Vizsgálat

2024.01.22. 16:32

Közel másfél milliárd forint került a Lánchíd-felújítás kivitelezőjétől Vig Mór cégéhez

Két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-HÍD Zrt-től a számlagyár-ügy gyanúsítottjának cégéhez.

MW

A felújítás alatt álló Lánchíd 2022. június 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az atv.hu úgy értesült: a gyanú szerint 

a beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintnyi összeget jellemzően még beérkezésük napján továbbutalhatták a december elején őrizetbe vett Vig Mór ügyvédhez köthető magán-, illetve ügyvédi letéti számlákra, majd rövid időn belül készpénzben felvehették őket.

A Jobbik főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Brenner kezdeményezése azután született meg, hogy néhány hete a NAV házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-HÍD Építő Zrt-nél. 

Az ügy hátteréhez hozzátartozhat, hogy az atv.hu értesülései és a szerkesztőségükhöz emailben eljutott nyomozati dokumentum szerint a NAV vizsgálódik egy olyan ügyben, amelynek egyik érintettje az A-HÍD Zrt., a másik pedig a közelmúltban számlagyár működtetésének gyanújával őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd, illetve az ő egyik érdekeltsége, a Sunstrike Hungary Kft.

Vig Mórt különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. A NAV nyomozása során többek között azt vizsgálja, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, illetve a kft-től ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Tarlós: Ne mondják, hogy az olcsóbb a drágább

A Magyar Nemzet kérdésére Tarlós István korábbi főpolgármester hazugságnak nevezte azt az állítást, amely szerint Karácsony Gergely jelenlegi városvezető olcsóbban újíttatta volna fel a Lánchidat, mint ahogy az ő idejében tervezték. „Az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami ötven százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk” – minősítette Karácsony és helyettese állítását Tarlós. 

Miután múlt hét csütörtökön először Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, majd másnap Karácsony Gergely főpolgármester is arról beszélt a médiában, hogy ők olcsóbban újították fel a Lánchidat, mint az előző fővárosi vezetés, a Magyar Nemzet megkérdezte Tarlós István korábbi főpolgármester véleményét is az ügyről. 
„Ez egy hebehurgya hülyeség. Szándékosan összekeverik az alagút nélküli és az alagutat is tartalmazó projektet”

– szögezte le a lap kérdésére Tarlós. 

„Az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami ötven százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk. Nem is értem, miért erőltetik”

– mondta a főváros korábbi polgármestere visszatérve Karácsony Gergely és Kiss Ambrus azon nyilatkozatára, amely szerint ők olcsóbban, 26,7 milliárd forintért újították fel a Lánchidat, mint ahogy a korábbi városvezetés tervezte – 35 milliárd forintos végösszeggel.

Tarlós István a Karácsonyék által kötött szerződésben a legproblémásabbnak a hatvanszorosára emelkedett előleg összegét, és a megfeleződött a kötbért nevezte. 
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában