Külügy

2023.10.16. 14:08

Magyarország megkerülhetetlen tényező az EU nyugat-balkáni bővítésében (videó)

Magyarország megkerülhetetlen tényező, amikor az EU nyugat-balkáni bővítéséről van szó, ezért is fontos, hogy köztársasági elnöki szinten itt lehetünk – hangsúlyozta a közmédiának Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn, az úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozója előtt, amelyen először vett részt Magyarország.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozik a Berlini folyamat csúcstalálkozója előtt Tiranában

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A mai nap azért is fontos, mert végre Magyarország is csatlakozhatott abban a Berlini folyamathoz, és a legmagasabb szinten mondhatjuk el Magyarország álláspontját, amely egyértelműen az EU nyugat-balkáni bővítése mellett van, mondta Novák Katalin.

Hozzátette, végre itt is elmondhatjuk, hogy az EU bizony elmulasztotta a házi feladatát, hiszen ezeknek az országoknak már rég az EU-hoz kellett volna csatlakozniuk.

Magyarországnak és az EU-nak is szüksége van a nyugat-balkáni régióra és a stabilitásra a térségben, hiszen a Nyugat-Balkán stabilitása nélkül nem lehet biztonságos Európa, így Magyarország sem

 – mutatott rá.

A köztársasági elnök kifejtette, azért is érkezett a csúcstalálkozóra Edi Rama albán kormányfő meghívására, hogy elmondja, 

Magyarország mindent meg fog tenni a mielőbbi nyugat-balkáni csatlakozásáért, és amikor Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, fel fogja gyorsítani ezt a folyamatot.

Idén Tiranában tartják a nyugat-balkáni térség országainak együttműködését és az európai uniós integrációját szolgáló úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozóját. 

A Berlini folyamatot 2014-ben hozták létre az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából álló nyugat-balkáni hatok (WB6) magas rangú hivatalos képviselői és a Berlini folyamatot fogadó országok képviselői közötti magas szintű együttműködés platformjaként.

„Magyarország és Európa akkor van biztonságban, ha stabilitás van a Nyugat-Balkánon” – írta közösségi oldalán Novák Katalin köztársasági elnök a látogatásról közzétett bejegyzésében.

Novák Katalin: szükségünk van Szerbiára az Európai Unióban

Szükségünk van Szerbiára és a nyugat-balkáni országokra az Európai Unióban (EU) – mondta Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn Tiranában, miután megbeszélést folytatott Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel.

A köztársasági elnök az úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozójára érkezett hétfőn Albániába.

Novák Katalin kiemelte: Szerbia és Magyarország erős stratégiai partnerek, és érdekünk, hogy Szerbia az EU-n belül legyen. Magyarország fontos szerepet játszhat a csatlakozási folyamatban, hiszen jól ismerjük a régiót, a kultúrát – fűzte hozzá.

NOVÁK Katalin; BRNABIC, Ana
A Sándor-palota által közreadott képen a Berlini folyamat csúcstalálkozóján résztvevő Novák Katalin köztársasági elnök (j) és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (b) találkozója Tiranában 2023. október 16-án
Fotó: - / Forrás: MTI/Sándor-palota

Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozását, hiszen Szerbia az Európai Unió szerves része, értékei európai értékek, amelyet senki sem kérdőjelezhet meg. Az unió már sok hibát vétett a többi ország csatlakozásával kapcsolatban – hangsúlyozta.

Hozzátette: mindannyian szembesülünk az Európába irányuló tömeges migráció kihívásával, és meg akarjuk védeni határainkat, ezért is kiemelten fontos Szerbia uniós csatlakozása.

A köztársasági elnök példaértékűnek nevezte azt, ahogyan Szerbia tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait. Ehhez kapcsolódva felidézte, hogy szombaton a vajdasági Bácsfeketehegyen a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökszentelő istentiszteletét vett részt, amelyen a szerb kormány is képviseltette magát a szerb miniszterelnök-helyettes révén. Mint mondta, ez is példa annak bemutatására, hogy a szomszédos országban a nemzeti kisebbségi csoportok hogyan virágoztak fel, és hogyan tudnak hozzájárulni az országok fejlődéséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában