A lemondás helyes volt, és megerősít bennünket

2024.02.17. 14:45

Orbán Viktor: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem! (videó)

A Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében került megrendezésre Orbán Viktor hagyományos évértékelő beszéde. A 25. alkalommal megrendezett eseményt a Várkert Bazárban tartották meg az idei évben is.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az 1999-es első évértékelő beszéd óta eltelt 25 év, Orbán Viktor pedig az idei helyzetértékelő beszédét február 17-én délután tartotta a Várkert Bazárban. A miniszterelnök beszélt a Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról, valamint annak következményeiről, de szóba került a gazdasági helyzet, a zöld energia alkalmazása és Magyarország jövőképe az európai közösségben.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Orbán Viktor: jó emberek is hoznak rossz döntéseket

Vastaps fogadta a miniszterelnököt, aki a kezdés után hosszasan méltatta a leköszönő köztársasági elnököt, Novák Katalint és a szintén távozó Varga Judit Igazságügyi minisztert. A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, mondta.

Köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom. Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő elnökasszony távozott. A magyarok jó énjét testesítette meg, családanya, aki a maga természetes módján mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők gondolatvilága pótolthatatlan a politikában is

– fogalmazott Orbán Viktor idei évértékelő beszédében. 

Mint mondta, 

jó emberek is hozhatnak rossz döntéseket.

A miniszterelnök hozzátette: távozása helyes, de nagy veszteség Magyarország számára.

Kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége elutasította. Az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett. A kibillent egyensúlyt csak az elnök lemondásával és új elnök megválasztásával lehet

 – mondta a kormányfő. 

Szerinte a lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet ő maga bontotta meg, a helyzetet kezelni úgy lehetett, hogy távozik posztjáról. 

Majd a baloldalra is kitért, emlékeztetve, hogy ott még a bűnöknek sincs következménye. Tanulságként megfogalmazta, hogy a gyermekvédelmi törvényeket tovább kell szigorítani. 

A politika vastörvénye: alázat 

A modern politika vastörvénye az alázat, jelentette ki. Hozzátette: akármilyen magasan is vagy, egyedül sosem lehetsz okos. Nincs védett hely, a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hiba akkor is hiba, ha van rá magyarázat.

A lemondás esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki és úgy is fogunk

 – húzta alá Orbán Viktor. 

Mint mondta, a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni.

 Jelezte, hogy egy új gyermekvédelmi törvényt kell benyújtani az Országgyűlésnek. 

Az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy erős kormányzó párthoz illik 

– üzent a Fidesz-frakciónak a miniszterelnök, az új államfő megválasztása kapcsán.

Szót ejtett róla, hogy öt éve kell nyomás alatt dolgozniuk, ami mindenkit megvisel.

 Ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy megvédhessük azt, amit elértük. A munkahelyeket sikerült megvédeni. Az egymillió új munkahely létrehozásán túl vagyunk.

– mondta Orbán Viktor aki leszögezte, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. Kiemelte, hogy sikerült megvédeni a nyugdíjakat is, az pedig bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal vett el az emberektől. A miniszterelnök ezért köszönetet mondott Varga Mihály pénzügyminiszternek. 

El tudtuk kerülni az ikerdeficitet 

Sikerült megtartani a külkereskedelem és az export magas értékét, így meg tudtuk előzni a közgazdászok által ikerdeficitnek nevezett pénzügyi jelenséget, amikor a költségvetési hiány és a külkereskedelem egyszerre romlik el, aminek általában pénzügyi csőd, és gazdasági megszorítás a vége. 

Hogy ez nem következett be, annak elévülhetetlen érdemei vannak Szijjártó Péternek

 – jelentette ki, megköszönve a miniszter munkáját.

A miniszterelnök kifejtette: sikerült közelebb hozni a külhoni magyarokat: három hidat építettek az Ipolyon, napi tízszer jár a vonat Szeged és Szabadka között, és heti háromszor a repülő Budapest és Kolozsvár között.

Emellett az inflációt a Jegybank segítségére sietve sikerült a rekordmagas 25-ről 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15, a szakmunkásminimálbért 10 százalékkal emelni, akkor nem lehetünk elégedetlenek, a 2023-as extra nehéz évből sikerült kikecmeregni

 – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez szép dolog, de az ember azért ennél többre vágyik. Mint mondta,

a futbalban sem az győz, akinek több védése van, hanem aki több gólt lő.

A 2024-es esztendőre azt javasolja, képzeljük magunk elé a 2019-es utolsó békeévet. Erre az útra kell visszakapaszkodnunk 2024-re. A bukmékerek a magyar sikerre fogadnak a miniszterelnök tájékoztatása szerint, azonban ez még így sem lesz egyszerű Nagy Márton számára. Hozzátette: a világ azóta sokat változott, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A zöld energia jelenti a jövőt 

A jövő a zöld energiáé, meg azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni. A kormány egységes, kétharmad van a parlamentben, s ennek a stabilitásnak, egységnek az emberek szempontjából az értelme és haszna az, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk. Hozzátette:

 egész Európában mi tudunk legjobban alkalmazkodni a változáshoz, ez behozhatatlan versenyelőny, ezért is csípi sokak szemét.

A miniszterelnök elmondta, hogy a zöld átálláshoz a zöld energiát meg kell termelni, majd el kell tárolni. Mint jelezte, a nukleáris energia nélkül nem lehet elhagyni a fosszilis energiát.

Naperőmű fejlesztési programunk vágtat. Minden tervet és rekordot megdöntöttünk. Lantos Csaba miniszter úr a végén tényleg csodát tesz 

– tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy néhány évre vagyunk az energiafüggetlenségtől. Kiemelte, hogy keményebb dió a megtermelt energia eltárolása, ám ebben Európa élvonalában járunk. Orbán Viktor rögzítette, hogy a magyar kormány erre több száz milliárd forintot fordít. Szerinte figyelembe kell venni az emberek jogos elvárásait, ezért csak az európai mércével is biztonságos üzemek működhetnek Magyarországon. 

 Időtlen idők óta most nem követői, hanem globális éllovasai vagyunk egy technológiai átalakulásnak, ezzel megmentve autógyárainkat

 – mondta a növekvő gyártókapacitásokról. Hozzátette:

nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, amit a német zöldek, miszerint az a jó autó, amit le sem gyártanak.

A magyar autóiparai termelés értéke 13 ezer milliárd forint, több százezer család kenyerét adja.

A magyarországi zöld autóipari átállás hatalmas technológiai siker

 – fogalmazott.

Tervekből sosincs hiány

Hozzátette: tervekből a nemzeti oldalon sosem volt hiány. 

Kijelentette, hogy a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, mint szeretnénk.

Kifejtette, ennek eléréséhez van egy jó tervük. A terv elérésének feltétele, hogy az elsők között értik meg a világrend átalakulását, s ehhez alkalmazkodnak, a lehető leggyorsabban. Kimaradunk emellett a szankciós politikából, ellenállva a világ blokkosodásának, ami maga az új hidegháború. Orbán Viktor szerint a negyedik lépés, hogy nyitunk, és kereskedünk. Utakat, hidakat, vasutakat fejlesztünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk. Ötödik lépésként a növekedni akaró, és külföldön is eredményes magyar cégeket megtámasztjuk, hagyományos és erős magyar iparágainkat aládúcoljuk, és új, a világon is vezető iparágakba fektetünk.

Ezzel újra feltesszüka világtérképre Magyarországot és Budapestet, mint a Kárpát-medence megkerülhetetlen politikai, gazdasági, kulturális, és kereskedelmi  gravitációs pontját. Ebben a térségben újra meg, és kikerülhetetlenek leszünk

– jelentette ki a kormányfő.

2024 újra a sikerek éve lesz

A miniszterelnök szót ejtett róla, hogy 2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz, ám kérdés, hogy honnan számíthatunk támogatásra és honnan támadásra. 

Jó hír, hogy a Svédországgal való vitánk a lezárás felé közeledik. Afelé haladunk, hogy a parlament a tavaszi ülésszak első napján ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást

 – jelezte. Az Európai Unió kapcsán kiemelte, hogy 2023 az EU kudarcairól szólt.

Húsz éve csatlakoztunk az unióhoz, mára jól kiismertük és kétséges, hogy neki támaszkodhatunk-e ennek a fának

 – közölte Orbán Viktor.

Szót ejtett róla, hogy sokszor érkeztek jó dolgok nyugatról, de igazítani kellett rajtuk. Mint mondta, az ember alig akar hinni a szemének, mert Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk. 

Hiába mondtuk, hogy a háború nem a miénk, Brüsszel belevetette magát a konfliktusba. A béke melletti álláspontunkkal egyedül maradtunk, mint korábban a migráció ellenes álláspontunkkal, és ugyanúgy lesz igaz a háború ügyében is

 – fogalmazott a kormányfő. A háborúra rátérve kijelentette: Brüsszel ukrán stratégiája megbukott, hiába mondta a magyar kormány már az elején, hogy ez a háború két szláv ország háborúja, Brüsszel szinte belevetette magát a háborúba.

Mi viszont nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik, folytatta a miniszterelnök. Úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss

 – mondta Orbán Viktor, nagy derültséget kiváltva a közönségből.

Rossz ötlet a közös hitel

A nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett szerinte, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, jól viselkedik-e a dollárbaloldal. Ez nem jó taktika, tette hozzá. 

Nekünk volt elég időnk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a nyomást. Olyanok vagyunk, mint a presszógép. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból

– mondta Orbán, aki szót ejtett az ukránoknak nyújtott uniós hitelről is.

Nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk attól, hogy újra meg újra közösen vegyünk fel hitelt a többi tagállammal. Ha az ember megosztja a másikkal a perselyét, abból semmi jó nem származhat

– mondta a miniszterelnök, aki szerint nem jó ötlet a közös hitel, mert ha az egyik fél borul, vele borulnak a többiek is. Úgy fogalmazott: 

az unióban kőbe kellene vésni, hogy a közös hitel nem járható út Magyarország számára. Ehhez a kormánypárti frakció segítségét kérte.

Azt is elárulta, az uniós bürokraták azt akarják, hogy egészséges, helyben termelt élelmiszerek helyett műhúst, és GMO-s vackokat, tücsköt, bogarakat együnk. A miniszterelnöknek azt mondták a Brüsszelben tiltakozó gazdák, hogy

 egyék ezeket azok, akiknek két anyjuk van.

 Orbán Viktor kifejtette: az EU a világ üvegházhatású gázkibocsátásának alig 7 százalékáért felelős, az USA és Kína pedig 40 százalékáért. 

Mások miért nem látják, hogy ez halálos csók, csak az nem hal bele aki kapja, hanem aki adja

– tette fel a kérdést a kormányfő.

A nyugati országok gazdagok, még van pénzük. Ez ideig-óráig elfedi a bajt, de az európai versenyképesség a háború, a szankciók, valamint a blokkosodás miatt megroggyant

 – fogalmazott a miniszterelnök.

Egy új jobboldal hozhat európai változást

Jelezte, hogy Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnának. 

Sohasem volt ekkora távolság Brüsszel és az európai emberek között, ezért változás kell, amit ki kell kényszeríteni. Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt

 – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, a 2024-es év sorsfordító lehet, ami Magyarország számára nagy esélyeket nyithat meg.

Ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere régen látott mértékben kitárul. Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne a z elnöki székbe és békét teremtene Európa keleti felén 

– tette hozzá.  

Újraéledő nagyság Amerikában és Európában, konnektivitás, erősödő szlovák-osztrák-magyar-szerb térségi együttműködés, és brüsszeli szuverenista fordulat. Ezt kérjük év végére a karácsonyfa alá

 –mondta.

Mint kifejtette, a brüsszeli bürokraták nem húzzák ki Európát a csávából. Meggyőzésükre nem érdemes energiát fecsérelni, döglött lóra nem verünk patkót. 

Orbán Viktor szerint valódi változást új európai jobboldal hozhat, aminek mi magyarok is részei vagyunk. A kormányfő szerint az új jobboldal ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva kell hogy legyen.

Így érdemes, így kell rátekinteni az előttünk álló európai választásra. Így, és ezért érdemes harcolni a győzelemért

– zárta gondolatait a Magyarország miniszterelnöke.

A teljes beszédet itt tudja visszanézni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában