Döntés

2024.01.16. 16:27

A baloldali javaslatot fogadta el Brüsszel az Erasmus-ügyben

Az Európai Parlament plenáris hetén szavaztak az „Erasmus+ program (2021–2027) végrehajtása” címet viselő jelentésről – írja a Magyar Nemzet. Közben egy másik témában Hidvéghi Balázs, a Fidesz Ep-képviselője fogalmazott meg kemény kritikát Brüsszellel szemben.

MW

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelső helyettes államtitkára beszédet mond az Erasmus Napok rendezvénysorozat nyílt napjának megnyitóján Budapesten, a Tempus Közalapítvány székhelyén 2023. október 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A jelentéshez a Magyar Nemzet cikke szerint érkezett néhány módosító javaslat, az egyik a Fidesz és a KDNP EP-képviselőinek neveivel kiegészülve.

Tisztességes, törvényes és átlátható eljárásokról kell megállapodni a Bizottsággal annak biztosítása érdekében, hogy a magyar diákok, tanárok és kutatók teljes mértékben élvezhetik a Erasmus+ programban, és hozzájáruljanak az európai Erasmus program szélesebb körű céljaihoz. oktatási és kutatási együttműködéshez

– írják a módosítóban, amihez néhány Néppárti képviselő is csatlakozott.

Erre csapott le a Politico brüsszeli lap, és hírlevelükben azzal támadták meg a Néppártot, hogy „szélsőjobboldali” képviselőkkel fogott össze.

A jobboldali kötődést vádként értelmező Néppárt részéről Manfred Weber, a pártcsalád elnökének szóvivője hárított. Dirk Gotink, Weber szóvivője egy X bejegyzésben reagált a brüsszeli szócső vádaskodására.

Ez a Playbook [a brüsszeli lap hírlevele, ami a vádat megfogalmazta] támadás álhír

– kérte ki Gotink, majd gyorsan hozzátette, hogy beállnak a Donáth Anna és Cseh Katalin nevével is fémjelzett módosító mögé. Donáth és Cseh Momentumos képviselők ugyanis két társukkal a liberális Renew frakció nevében adták le módosítót az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén szereplő Erasmus-jelentéshez. 

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság és az uniós értékek tiszteletben tartására

– írják a magyar diákok érdekével ellentétes célokat támogató módosítóban.  Az EP végül 456 szavazattal elfogadta a Renew magyar érdekekkel ellentétes módosító javaslatát.

A cikk folytatását a Magyar Nemzet oldalán olvashatják!

Novák Katalin az Európai Bizottság elnökével tárgyalt

A davosi Világgazdasági Fórumon először az Európai Bizottság elnökével találkoztam

 – írja közösségi oldalán Novák Katalin köztársasági elnök. Hozzátette, sok nehéz kérdést kellett megvitatniuk Ursula von der Leyennel

Megbeszélésünk középpontjában a magyar fiatalok és az Erasmus+ program állt. Bízom benne, hogy a magyar hallgatókat a továbbiakban sem fosztják meg a külföldi tanulás adta lehetőségektől

– zárta bejegyzését a magyar államfő.

Hidvéghi Balázs: Brüsszel kettős mércét alkalmaz

Egy másik témában kettős mérce alkalmazásával vádolta Brüsszelt Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben. A politikus közölte: 

a Tusk-kormány hetek alatt szétverte a lengyel jogállamot. Mégsem indul egyetlen eljárás sem Brüsszelből. Kizárólag azért, mert a haverjuk teszi ezt. Pedig, a korábbi jobboldali kormány idején ehhez az üres vádaskodás is elég volt. Ezzel szembesítettem ma a Parlament plenáris ülését és a Bizottságot

– fogalmazott. A poszthoz kapcsolódó, európai parlamenti felszólalást összegző videóban Hidvéghi Balázs megdöbbentőnek nevezte azt a csöndet, ami az Európai Parlament és az Európai Bizottság részéről kíséri „a jogállamiság égbekiáltó lengyelországi megsértését”.

A Tusk-kormány politikai bosszúhadjáratot indított ellenfelei ellen, lábbal tiporja a jogállamiság, a demokrácia elveit, olyan független szervezeteket támad, mint a média vagy a bíróságok

– fogalmazott a politikus, hozzátéve, az Európai Parlamentben „még csak egy kérdés sem hangzott el ezzel kapcsolatban”, nincsen kommentár, senki nem fenyeget a hetedik cikkely szerinti eljárással. 

Ez iskolapéldája a jogállamisággal kapcsolatos kettős mércének,

 fogalmazott felszólalásában a Fidesz EP-képviselője, aki azt hangsúlyozta, akkor is szót kell emelni a jogsértés ellen, ha azt egy barát követi el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában