Otthon

2011.07.19. 11:12

Már most gondoljunk a télre!

Bár még tombol a kánikula, a hideg pedig csak a hűtött víz, dinnye és sör esetén jut eszünkbe, mégis sokan ezekben a hetekben, hónapokban vásárolják meg télire a tűzifát. Szerencsés az, akinek megbízható szállítója van, ám problémák mindig adódhatnak.

Matolcsi Renáta

Leellenőrizhető súly és minőség, ez a két legfontosabb tényező, amikor tűzifát vásárolunk - tudjuk meg Nagy Károlytól, akit szakértőként arra kértünk, mondja el, mire kell figyelni rendelés esetén.

- Nagyon sokan döntenek úgy, hogy próbálnak spórolni, így a gázt kiváltva, vagy arra rásegítésként fát vásárolnak.  Nyáron azért érdemesebb megvenni, mert fontos, hogy legyen ideje kiszáradni. A nedves fának kisebb a fűtőértéke, így gazdaságtalan, sőt, környezetkárosító is, mert növekszik a korom-, és károsanyag- kibocsátás. 

Maga a fa ára nem feltétlenül akciós most nyáron - hiszen a nagy kereslet miatt nem lesz olcsóbb - hanem a miatt járunk jobban ilyenkor, hogy van ideje kiszáradni.  Aki pedig a megfogyatkozott készletét később szeretné még pótolni, az próbáljon szikkadtabb fát vásárolni.  A tárolás lényege is az, hogy csak a kiszáradt fát vigyük zárt helyre, és ne takarjuk be teljesen.

A szakembertől megtudtuk, milyen típusú fát válasszunk, hiszen a fűtőértéket ez is nagymértékben befolyásolja.
- A kemény fák, mint a tölgy, az akác, és a bükk jó választás, mert lassan ég le, jó parazsat ad. Viszont ne legyen friss vágású. A lágy fajták, mint a fenyő, a nyárfa, vagy a fűzfa kisebb fűtőértékűek, gyorsan legének, de ez az árban is megmutatkozik - mondja. 

Természetesen nem mindenki tudja megállapítani első ránézésre, hogy az a faanyag valójában milyen típus, ám aki megbízható szállítótól vásárol, az biztos lehet a dolgában. A fakitermelés szigorúan szabályozott keretek között zajlik, és minden kereskedőnek származási bizonylattal kell rendelkeznie.
Legyen gyanús a nagyon alacsony ár, de legyünk óvatosak a fával házalók esetében is.  Amennyiben valaki – akár tudta nélkül is - lopott fát vásárol, azt lefoglalja tőle a hatóság. 

A rendelésnél-szállításnál a fő probléma általában a mennyiség pontossága, vagyis: hogyan bizonyosodhatok meg arról, hogy épp annyit szállítottak-e le nekem, amennyit megrendeltem?

-A mázsában való számolás nem annyira jellemző, ráadásul ezt a nedvesség is befolyásolja. Van a köbméteres rendelés, ebben létezik ömlesztett és kalodás típusú fa. Utóbbinak az az előnye, hogy a nevéből adódóan van egy bizonyos méretű tároló rekesz, amibe például egy köbméter fa fér, így pontosan tudjuk mennyi az annyi, hiszen látjuk a mennyiséget, amikor megkapjuk. Így biztosan nem csapnak be bennünket. Nyugat-Európában szinte csak ilyen megoldásban lehet fát vásárolni.

Egy átlagos családi ház esetében 10 köbméter fát használ fel egy tulajdonos a téli időszak alatt, amiért körülbelül 150 ezer forintot fizet ki. Ez persze lehet jóval kevesebb mennyiség is, hiszen a jellemzőbb a rásegítés. Akinek van cserépkályhája, kandallója, az főképp ezt használja, míg nincs fogcsikorgató hideg, hiszen ez is kellő meleget ad.

 

Tűzifa hasogatás nélkül

A tűzifa kilencven százalékát kályhakészen, vagyis darabolva, hasítva kérik a megrendelők. A dolgozó embereknek se ideje, se kedve nincs fát hasogatni, míg az idősebbek egészségi állapotuknál fogva nem kezdenek bele manapság ebbe a műveletbe. Érdekes adat, hogy a gáz árának növekedésével a fa ára is nő, hiszen amivel spórolni lehet, arra nagy a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!