Baloldali kotta

2024.06.06. 13:18

A Tisza Párt EP-listáján hemzsegnek a Soros György hálózatához köthető jelöltek

Nem sokáig kellett várni arra, hogy fény derüljön rá, milyen szempontok szerint válogatja össze az európai parlamenti választásra készülő csapatát Magyar Péter.

MW

Magyar Péter beszédet mond a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén a Vértanúk terén 2024. március 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Magyar Péter két hónapja folyamatosan járja az országot, közel százhetven településre látogatott el, amelyeken kampánybeszédeket tartott, valamint rendezett nagygyűléseket a fővárosban és Debrecenben. A költségekről eddig jobbára hallgat a Tisza Párt alelnöke, illetve, ha közöl is összegeket, azok irreálisan alacsonyak. 

 

Amennyiben a valós piaci árakat vesszük alapul, jóval több mint félmilliárd forintot is elkölthettek Magyar Péterék az elmúlt két hónap különböző kampányrendezvényeinek kiadásaira, de arról semmit nem lehet tudni, hogy valójában kik állták a vaskos számlákat. Ráadásul a végösszeg tovább emelkedik majd, hiszen még hátra van a Tisza Párt június 8-ra, a Hősök terére tervezett demonstrációja.

Magyar többször hivatkozott arra, hogy a költségeket tulajdonképpen mikroadományokból teremtik elő. A HVG-nek adott egyik interjúban a Tisza Párt alelnöke azt mondta: „Több tízmillió forint érkezett egyszerű magyar emberektől, több ezer embertől, és nem külföldről, nem dollár, és nem NER-es pénz.” 

A Talpra Magyarok Közösségének elindítása, illetve a Tisza Párt átvétele után mindkét szervezet honlapján villámgyorsan létrehozták a támogatási lehetőséget, így banki átutalással és bankkártyás fizetéssel is lehet adakozni Magyaréknak. Ugyanakkor máig sem tudjuk, hogy a mozgalomhoz csatlakozók, a szimpatizánsok adatai hová kerülnek. Korábban ugyanis az adatvédelmi tájékoztatójukban megjelent a Bajnai Gordon, volt baloldali miniszterelnök nevével fémjelzett DatAdat cégcsoport osztrák vállalata, az Estratos Digital GmbH mint adatkezelő, de néhány órával azután, hogy a Magyar Nemzetben megjelent a hír, leszedték a Talpra Magyarok oldaláról a cég nevét. 

Magyar azzal magyarázta a leleplezett datadatos kapcsolatot, hogy „valakitől kaptak” egy adatvédelmi tájékoztató mintát, és azt kitették a honlapjukra, mert nem akartak külön fizetni érte.

Mikroadományokkal leplezték a külföldi finanszírozást

Magyarék átláthatatlan finanszírozása nem újdonság a baloldalon, hiszen az elmúlt években több kampánytámogatási botrány robbant ki, és sorra lelepleződtek a mikroadományokat szavakban szorgalmasan gyűjtő baloldali szereplők. Kiderült ugyanis, hogy szó sincs kisebb összegű támogatásokról, a milliárdok, a százmilliók külföldről, elsősorban Amerikából érkeztek.

Soros emberei Magyar listáján

Nem sokáig kellett várni arra, hogy fény derüljön rá, milyen szempontok szerint válogatja össze az európai parlamenti választásra készülő csapatát Magyar Péter, miután nyilvános pályázatot hirdetett meg az ambiciózus jelentkezőknek. A Tisza Párt EP-listáján hemzsegnek a Soros György hálózatához köthető jelöltek.

Magyar után a második helyen Dávid Dóra nemzetközi jogász található a listán, aki önéletrajza szerint 2005 óta nem élt Magyarországon. Jelenleg a Facebookot és az Instagramot működtető Meta jogtanácsosaként dolgozik Londonban. Még 2014-ben az Advocates for International Development nevű szervezetnél volt gyakornok. Érdekes egybeesés, hogy a szervezet egyik partnere jelenleg a Jenner&Block, David Pressman, amerikai nagykövet ügyvédi irodája. 2014-ben pedig a Soros-féle Open Society Initiative, valamint a szintén a milliárdos spekuláns által pénzelt Amnesty International volt a partnerük.

Dávid Dóra szerepet vállalt a Save the Children International nevű nemzetközi civil szervezetnél, amely korábban több, Soros György által kezdeményezett projektben is részt vett.

A Soros-hálózathoz köthető másik jelölt Weisz Viktor, aki 2016 és 2018 között, tehát a migrációs válság tetőpontján a Soros által támogatott Artemisszió Alapítvány „menekültmentora” volt. Weisz LinkedIn-oldala szerint a mai napig tevékenykedik, a davosi Világgazdasági Fórumnak otthont adó World Economic Forum keretében mint „globális alakító”. A szervezetről tudható, hogy partnerei között szerepel az Open Society Foundation, és szinte minden évben felszólalt maga Soros György is.

Bujdosó Anna Andrea mentor az Egyenlítő Alapítványnál, amely a női jogokért olykor szélsőségesen harcoló Soros-szervezet. Korábban tüntetést szerveztek Pintér Sándor belügyminiszter szívhangrendelete ellen olyan Soros-közeli szervezetekkel együtt, mint a Patent Egyesület, az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, valamint a TASZ .

Az EP-listán szereplő és a Soros-világhoz tartozó jelöltek mellett több más baloldali aktor is feltűnt Magyar körül. Ilyen például az ügyvédje, Bárándy Péter, aki a Gyurcsány-kormány igazságügyi minisztere volt, illetve a tüntetéseken szónokló aktivista-színész, Nagy Ervin. 

Fontos szereplő Láng Balázs, aki szintén vezető pozíciókban volt a 2010 előtti kormányok idején, most pedig a kommunikációs háttérfeladatokba bekapcsolódva segíti Magyar kampányát, például kormányellenes Facebook-oldalt működtet a külföldön élő magyarok mozgósítására.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában