Rácalmás

2013.09.13. 17:01

Kedvező kilátások a gyógyfürdőre

Az öt éve fúrt kút vízének elemzése és a betegek tesztje alapján minden esély megvan arra, hogy Rácalmáson ne „szimplán” termál, hanem gyógyfürdő épüljön.

Körmendi Erzsébet

Rácalmás önkormányzata termálfürdő építését készíti elő elsőként – de megrendeli a sportcsarnok terveit is –, miután a lakók úgy nyilatkoztak az előzetes, kérdőíves felmérés során, hogy a két beruházás közül a fürdőt részesítenék előnyben. A termálvíz hasznosítására létrehozott önkormányzati többségi tulajdonú cég, a Ráctherm Kft. szakembereket bízott meg azzal, hogy kiderítsék, gyógyításra is alkalmas a Duna-parton – a Jankovich-kúria alatt – a föld mélyéről felszivattyúzott víz, vagy maradniuk kell az első gondolatnál, a melegvizes fürdőnél.

– A gyógyvízzé nyilvánítási eljárás még nem zárult le, de az eddigi eredmények nagyon kedvezőek – nyilatkozta a Hírlapnak Gujás Márta, a Szent Pantaleon Kórház reumatológus főorvosa. Tőle tudjuk, hogy a víz összetételének kémiai vizsgálatát már elvégezték a szakértők. Az eredmény reményekre ad okot, mert tartalmaz olyan elemeket, mint például a bromid, vagy a fluorid, ugyanis az előbbinek nyugtató hatása van, az utóbbi jótékonyan hat a csontokra, az ízületekre. Vagyis a rácalmási víz kémiai szempontból megfelel a gyógyvízzé nyilvánítás kritériumainak, amit Gujás Márta szavai is megerősítenek. 

– Ellenőrzésünk alatt és irányításunkkal hetvenkét olyan betegen teszteltük a vizet, akik térd ízületi és gerincbántalmakban szenvednek. A krónikus és kopásos betegségeknél feltétlen jó hatását tapasztalták, és az ízületi mozgások is könnyebbek lettek, a fájdalom enyhült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!