Rácalmás

2016.04.18. 16:10

Ravatalozót építenek Rácalmáson - Az önkormányzat vezetői szeretnék idén átadni

Rácalmás - A kegyeleti szempontból méltatlan ravatalozó helyett újat építtet Rácalmás önkormányzata.

Körmendi Erzsébet

Az önkormányzat tavaly tavasszal vette át a rácalmási köztemető üzemeltetését a katolikus egyháztól. Azóta több jelentős változás történt a sírkertben - minden fejlesztést örömmel fogadnak a helybéliek, hiszen mindenkit jóleső érzéssel tölt el, ha szeretteik, barátaik, ismerőseik nyughelyének rendezett a környéke.

A pozitív folyamat már korábban elkezdődött: a település vezetői helyreállíttatták a temető oldalsó kerítését, és a sírok közötti, évtizedek alatt bokatörővé amortizálódott járda helyett is újat építtettek, valamint a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából az ottani háborús emlékhely is megújult két éve. Üzemeltetési szempontból is jelentős változások történtek tavaly: hulladékgyűjtő konténert helyeztettek ki a sírkert Millenniumi Park felőli végébe, és két szakembert is alkalmaznak, akik folyamatosan gondozzák a területet, figyelnek mindenre. Közben a temető melletti járdát is rendbe tetették, ott is kényelmesen tudnak közlekedni a gyalogosok.

Újabb jelentős változás történik idén: ravatalozót építtet az önkormányzat a mostani, méltatlan épület helyett. Az elkészült tervekkel - amelyeket Zsigmond László főépítész mutatott be már év elején a lakóknak a közmeghallgatáson - a püspökség és a helyi plébános is egyetértett.

Zsigmond László főépítésztől kapott látványterv alapján így néz majd ki az új ravatalozó (Fotó: látványterv)

A 30 méter hosszú, impozáns épületnek a katolikus templomtól körülbelül 60 méterre találtak megfelelő helyet a temetőben, tengelyét a sírkert középső bejárata felé tájolták.

A lélekharang-toronnyal ellátott építmény főbejáratán át megközelíthető ravatalozóhoz 120 négyzetméteres fedett előtér és további 200 négyzetméteres - szertartásokra is alkalmas - burkolt tér tartozik majd, amelyet négy hársfával szegélyeznek. A sportpálya felől lesz a hátsó, úgynevezett gazdasági bejárata az épületnek, amely a vizesblokkhoz, a tárolóhelyiséghez és a kegyeleti hűtőkhöz vezet.

A szükséges eljárások lefolytatása után azonnal elkezdődnek a ravatalozó kivitelezési munkálatai, mert az önkormányzat vezetői szeretnék még az idén átadni az új épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!