KIS KÉZÜGYESSÉGGEL CSODÁS KARÁCSONYFADÍSZEKET KÉSZÍTHETÜNK

2020.12.13. 18:00

Madzagból gömb, fahéjból füzér

Ha már unalmasak a bolti tucat­áruk és szeretnénk valami egyedit, sajátot és különlegeset tenni a karácsonyfára, akkor elő az ollóval és a ragasztóval, kezdődhet a díszek készítése!

Héjj Vivien

Valaki az egyszínűre esküszik, míg mások szeretik vegyíteni a különféle árnyalatokat, írja a feol.hu. Ha a fenyőfa díszítéséről van szó, nehéz lenne találni két azonos elképzelést. Mindenesetre az biztos, a saját magunk által készített díszek mindig különleges helyet kapnak a karácsonyfán. Egy-egy szép és mutatós dísz elkészítéséhez nem kell profinak lennünk, csupán néhány alapvető kellék, egy kis szabadidő és még több lelkesedés szükséges. Néhány ötletet mi is adunk ahhoz, hogyan legyen egyedi és mutatós a fenyőn elhelyezett dekoráció.

Könnyen elkészíthető dísz a varrott karácsonyfa. Szükségünk lesz egy zöld színű anyagra, fenyőfa alakú sütőformára és madzagra, amivel majd felakasztjuk a fára. Ezenfelül használhatunk még masnikat, gombokat vagy bármilyen kisebb dekorelemet. A zöld anyagon kétszer rajzoljuk körbe a sütiformát, majd vágjuk ki! Helyezzük őket egymásra és a szélek mentén kezdjük el összevarrni!

Sokszor a házilag készített díszek meghittebb hangulatot árasztanak, mint a boltokban kapható csillogó-villogó díszáradat Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amikor körülbelül a felénél járunk, elkezdhetjük megtölteni tömőanyaggal, ami lehet akár néhány vattapamacs is. Végül teljesen összevarrjuk a fát és ráerősítjük az akasztót, valamint az apró díszeket. Ugyanez létrejöhet más színű anyaggal és különféle formájú sütiszaggatókkal. Így készülhet akár csillag, hold, mézeskalács ember vagy szív is.

A füzérek a karácsonyfa elmaradhatatlan kellékei. Ha unalmas már a csillogó-villogó fényáradat, akkor olcsó és különleges megoldás, ha a természetben fellelhető anyagokból készítünk füzéreket. Használhatunk tobozokat, makkokat, bogyós terméseket vagy akár szárított citromkarikákat is.

A mézeskalács igazán sokoldalú karácsonyi kellék, ugyanis amellett, hogy rendkívül finom és sokáig tárolható édesség, a szépen dekorált darabok ajándékként is megállják a helyüket, ráadásul a karácsonyfára is felakaszthatjuk az ünnepi illatokban dúskáló darabokat.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ha egyszerű, de mégis mutatós díszt szeretnénk, akkor készítsünk elő néhány tobozt, szalagot, madzagot és egy ragasztópisztolyt. A madzagot vágjuk tetszőleges méretűre attól függően, milyen hosszan szeretnénk lelógatni a díszt a fáról! Kössünk rá csomót és ragasszuk a toboz aljához! Száradás után készítsünk szalagból masnit, amivel elfedhetjük a toboz és a madzag találkozását! Ha fokozni szeretnénk az ünnepi hatást, lefújhatjuk arany vagy ezüst színű festékkel.

A csillogó díszek is lehetnek mutatósak. A gömbök készítéséhez szükségünk lesz fonalra, tapétaragasztóra, vízre, lufira, ecsetre, valamint arany színű festékre vagy csillámporra. Első lépésként vízzel keverjük el a por alapú tapétaragasztót úgy, hogy sűrű állaga legyen, majd néhány percig hagyhatjuk állni! Közben a lufit felfújjuk akkorára, amekkora méretű gömböket készíteni szeretnénk. A fonalból letekerünk néhány métert, majd elkezdjük belemártani a tapétaragasztóba és körbetekerjük vele a lufit. Olyan sűrűn tekerjük, ahogy tetszik. Ha készen vagyunk, szórhatunk rá csillámport vagy lefesthetjük. Ezután nincs más dolgunk, mint kivárni a száradási időt, ami legalább egy nap. Végül pukkantsuk ki a lufit és az így kapott gömböt már fel is akaszthatjuk a fára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!