalást.
    
Az ügyészség 12 vádpontban ismerteti az előzetes letartóztatásban lévő férfiakkal szemben felsorolt, 90 oldalon taglalt vádakat; K. Árpádot, testvérét, K. Istvánt, P. Zsoltot, valamint Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolják.  
    
A vádirat szerint a férfiak a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.
    
A bírósági tárgyalás kezdetekor Miszori László tanácsvezető bíró utasítására a kommandósok levették a bilincset a vádlottak kezéről. A civil ruhát, farmert, melegítőfelsőt viselő vádlottak nem járultak hozzá, hogy kép és hangfelvétel készüljön róluk. A négy férfit egy-egy csuklyás kommandós őrizte.
    
A tárgyalóteremben több áldozat közeli hozzátartozója mellett megjelent Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnöke is, aki hivatali idején a bűncselekmények után mind a kilenc támadás helyszínén tájékozódott, és nyújtott segítséget az áldozatok családtagjainak.
    
Jelen van több jogvédő szervezet képviselője, így Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, valamint Gulyás József volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, aki a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoportot vezette.
    
Miszori László bíró a sajtó képviselőivel ismertette a tárgyalásról való tudósítás szigorú szabályait, majd az ügyész megkezdte a 90 oldalon összegzett vádirat ismertetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!