Otthon

2013.06.17. 19:54

Indáról szaporíthatja az epret

Lassan leérik a földieper... Ideje gondoskodni a jövő évi termésről, szaporulatról, mert e növény nyár végén fejleszti ki a következő évi termőrügyeit.

Körmendi Erzsébet

Az eperszüret után  - sőt akár már közben is   -   a földieper önmagát szaporítja, vagyis  indákat nevel. Ahol a hosszú kacsok végén lévő növénykezdemények talajt érnek, ott meggyökeresednek és nyár közepére, őszre szépen fejlett szaporítványt nevelnek.

E kis növényből lesz a csodás eperpalántánk, ha ügyesen gondozzuk. Amennyiben  a feltételek kedvezőek, az indák még tovább is terjednek és akár 2-3 újabb hajtást  is kinevelhetnek. Ezeknek viszont ne nagyon örüljünk, inkább távolítsuk el a másod és harmad hajtásokat, hogy az első szaporulat megerősödhessen. A jó kertész taktikája: a kevesebb, de erős gyökérzetű szaporítvány -  már csak a későbbi helykihasználás miatt is  - többet ér,  mint sok, gyenge gyökérzetű csenevész növény.

A rendszeres locsolás nagyon fontos. Mert az eprecskének  meg kell erősödnie nyár derekára, az  ültetés  idejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!