Ukrán válság

2023.11.06. 06:40

Magyar Levente részvétét nyilvánította Kárpátalja vezetőinek (videó)

621. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (j) Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója társaságában látogatást tesz a háborúban elesett katonák emlékhelyén Ungváron 2023. november 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Felmentették a kárpátaljai rohamdandár parancsnokát a vizsgálat idejére

Felmentették a kárpátaljai 128-as rohamdandár parancsnokát a vizsgálat idejére - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este.

A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légitámadás érte a rendezvényt, amelyen részt vettek. Az ukrán sajtó először több mint 20 halottról számolt be, hétfőn azonban az ukrán hadsereg közölte, hogy 19 katona vesztette életét. Olekszij Kucserenko parlamenti képviselő ugyanakkor 

28 halottról és 53 sebesültről tett említést.

Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el.

A dandár parancsnokát felmentették a vizsgálat idejére. Az egész helyzet percenként változik

 - mondta Zelenszkij a Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit.

Zelenszkij szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.

"Megvitattuk a tényeket, amit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét" - mondta Zelenszkij. Egyben kijelentette, hogy senki sem menekül meg a felelősségre vonástól.

Korábban az Obsesztvennoje című lap a dandár forrásaira hivatkozva közölte, hogy Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és néhány perccel a csapást követően érkezett. A ceremónia november 3-án reggel 9 órakor kezdődött volna, de el kellett halasztani fél órával. Ekkor a katonák már felsorakoztak és parancsnokukat várták. Az alakulatot 10 óra 10 perckor érte csapás, a parancsnok pedig a forrás szerint két perccel később érkezett.

Zelenszkij: felelőtlenség háború idején választásokról beszélni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kijelentette, hogy felelőtlenség lenne választások megtartásáról beszélni háború idején, és egységre szólított fel mindenkit az értelmetlen politikai viták elkerülése érdekében.

Zelenszkij hangsúlyozta: létfontosságú az országgal szemben álló katonai kihívásokra összpontosítani, amikor az ország a több mint húsz hónapja kezdődött átfogó invázió után az ukrán terület egyötödét megszállva tartó orosz katonákat igyekszik kiűzni.

Be kell ismernünk, hogy ez a védekezés ideje, a harcé, amelytől az állam és a népe sorsa függ. Úgy vélem, ebben az időben nem helyénvaló választásokat tartani - mondta az elnök esti videóüzenetében.

A jelenleg Ukrajnában érvényben lévő hadiállapot idején tilosak a választások, de Zelenszkij közölte, megfontol bizonyos módosításokat a megtartásuk érdekében - törvénymódosítást és külföldi segítséget a folyamat finanszírozásához. Közölte, hogy szeretne másodszor is indulni, ha lesznek választások.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a hét végén közölte, hogy az elnök mérlegeli a háború idején tartandó választások melletti, illetve az ellene szóló érveket.

Működésbe lépett robbanószerkezet áldozata lett az ukrán hadsereg főparancsnokának helyettese

Működésbe lépett robbanószerkezet áldozata lett Hennagyij Csasztjakov, az ukrán hadsereg főparancsnokának helyettese - közölte hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A tájékoztatás szerint Csasztjakov otthonában, a Kijev melletti Csajka településen "gránát" robbant.

Robbanóeszköz óvatlan kezelése miatt saját otthonában, Csajka településen meghalt egy 39 éves katona. Tizenhárom éves fiát súlyos sérülésekkel kórházba szállították

 - közölte Marjana Reva belügyi szóvivő.

Az Ukrajinszka Pravda jelentette, hogy Valerij Zaluzsnij hadsereg-főparancsnok helyetteséről van szó, akinek felesége és lánya is a házban tartózkodott a robbanás idején. Előzetes információk szerint a család női tagjai nem sérültek meg.

Nem sokkal később Zaluzsnij Telegram-oldalán megerősítette az értesülést helyettese haláláról. "Ma tragikus körülmények között, saját születésnapján, családja körében életét vesztette helyettesem és közeli barátom, Hennagyij Csesztjakov ezredes. Az egyik ajándékcsomagban működésbe lépett egy ismeretlen robbanószerkezet" - írta.

Orosz védelmi tárca: egy nap alatt 115 ember veszített az ukrán hadsereg

Száztizenöt katonát és kéttucatnyi drónt veszített el az ukrán hadsereg az Oroszország által megszállt Donyeck megye déli részén az utóbbi egy napban – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem elfogott két HIMARS-lövedéket, és megsemmisített 23 drónt több Luhanszk, Donyeck és Zaporizzsja megyei település körzetében

 – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadsereg az oroszországi Voronyezsi területen is ártalmatlanná tett két drónt – közölte Telegram-csatornáján Alekszandr Guszejev kormányzó.
Guszejev szerint senki sem sérült meg, a földön nem keletkeztek károk.

A Wagner orosz magán zsoldoshadsereg számos katonája kezdett kiképzést tartani a csecsen hadsereg különleges erőinek 

– közölte hétfőn Ramzan Kadirov csecsen elnök.

A Wagner fontos szerepet játszott az Ukrajna elleni orosz háború legádázabb csatáiban, de a sorsa bizonytalanná vált, miután a vezetője, Jevgenyij Prigozsin egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette augusztusban, két hónappal azután, hogy fellázadt az orosz hadvezetés ellen. Kadirov Telegram-csatornáján közölte, hogy egykori Wagner-fegyveresek nagyszámú csoportja intenzív kiképzést tart a csecsen Ahmat különleges erőknek.

  Egyelőre nem tudni, hány Wagner-fegyveres vesz részt a kiképzésben, illetve a csecsen hadseregnél maradnak-e, ha a kiképzés befejeződik.

Magyar Levente részvétét nyilvánította Kárpátalja vezetőinek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kárpátaljai látogatása során részvétét fejezte ki a megye vezetőinek a 128-as hegyi rohamdandárt a napokban ért súlyos katonai veszteségek miatt és kijelentette: átérzi azt, hogy az ország most mit él át, ezért a béke mindennél előbbre való. A kárpátaljai katonai közigazgatási hivatal és a megyei tanács (közgyűlés) vezetőivel folytatott megbeszélést megnyitó Viktor Mikita kormányzó mindenekelőtt köszönetet mondott azért a folyamatos támogatásért, amelyet Magyarország a háború kitörésének első napjától kezdve Ukrajnának nyújt.

MIKITA, Viktor; MAGYAR Levente
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (j) és Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a Kárpátalja Megyei Katonai Adminisztráció épületében folytatott találkozójukon Ungváron 2023. november 6-án
Fotó: Nemes János / Forrás: MTI

Magyar Levente elmondta, hogy akárcsak a korábbi látogatásai során, most is sok közös projektről egyeztetett partnereivel.

Amikor számba vesszük az eddigi eredményeket, hogy Magyarország és Ukrajna közösen mit tudott tenni a háborús károk, a háborús szenvedés enyhítésére, akkor egy nagyon hosszú listánk van már

– fogalmazott.

Azonban nemcsak azzal foglalkozunk, hogy mit tudunk tenni a máért, hanem egyben építjük a jövőt is, előkészítve azt az időszakot, amikor újra békés körülmények között tudunk majd kereskedni és folytatni azt az együttműködést, amelyet kialakítottunk a jelenlegi nehéz időkben

– jelentette ki a parlamenti államtitkár.

Magyar Levente példaként említette azt a nagyszabású magyar-olasz-ukrán beruházást, amelynek az a célja, hogy vasúti szállítási folyosó jöjjön létre Ukrajna és az olasz tengerpart között. Magyarország támogatja a projekt kárpátaljai vonatkozású munkálatait, ahogyan más fejlesztéseket is – húzta alá.

Fontos eredmény, hogy az ukrán partnerekkel első ízben sikerült közösen jelentős európai uniós támogatást elnyerni a Beregsurány-Asztély határátkelő fejlesztésére, amely megvalósulása esetén lehetővé teszi a Záhony-Csap határátkelő tehermentesítését. Magyar Levente megköszönte Viktor Mikita kormányzónak, hogy „megőrzendő fontos hozzáadott értéknek tartja a kárpátaljai magyarságot”, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Kárpátaljára mindig is jellemző béke a háborús körülmények ellenére is fennmaradjon.

MAGYAR Levente
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára és Julija Hrisina, a kormánypárti Nép Szolgája párt parlamenti frakciójának alelnöke, az ukrán parlament Magyarországgal fenntartott parlamentközi kapcsolatok képviselőcsoportjának társelnöke a Kárpátalja Megyei Katonai Adminisztráció épületében folytatott találkozójukon Ungváron 2023. november 6-án
Fotó: Nemes János / Forrás: MTI

A megbeszélésen részt vett Julija Hrisina, a kormánypárti Nép Szolgája párt parlamenti frakciójának alelnöke, az ukrán parlament Magyarországgal fenntartott parlamentközi kapcsolatok képviselőcsoportjának társelnöke, aki kifejtette, hogy a Kárpátalja és Magyarország közötti hagyományosan jó együttműködés a háború kitörését követően „össznemzeti szintre emelkedett”. 

Kiemelte annak a magyar forrásból beszerzett és Ukrajnának átadott száz lélegeztetőgépnek a fontosságát, amelyeket rövidesen eljuttatnak a súlyos károkat szenvedett kelet-ukrajnai egészségügyi intézményeknek.

MAGYAR Levente
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (j) és Roman Szaraj, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a Kárpátalja Megyei Katonai Adminisztráció épületében folytatott találkozójukon Ungváron 2023. november 6-án
Fotó: Nemes János / Forrás: MTI

Magyar Levente délután Ungváron megkoszorúzta a háborúban elesett katonák emlékhelyét és megrázónak nevezte az egyre sokasodó sírok látványát. 

Amikor az ember olvassa a fiatalabbnál fiatalabb emberek neveit, akkor átérzi azt, hogy az ország most mit él át

– mondta.

Kijelentette: 

„a háború egyre intenzívebb és ez még inkább alátámasztja azt a magyar narratívát, hogy a béke mindennél előbbre való”.

A kárpátaljai látogatás zárásaként parlamenti államtitkár felkereste az Ungvár melletti Korláthelmec kisközség csaknem elkészült új óvodáját, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében az Ökumenikus Segélyszervezet beruházásában épül, és rövidesen 40 kisgyermek nevelését teszi lehetővé korszerű, minden igényt kielégítő körülmények között.

BACSKAI József; MIKITA, Viktor; MAGYAR Levente
Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, Roman Szaraj, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke és Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója (b-j) koszorúz a háborúban elesett katonák emlékhelyénél Ungváron 2023. november 6-án
Fotó: Nemes János / Forrás: MTI

Az épület befejezése kapcsán Magyar Levente kijelentette:

ez megerősítést ad mindannyiunknak, hogy van miért dolgozni, és van fény a sötét alagút végén.

Kíméletlenül lecsaptak az ukránok a Wagner-csoportra 

A Kyiv Post különleges felvételt tett közzé az X-en, amelyen az ukrán lap állítása szerint az látható, amint a különleges alakulatok (SSO) fegyveresei a Wagner-zsoldosokra csapnak le, méghozzá Afrikában – írja a Mandiner.

Az ukrán lap szerint nem csak a Wagner-csoport működik aktívan Afrikában.

A most bemutatott, hőkamerás felvételen állítólag az láthatjuk, amint az ukrán kommandósok egy szudáni városban kerítik be a Wagner fegyvereseit. A hírt azonban eddig még nem erősítették meg független források, így nem tudhatjuk biztosan, hogy az SSO valóban küldött-e katonákat Afrikába azért, hogy a Wagner megmaradt egységeire támadjanak.

A felvételt itt tudják megtekinteni:

Putyin jövőre is elindul az orosz elnökválasztáson

A Reuters arról ír: több Kremlhez közeli forrás egybehangzóan állítja, hogy

Vlagyimir Putyin eldöntötte, elindul a jövő májusban tartandó újabb orosz elnökválasztáson.

Vlagyimir Putyin 1999-ben lett először előbb miniszterelnök, majd 2000-tól államfő Oroszországban. Az akkori orosz alkotmány szerint két négyéves ciklusig lehetett hatalomban, így 2008-ban helyet cserélt addigi miniszterelnökével, Dmitrij Medvegyevvel.

 Utóbbi négy évig töltötte be az elnöki posztot, majd 2012-ben Putyin úgy döntött, elindul újra az elnökválasztáson. Megnyerte az akkori és a hat évvel későbbi választást is – időközben hatévessé nyújtották a ciklust.

A Mandiner teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

Légicsapás érte az odesszai szépművészeti múzeumot

Öten megsebesültek, amikor orosz légicsapások érték az odesszai szépművészeti múzeum épületét. Az egyik rakétabecsapódás nyomán a múzeum melletti utcán többméteres kráter keletkezett. A városi hatóságok szerint ebben a robbanásban egy ember sérült meg.

A károkról készült videót itt nézheti meg:

További információk a Mandiner cikkében olvashatók.

Az Orosz Olimpiai Bizottság fellebbezést nyújt be 

Az Orosz Olimpiai Bizottság fellebbezett a Sportdöntőbíróság (CAS) felfüggesztése ellen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) október 12-én függesztette fel az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), mert az elcsatolt területek elismerésével megsértette Ukrajna tagságának területi integritását.

A ROC az Ukrajnától 2022 szeptembere óta elcsatolt Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck regionális sportszervezeteit vette fel tagjai közé.

Fellebbezésében a szervezet azt kéri a svájci székhelyű bíróságtól, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi határozatot és visszakapják a NOB által elismert, Olimpiai Charta által biztosított valamennyi jogukat – közölte az Al Jazeera. 

Lavrov szerint Moszkva nem tárgyal a START-szerződésről az USA-val

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem fog tárgyalni a Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződés (START) újrakötéséről az Egyesült Államokkal mindaddig, amíg az fegyverekkel látja el Ukrajnát – jelentette a Tass orosz hírügynökség.

Lavrov egy videokonferencián elmondta:

A stratégiai támadófegyverekről szóló szerződés preambulumában az áll, hogy többé nem vagyunk riválisok, kölcsönös a bizalmunk, meg kell lennie az érdekek egyensúlyának és a biztonság oszthatatlanságának. Mindezt az amerikaiak lábbal tiporták, széttépték és a szemétbe dobták.

Februárban Putyin aláírta azt a törvényt, amely felfüggesztette Oroszország részvételét az Új START-szerződésben, és ezzel véget vetett a Moszkva és Washington között fennmaradt kevés fórumok egyikének.

LAVROV, Szergej; VANG Ji
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kínai hivtali partnerével, Vang Jivel tanácskozik Pekingben 2023. október 16-án
Fotó: Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / Forrás: MTI

Többen megsérültek az odesszai támadásban

Legalább nyolc ember megsebesült az Odessza kikötővárosra mért orosz légicsapás után.

Az ukrán légierő közlése szerint a légvédelem vasárnap késő este lőtt le 15-öt az iráni gyártmányú Shahed-136-os drónokból és egy X-59-es rakéta 22 beérkező támadásából – írta az Al Jazeera.

Az odesszai szépművészeti múzeum előtti bombatölcsér körül emberek 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost
Fotó: Ihor Tkacsenko / Forrás: MTI/EPA

Ihor Klimenko belügyminiszter elmondta, hogy a támadás során 20 lakóépület, egy múzeum és infrastrukturális létesítmények is megrongálódtak.

A Cybergun 36 millió eurós fegyverszállítási szerződést köt Kijevvel

A francia Cybergun vállalat bejelentette, hogy 36 millió euró értékű szerződést kötött Ukrajna számára különböző fegyverek szállítására. A cég részvényei az ukrajnai szerződés nyomán 76 százalékkal emelkedtek, így a vállalat piaci portfóliója mintegy 4 millió euró lett.

Kijev sürgette szövetségeseit, hogy tartsák fenn támogatásukat az Oroszországgal vívott háborúban – írja az Al Jazeera.

Találat ért egy orosz hajót a Krímnél

Ukrán cirkálórakéták megrongáltak egy, a megszállt Krím-félszigeten kikötött hadihajót – közölte Oroszország. Ukrajna szombaton 15 cirkálórakétát lőtt ki a keleti parti Kercs városában található BE Butoma hajógyárra, a légvédelem 13-at lőtt le – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán támadások fokozatosan ellehetetlenítik a Krím-félszigetet Oroszország fekete-tengeri flottája számára. Ukrajna szerint a sérült hadihajó Oroszország egyik legfejlettebb, Kalibr cirkálórakéták kilövésére alkalmas hajója volt.

Oroszország és Ukrajna ellentmondásosan nyilatkozik a zaporizzsjai frontvonalról

Moszkva azt állítja, hogy megállította Ukrajna ellentámadását, míg Ukrajna állítása az, hogy továbbra is előrenyomul a térségben, ahol visszafoglalt néhány kisebb falut, de az előrelépés csekély – írta a Sky News.

Jevgenyij Balickij, a zaporizzsjai terület Moszkva által beiktatott vezető tisztviselője az orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az ellenséget megállították, és az ellentámadásukat teljesen leállították.

Hozzátette: Robotyne és Scserbakij falu közelében kisebb harcok folynak. 

Ukrán és amerikai becslés az orosz áldozatokról

Az orosz áldozatok száma több mint 305 000 halottra vagy sebesültre emelkedett - közölte Ukrajna. Az USA becslése szerint 120 000 orosz halottja és 180 000 sebesültje volt az inváziónak – írta a The Guardian.

Sérült orosz tankokat találtak Donyeck megyében

Ukrán katonai bloggerek szerint Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett egy sikertelen páncélos támadásban Vuhledar térségében. A bloggerek legalább 10 harckocsiról, csapatokról és harcjárművekről számoltak be, amelyeket Ukrajna megsemmisített – írta a Sky News.

Ukrán elnök: vizsgálatot indítanak a kárpátaljai dandárt ért orosz rakétacsapás ügyében

Ukrajna vizsgálatot indít a munkácsi 128-as számú különálló hegyi rohamdandárt ért, több mint húsz halottal és számos sebesüléssel járó orosz rakétacsapás ügyében – derült ki az ukrán elnök vasárnap esti bejelentéséből.

„Ezt a tragédiát el lehetett volna kerülni” – szögezte le az NBC amerikai televíziónak adott interjújában Volodimir Zelenszkij, és megismételte: az orosz erők kivonásáig nem lehet tűzszünetről tárgyalni.   

„Az Egyesült Államok tudja, hogy nem vagyok hajlandó terroristákkal tárgyalni, mert az ő szavuk semmit sem jelent” – fogalmazott az ukrán államfő, hozzátéve, hogy jelenleg semmiféle kapcsolata nincs orosz tisztségviselőkkel.   

Tagadta egyúttal, hogy patthelyzet alakult volna ki a frontokon, ám elismerte, hogy Ukrajnának nincs megfelelő légvédelme, ennek hiányában pedig az ukrán erők nem tudnak megfelelő sebességgel előre haladni.   

A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légicsapás érte a rendezvényt, amelyen részt vettek.   

Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el.

Nyolc sérült az Odessza elleni rakétatámadásban

Nyolcra emelkedett az Odessza elleni éjszakai orosz drón- és rakétatámadás sebesültjeinek száma – jelentette november 6-án Oleh Kiper, a terület kormányzója, melyről a Kyiv Independent írt. 

Az odesszai szépművészeti múzeum előtti bombatölcsér körül emberek 2023. november 6-án
Fotó: Ihor Tkacsenko / Forrás: MTI/EPA

Emeletes házba csapódott az orosz rakéta Herszonban

Az orosz csapatok Kh-31-es rakétával lőtték a város központi kerületének lakónegyedeit, megrongálva egy ötemeletes lakóházat – írta a Kyiv Independent.

Orosz dróntámadás érte az odesszai kikötőt

Dróncsapás okozott károkat a kikötőben, raktárakat, rakodóberendezéseket és gabonát szállító teherautókat rongált meg – jelentette Oleh Kiper, az odesszai terület kormányzója.

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6206 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6789 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 106 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Új vasútvonalon szállítják az orosz csapatokat

Megkezdődött a Doni Rosztovot a megszállt Krím félszigettel összekötő vasútvonal építése – közölte az orosz média. A vasút a megszállt zaporizzsjai területen keresztül halad majd, és alternatívát kínál az orosz csapatoknak a krími híd helyett.

Zelenszkij vitába szállt a saját tábornokával és megrovásban részesítette

Az ukrán elnöki hivatal szerint Valerij Zaluzsnij tábornok nyilatkozata, miszerint a háborúban patthelyzet alakult ki, az oroszoknak hozott hasznot – írja a The New York Times amerikai napilap. Volodimir Zelenszkij elnök hivatala szombaton megrovásban részesítette Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnokát, amiért ő nyilvánosan kimondta: patthelyzet áll fent.

Az államfő szerint ezek a megjegyzések csak elősegítik az orosz inváziót.

Mint a tengerentúli lap cikke hozzáteszi: feltűnő nyilvános feddés volt ez, amely a katonai és a polgári vezetés között kialakuló szakadást jelezheti az Ukrajna számára amúgy is kihívásokkal teli időszakban.

Volodimir Zelenszkij is vitába szállt a saját tábornokával. „Eltelt az idő, az emberek státusuktól függetlenül fáradtak, és ez érthető” – mondta egy szombati sajtótájékoztatón, majd hozzátette:

De ez nem patthelyzet, ezt még egyszer hangsúlyozom.

A Magyar Nemzet teljes cikket ITT olvasható el.

Kilőttek az ukránok egy orosz lőszerraktárt (videó)

A raktár a tengerparti Szedovo településen van, közel Mariupolhoz. Ukrán rakétacsapás érte. 

Orosz rakétatámadás érte az Odesszai Művészeti Múzeumot

A támadásról a város polgármestere beszélt, azt mondta, több világhírű kiállítási tárgyuk volt veszélyben.

Csaknem tizenháromezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Magyarország területére 2023. november 5-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6206 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6789 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 106 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt vasárnap:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában