Interjú

2023.10.14. 07:30

Krausz Ferenc: a Nobel-díjamban óriási része van Magyarországnak

A fizikai Nobel-díjas fizikus a 2019-ben létrehozott Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központtal történelmet írna.

MW

Krausz Ferenc Németországban élő Nobel-díjas magyar fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas kutató lézerekről, politikáról és az egészségügy megreformálásáról is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

– Olyan, hogy magyar tudomány, nem létezik. Egyetemes tudomány van – mondta Krausz Ferenc. – Az valóban elemezhető – folytatta –, hogy a Nobel-díjamban mekkora része van Magyarországnak.

Szerinte óriási, hiszen ha Magyarország tanárai – kezdve az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig – nem oltották volna belé a tudás igényét, nem adta volna a fejét erre a pályára.

– 2019-ben kormányzati támogatással elindult Budapesten a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ (Center for Molecular Fingerprint, CMF). Mire vállalkozott?

– Nagyon rövid infravörös lézerimpulzusokat használunk arra, hogy a vérmintában lévő molekulákat rezgésbe hozzuk. A molekulák infravörös fényt bocsátanak ki, amit nagy érzékenységű attoszekundumos méréstechnikával letapogatunk, megmérünk. Ezek az infravörös jelek rendkívül sok információt adhatnak arról, hogy abban a mintában milyen a vér molekuláris összetétele. Ezt az összetételt változtatják meg a betegségek. A jelenlegi labormedicina csak egyes biomarkereket mér, míg az infravörös fényimpulzus sok ezer molekulát, így lehetőség nyílik adott betegségben szenvedő alanyok vérmintáinak, infravörös ujjlenyomatuk vizsgálatára. Ha ennek a programnak a támogatása hosszú távon biztosítható, és a kutatások a remélt eredményeket hozzák, akkor egy új korszakot alapozhatunk meg. Jelenleg ugyanis egészségügyről beszélünk, miközben betegségügyet tartunk fenn. Megvárjuk, míg az emberek megbetegednek, majd próbáljuk kigyógyítani őket. Ebben a betegek is ludasak, hiszen sokszor még tünetekkel sem mennek azonnal orvoshoz. Sok esetben fordul elő, hogy a diagnózis előrehaladt stádiumú súlyos krónikus betegséget állapít meg. Amikor már csak az állapot rosszabbodása fékezhető, esetenként az sem.

A mi történetünk arról szól, hogyan lehet a betegségügyből egészségügy. A Health for Hungary – Hungary for Health (H4H) vizsgálatunkkal, amelyben tízezer magyar állampolgár vesz részt, világviszonylatban is egyedülálló

vérmintagyűjtemény keletkezik, amely felbecsülhetetlen értékű lesz bármilyen véralapú diagnosztikai módszer validálására. Mivel ilyen vizsgálatra nincs példa a világon, történelmet írhatunk. Különösen igaz ez akkor, ha az infravörös ujjlenyomaton alapuló módszerünk sikerrel jár a súlyos krónikus betegségek korai felismerésében.

A teljes interjúért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában