Ukrán válság

2024.04.20. 08:24

Drón- és robotfejlesztő központot hoz létre az orosz védelmi minisztérium

787. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k-b) látogatást tesz a a moszkvai katonai körzet drónok tesztelésére is használt lőterén

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Fotó: -

Ukrajna, a NATO és az EU üdvözölte, a Kreml bírálta az amerikai segélyt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárdos segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést, amely „még több ukrán halálához vezet majd”.

Az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

Az elfogadott javaslat „ezrek és ezrek életét menti meg” – üdvözölte a segélyt Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon.

Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban

– tette hozzá.

Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat „világos üzenetet küld a Kremlnek”. Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „az optimizmus napja ez Európa számára”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte „mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában. mind Észak-Amerikában”.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének.

Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára

– írta Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély „megvédi a nyugati civilizációt”.

Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomagot

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros  segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.

A Joe Biden elnök által hónapok óta szorgalmazott segélyterv 61 milliárd dollárt irányoz elő az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára, Izrael pedig több milliárd dollárra számíthat egyebek mellett a Vaskupola néven ismert rakétavédelmi rendszere megerősítéséhez.

A képviselők támogatást szavaztak meg Tajvannak, hogy segítsék Kínával szemben, és intézkedést hoztak, amellyel ultimátumot szabnak a TikTok kínai videómegosztó szolgáltatásnak: megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.

A törvényjavaslatról még a szenátusnak is döntenie kell. Chuck Schumer, a demokrata pártiak szenátusi vezetője szerint a felsőház már kedden tárgyalhatja a jogszabályt.

Ukrajna energetikai létesítményeket támadott nyolc orosz régióban, Moszkva szerint ötven drónt lelőttek

Ukrajna nyolc orosz régiót támadott pilóta nélküli repülőgépekkel szombatra virradóan, az orosz légvédelem ötven drónt lelőtt, a célpontok nyilvánvalóan energetikai létesítmények voltak – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem huszonhat drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le. Két ember – egy törött lábú nő és egy férfi – meghalt egy rakétacsapásban, amely tüzet okozott a házukban – közölte a közösségi médiában Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

A közigazgatási vezető később hozzátette, hogy egy aknatámadásban megsebesült várandós nő is meghalt a magzatjával együtt egy kórházban, Sebekino járásban. A Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban másik három ember is megsebesült.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint szombat délután további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett.

Jelentések szerint ukrán drónokat semmisítettek meg a nyugat- illetve dél-oroszországi Brjanszki, Kurszki, Tulai, Szmolenszki, Rjazanyi és Kalugai területek felett is, valamint Moszkva térségében.

Munkások takarítják a törmeléket a DTEK energiaszolgáltató támadás után megsemmisült erőművének felperzselt berendezésekkel teli turbinacsarnokában egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen 2024. április 19-én
Fotó: AFP

A Kalugai terület közigazgatási vezetője, Vlagyiszlav Sapsa szombaton közölte, hogy dróntámadásban kigyulladt egy elektromos transzformátor; Alekszandr Bogomaz brjanszki, valamint Vaszilij Anohin szmolenszki kormányzó is üzemanyag-raktárakban és energetikai létesítményekben keletkezett tüzekről számolt be.   

Az utóbbi hónapokban orosz kőolaj-finomítók és terminálok váltak az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjaivá a több mint két éve tartó háborúban.

Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, de a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.

Kijev hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az oroszországi kőolaj-finomítók elleni támadásokat, csupán annyit közölt, hogy ezek a létesítmények legitim célpontok, miután az orosz katonai erőfeszítéseket támogatják.

Roman Sztarovojt, a Kurszki terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy Tyotkino falut kazettás lőszerekkel lőtték, de senki nem sebesült meg a támadásban.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a Déli Hadseregcsoport műveleti területén – a „Donyecki Népköztársaság” Makszimiljanivka, Sztupocski, Paraszkovijivka és Kalinyina térségében – az utóbbi 24 órában a javukra változott a harci helyzet, az ukrán hadsereg ez idő alatt 610 katonát veszített.

A Középső Hadseregcsoport javította taktikai helyzetét, és az ukrán fegyveres erők nyolc ellentámadását verte vissza a tárca szerint, míg a Nyugati Hadseregcsoport egy nap leforgása alatt Harkiv megyében előnyösebb állásokat foglalt el, visszaverte az ostromló orosz hadsereg három támadását.

Orosz légitámadásban meghalt és megsebesült több civil Északkelet-Ukrajnában

Két ember meghalt, két másik pedig megsebesült egy orosz légitámadásban, amely szombaton érte az orosz határtól mintegy öt kilométerre fekvő, északkelet-ukrajnai Vovcsanszk várost.

A Harkiv megyei ügyészség szerint közvetlen csapás ért egy kilencszintes lakóházat. Egy nő és egy férfi megsebesült, mindketten 61 évesek. Más városrészekben meghalt egy 50, illetve egy 84 éves férfi.

Oroszország legalább hét rakétával támadta Ukrajnát az éjszaka, ezek közül kettőt az ukrán légvédelem lelőtt

 – közölte az ukrán légierő.

Az észak-ukrajnai Szumi megyében fekvő Sosztka városban robbanások hallatszottak már azelőtt, hogy légiriadót rendeltek el – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség helyi médiajelentésekre hivatkozva.

Szombat délután Poltava, Szumi és Csernyihiv észak-ukrajnai megyékben volt légiriadó.

Helyi médiajelentések szerint a dél-ukrajnai Odessza Csornomorszk nevű negyedében szintén robbanások hallatszottak. Hivatalos források szerint Odessza megyében szintén légiriadót rendeltek el.

Nyugat-Ukrajnában közúti ellenőrzés közben megöltek egy rendőrt, a társát pedig megsebesítették – közölte a rendőrség. Az ügyészség tudatta, hogy két katonát köröznek a bűncselekménnyel összefüggésben, amely szombaton kora reggel történt a Kijevtől nyugatra fekvő Vinnicja megyében. A hadsereg szerint a katonák egy évvel ezelőtt egy gépesítettlövész dandárban szolgáltak, azóta más egységhez vezényelték át őket.

Reagált az orosz külügy a haditudósító meggyilkolására

Az újságírói kötelesség becsületes teljesítése miatti bosszúállásnak tekinti a külügyminisztérium az orosz haditudósító meggyilkolását.

„Az újságíró e célzatos és hidegvérű meggyilkolását a Zelenszkij-rezsim ocsmány terrorista természetének újabb megerősítésének tekintjük, amely valóságos hajtóvadászatot nyitott az orosz média képviselői, katonai tudósítók és közéleti személyiségek ellen, akik riportjaik, kommentárjaik és publikációik révén feltárják az igazságot a nemzetközi közösség előtt, és vitathatatlan tényeket mutatnak be a kijevi rezsim fegyveresei által elkövetett bűncselekményekről”
– reagált Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a haditudósító halálára.

A Magyar Nemzet cikke ITT folytatódik.

Drón- és robotfejlesztő központot hoz létre az orosz védelmi minisztérium

Drón- és robotfejlesztő, valamint -gyártó központot hoz létre az orosz védelmi minisztérium – közölte a tárca vezetője szombaton.

Szergej Sojgu a moszkvai katonai körzet drónok tesztelésére is használt lőterét ellenőrizte.

Az ukrajnai konfliktusban eddig több ezer pilóta nélküli légi járművet vetettek be a felek az ellenséges erők követésére, a tüzérség irányítására és a célpontok bombázására.

SOJGU, Szergej
Tesztelésre használt bombát dob le egy drón a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatása alkalmából tartott bemutatón a moszkvai katonai körzet lőterén
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár – közölte az Oroszország nyugati részén fekvő Szmolenszk régió kormányzója szombaton. Vaszilij Anohin közölte: a régió központja ellen indított támadást visszaverték.

A terület kormányzója a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tudatta, hogy a drón helyi idő szerint hajnali két órakor Kerdem térségében egy ipari létesítményt támadott.

A légvédelmi erők megsemmisítették a drónt. A lezuhanó törmelék eltalált egy üzemanyagot tartalmazó tartályt, amely ennek következtében felgyulladt

 – közölte a kormányzó.

Ukrajna az év eleje óta fokozta a világ második legnagyobb olajexportőrének számító Oroszország olajfinomítói elleni támadásait, hogy ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait.

Ukrajnában meghalt az Izvesztyija orosz lap haditudósítója

Dróntámadásban meghalt az Izvesztyija című orosz napilap haditudósítója a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében – közölte a napilap pénteken.

A lap azt írta: Szemjon Eremin a 25 hónapja tartó háború során számos heves csatából küldött jelentést Ukrajna keleti régióiból, köztük Mariupolból, amelyet 2022-ben közel három hónapon át ostromoltak az orosz csapatok.

A Pentagon tüzérséget és légvédelmet készül Ukrajnába küldeni

Amerikai tisztviselők szerint a Pentagon arra készül, hogy gyorsan jóváhagyjon egy Ukrajnának szánt fegyvercsomagot, amely a tüzérségi és légvédelmi fegyvereket tartalmaz, miközben a Kongresszus a további finanszírozásról dönt.

A Biden-kormányzat még nem hozott végleges döntést arról, hogy mekkora lesz a csomag, és mi lesz benne – nyilatkozták névtelenül amerikai tisztviselők. A védelmi minisztérium alkalmazottai azon dolgoznak, hogy összeállítsanak egy olyan amerikai fegyvercsomagot, amely gyorsan átmehet a bürokratikus folyamaton, amint a törvényt elfogadják és az elnök aláírja, mondta az egyik tisztviselő.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök
Fotó: Bonnie Cash / Forrás: MTI/EPA/UPI POOL

Az csomagot majd nagyon gyorsan eljuttatják a védelmi miniszterhez, és az egyből az elnökhöz kerülne jóváhagyásra – mondta a tisztviselő. Ez a csomag – amely a második lenne, amit az Egyesült Államok küldött azóta, hogy decemberben elfogytak a források – tüzérségi és légvédelmi eszközöket tartalmazna Ukrajna arzenáljának feltöltésére. Sok amerikai fegyver már most is Európa szerte raktárakban van elhelyezve, amelyeket azonnal Ukrajnába lehetne szállítani – mondták a tisztviselők. 

A Kongresszus szombaton szavazni fog négy olyan törvényjavaslatról, amelyek 95 milliárd dollárt különítenének el Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni partnerek támogatására. A Szenátusnak még jóvá kell hagynia a segélycsomagot, mielőtt Biden aláírhatja azt.

Az Ukrajnának szánt közel 61 milliárd dollárból mintegy 48 milliárd dollár a Pentagonhoz kerülne, hogy finanszírozza Kijev felfegyverzését, a fegyverek feltöltését és az európai katonai műveletek kifizetését.
A törvényjavaslat 23,2 milliárd dollárt szán a hadseregnek az Ukrajnának biztosított fegyver- és felszereléskészletek feltöltésére. További 13,8 milliárd dollár jutna az Ukrajna biztonsági támogatására irányuló kezdeményezésre, hogy a Pentagon új fegyvereket vásárolhasson Kijev számára. A 11,3 milliárd dollár pedig az európai csapatműveletek fokozását finanszírozná. A jogszabály újból felhatalmazza a Pentagont arra is, hogy a katonai készletekből legfeljebb 7,8 milliárd dollár értékben meglévő fegyvereket küldjön Ukrajnába, amelyeket aztán a csomagban szereplő kiegészítő finanszírozással pótolnának.

Az Egyesült Államok vezető tisztviselői a héten hangsúlyozták, hogy Ukrajna hamarosan súlyos helyzetbe kerül, ha a Kongresszus nem fogad el további finanszírozást. Bill Burns, a CIA igazgatója szerint új amerikai fegyverek nélkül Ukrajna az év végére veszíthet.

A béketárgyalások lehetőségéről beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újra elmondta a sajtónak, hogy Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával az orosz–ukrán háború kapcsán, ugyanakkor leszögezte, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalások több okból is értelmetlenek.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi a harci cselekmények felfüggesztését a tárgyalások kedvéért. Mint mondta, a folyamatnak haladnia kell. Svájcot alkalmatlannak nevezte arra, hogy az Ukrajnáról szóló tárgyalások helyszíne legyen, mert az alpesi konföderáció semleges országból nyíltan ellenséges országgá vált.

Lavrov a két évvel ezelőtt Isztambulban elért orosz–ukrán rendezési megállapodásról kijelentette, hogy az rendkívül komoly biztonsági garanciákat adott Ukrajnának, amelyek azonban nem vonatkoztak a Krímre és a Donyec-medencére. A dokumentum feltételezte, hogy ukrán területen a garanciavállaló államok összességének beleegyezése nélkül nem lesznek katonai támaszpontok vagy hadgyakorlatok harmadik országok bevonásával. Elmondta, hogy Kijev az utolsó pillanatban javaslatot tett a megfogalmazás módosítására, ami Lavov szerint ébresztő volt.

A Nyugattal való kapcsolatokról szólva a tárcavezető úgy vélekedett, hogy a nyugati országok Oroszország legyőzésére irányuló törekvése nem annyira harci kedvet, mint inkább agóniát és hisztériát tükröz. A miniszter úgy látja, a Nyugat tudatában van annak, hogy egy új, többpólusú világrend van kialakulóban.

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6195-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5102-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában