Véget ért a háromnapos látogatás, Ferenc pápa elutazott Budapestről (videó)

Ferenc pápa magyarországi látogatásának utolsó programjaként az egyházfő 16 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozott az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. A szentatya a helyszínen beszédet mondott, amelyet élőben közvetítettünk. A pápa és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap kora este indult vissza Budapestről Rómába.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatása a katolikus egyházfő 41. apostoli útja volt

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Ferenc pápa: a Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt

A Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának - közölte Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn, útban Rómába, vasárnap este adott interjújában.

"Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem" - mondta a katolikus egyházfő anélkül, hogy további részleteket közölt volna ezen erőfeszítésekről.

Úgy vélem, békét csakis a csatornák megnyitásával lehet kötni. Sosem lehet békét elérni elzárkózás útján 

- fogalmazott a pápa.

Mint mondta, megbeszélte az ukrajnai helyzetet Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hilarion metropolitával, az Orosz Ortodox Egyház budapesti-magyarországi egyházmegyéje kormányzójával.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn, útban Rómába, vasárnap este adott interjút
Fotó: Vincenzo Pinto / Forrás: POOL / AFP

"A tanácskozásokon nem pusztán a Piroska és a farkasról beszéltünk. Mindezeket a dolgokat megvitattuk. Mindenki érdekelt a békéhez vezető útban" - hangsúlyozta Ferenc pápa.

 

Az ukrajnai orosz hadművelet tavaly februári kezdete óta a katolikus egyházfő szinte heti rendszerességgel sürget békét és ismételten kifejezte azon szándékát, hogy hajlandó közvetítőként fellépni Kijev és Moszkva között.

 

Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön tárgyalt a Vatikánban a béke érdekében tett erőfeszítésekről, a humanitárius helyzetről, valamint az ukrajnai egyházakról Ferenc pápával. Smihal egyben látogatásra hívta a katolikus egyházfőt az ukrán fővárosba.

A 86 éves Ferenc pápa már korábban beszélt arról, hogy egy békemisszió keretében ellátogatna Kijevbe, de Moszkvába is.

Ferenc pápa az interjúban beszélt egészségi állapotáról is március végi kórházi kezelésével összefüggésben, amikor hörghurut miatt szorult orvosi ellátásra.

"Nem vesztettem el az eszméletem, de magas lázam volt és délután háromkor az orvos egyenesen a kórházba kísért" - ismertette Ferenc pápa a március 29-én történteket.

Erős és akut tüdőgyulladás volt a tüdő alsó részében. Hála Istennek beszámolhatok erről. A testem jól vette a kezelést, hála az Úrnak 

- tette hozzá Ferenc pápa, aki huszonegy évesen tüdőgyulladást kapott, s életét csak fél tüdejének eltávolításával tudták megmenteni.

Hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs változás a Portugáliába, Franciaországba és Mongóliába tervezett útjait illetően.

Így búcsúzott a szentatyától Novák Katalin

A köztársasági elnök a közösségi oldalán osztott meg egy videót Ferenc pápa utolsó budapesti napjáról, benne a búcsúzás pillanatairól.

Isten áldja Ferenc pápát!

– írta bejegyzésében az államfő.

Novák Katalin később egy fotóval köszönte meg Ferenc pápának a látogatást:

Ilyen volt a vasárnapi szentmise

Orbán Viktor a délelőtti, Kossuth Lajos téri pápai szentmiséről osztott meg egy videót közösségi oldalán.

Operatív törzs: a pápalátogatás rendben, rendkívüli események nélkül zajlott le

Ferenc pápa magyarországi látogatása rendben, rendkívüli események nélkül zajlott le - közölte a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vasárnap késő délután az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint vasárnap 18 óra 8 perckor a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről felszállt Ferenc pápa repülőgépe, ezzel hivatalosan véget ért a Szentatya magyarországi apostoli útja.

Azt írták: 

 

a háromnapos látogatáson több százezren találkozhattak Őszentségével, a legtöbben a vasárnapi Kossuth téri szentmisén vettek részt.

 

Az operatív törzs köszönetet mondott a Szentatya személyi védelmét ellátóknak, a rendvédelmi szerveknek, az egyházi és állami közreműködőknek és szervezőknek, valamint az önkénteseknek, a zarándokoknak és a látogatóknak, hogy hozzájárultak Ferenc pápa apostoli útjának sikeréhez.

Tudatták: a Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs befejezte munkáját.

Ferenc pápa háromnapos apostoli útjáról, a látogatáshoz kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámolt a közmédia szinte valamennyi csatornája

Ferenc pápa elutazott Budapestről

Ferenc pápa hivatalos búcsúztatás után vasárnap elutazott Budapestről, gépe nem sokkal délután hat óra után szállt fel a Liszt Ferenc-repülőtérről. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatást tett Magyarországon.

A pápát a repülőgépnél Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint magyar egyházi vezetők, katonai díszegység és mintegy száz, vatikáni és magyar zászlókkal felsorakozó, éneklő és integető önkéntes búcsúztatta a szemerkélő esőben.

A gépre való felszállás előtt Ferenc pápáról és Novák Katalin államfőről még egy közös fényképet készítettek. Korábban Novák Katalin saját kezűleg készített sós stanglit adott át búcsúzóul a Szentatyának.

Ferenc pápa végül gyalogosan ment végig a vörös szőnyegen, majd lifttel szállt fel a gépre.

A hivatalos reptéri búcsúztatáson a Magyar Katolikus Egyház képviseletében jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

 

A kifutópályán guruló repülőgép pilótafülkéjének ablakába - az egyházfő érkezéséhez hasonlóan - a felszállásig vatikáni és magyar zászlót helyeztek ki.

 

A pápát a repülőgépnél Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint magyar egyházi vezetők és mintegy száz, vatikáni és magyar zászlókkal felsorakozó önkéntes búcsúztatta
Forrás: Vatikáni média / AFP

Apostoli látogatásának első napján, pénteken Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Sándor-palota előtti téren. A ceremónia után az egyházfő udvariassági látogatást tett a Sándor-palotában az államfőnél, majd találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezt követően a Karmelita kolostorban állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőinek részvételével tartottak rendezvényt. Az eseményen beszédet mondott Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök.

@hirtv_official A mai nappal a Szentatyának véget ért a 41. apostoli útja. Köszönjük, hogy itt volt! #pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #budapest #latogatas #vatikan #elo ♬ eredeti hang - HírTV

Az egyházfő délután a budapesti Szent István-bazilikában találkozott a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel, püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. Az eseményen Veres András, az MKPK elnöke köszöntötte a pápát, majd tanúságtételek hangzottak el. Az egyházfő beszéde után közös ima következett, majd pápai áldással ért véget a találkozó.

Szombat reggel Ferenc pápa magánlátogatást tett a vak gyermekeket gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László otthonban.

Ezt követően a Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozott, majd átment a szintén a téren álló Istenszülő oltalma templomba a görögkatolikus közösséghez.

Délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalok várták, este pedig magántalálkozón fogadta szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán Karácsony Gergely főpolgármestert, valamint a magyarországi jezsuita közösség képviselőit.

A vasárnap délelőtti, Kossuth Lajos téri pápai szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán találkozott az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

-
Ezzel a géppel hagyta el Magyarországot a szentatya
Fotó: Attila Kisbenedek / Forrás: AFP

Ferenc pápa: a tudásnak két formája van

A kommunizmus veszélyeit váltó konzumizmus veszélyeire figyelmeztetett Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) információs technológiai és bionikai karán mondott beszédében vasárnap délután. Elmondta, a kommunizmus és a konzumizmus közös vonása a szabadság hamis eszméje. A katolikus egyházfő önismeretre, határaink felismerésére és ebből fakadóan önhittségünk megfékezésére szólított fel.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli látogatása utolsó találkozóján az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a delphoi jósda híres szavait bízta búcsúzóul hallgatóságára: "Ismerd meg önmagad!".

 

 

Az önismeret azt jelenti - mondta, hogy "fel kell ismernünk a határainkat, és ebből következően meg kell fékeznünk az önelégültségben gyökerező önhittségünket".

 

Hozzátette: az ember azáltal, hogy teremtményként ismeri fel magát, alkotóvá válik a világban, ahelyett, hogy azt uralná - tette hozzá.

@hirtv_official Ferenc pápa egyik kiemelt mondata, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bionikai karán mondott beszédéből! #pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #budapest #latogatas #vatikan #elo #hirtv_official ♬ eredeti hang - HírTV

Ferenc pápa úgy fogalmazott: "Miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ és össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel."

Az egyházfő Romano Guardinire, a száz évvel ezelőtt élt vallásfilozófusra és teológusra hivatkozott, aki megkülönbözteti az alázatos és kapcsolatot teremtő tudást, az ismeret egy másik módjától, amely "nem megfigyel, hanem elemez (...), már nem merül el a tárgyban, hanem azt megragadja". A vallásfilozófus szerint megismerésnek ebben a módjában "az energiák és az anyagok egyetlen cél felé haladnak: a gép felé".

Hozzátette: Guardini felismerte annak a veszélyét, hogy az ember elveszíti mindazt a belső kötődését, amely a természettel összhangban álló mértéket és kifejezési formákat biztosít számára, és feltette a kérdést, "egy ilyen rendszerben megmaradhat-e az élet életnek?".

A pápa rámutatott: amit Guardini felismert, ma is nyilvánvaló. "Gondoljunk csak az ökológiai válságra, (...) a korlátok hiányára, a meg tudod tenni, tehát szabad logikájára, (.) arra törekvésre, amely nem az embert és kapcsolatait, hanem az embert mint a saját igényeire összpontosító, nyereséget hajszoló (...) egyént állítja a középpontba", a közösségi kötelékek elsorvadására, melynek következtében "a magány és a félelem úgy tűnik, hogy egzisztenciális élethelyzetből társadalmi élethelyzetté lesz" - sorolta az egyházfő.

Ferenc pápa az igazságról szólva Jézust idézte: 

az igazság szabaddá tesz titeket.

Rámutatott: Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak. Ez a veszély ma sem szűnt meg. A kommunizmus és a konzumizmus közös vonása a szabadság hamis eszméje. A kommunizmus szabadsága olyan szabadság volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek. A konzumizmus szabadsága pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégült szabadság, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz.

 

Az egyházfő meglátása szerint könnyű eljutni a gondolkodásra mért korlátoktól, ami a kommunizmus sajátja, az önmagunk "korlátok nélküli elgondolásához, ami a konzumizmusé". A korlátolt szabadságból egy korlátok nélküli szabadságba.

 

Ezekből kínál Jézus kiutat, mondván, hogy az az igazság, amely az embert a függőségekből és a bezártságból kiszabadítja. Ennek az igazságnak a kulcsa a szeretettől soha el nem szakadó, kapcsolatban maradó, alázatos és nyitott, konkrét és közösségi, bátor és alkotó megismerés. Ez az, aminek a művelésére az egyetemek hivatottak és amit a hitnek táplálnia kell - jelentette ki.

Ezért kívánom - zárta beszédét az egyházfő, hogy ez és minden más egyetem az egyetemesség és a szabadság központja, a humanizmus termékeny műhelye és a remény laboratóriuma legyen.

FERENC pápa
Ferenc pápa érkezik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karára 2023. április 30-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Kuminetz Géza, a PPKE rektora köszöntőjében kiemelte: a katolikus egyetemeken próbálják Istennek a teremtésbe és a kinyilatkoztatásba rejtett eszmei magvait megtalálni és rendszerezni a katolikus tudományeszmény holisztikus igazságfogalma alapján.

Az igaz hit és a valódi tudás szövetségesei, támaszai egymásnak - jelentette ki.

"De nemcsak érteni vágyunk a tudomány segítségével, hanem helyesen cselekedni is, vagyis egy emberséges, szolidáris civilizációt, fenntartható kultúrát, környezetet akarunk építeni" - mondta a rektor, hozzátéve, "csak alázatos szívvel mehetünk fel nemcsak az Úr, de a tudomány hegyére is".

Kuminetz Géza egy az egyetem információs technológiai és bionikai karán futó kutatási-fejlesztési projektre utaló ajándékot adott az egyházfőnek: a karon készített, a komplex ín- és szalaghálózatot leképező robotkézhez fejlesztett programozható fonógépen készített rózsafűzért.

@hirtv_official A Szentatya az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen! #pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #budapest #latogatas #vatikan #elo ♬ eredeti hang - HírTV

A találkozón részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Freund Tamás, az MTA jelenlegi, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József, a köztestület korábbi elnökei, Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint egyházi és világi felsőoktatási intézmények vezetői.

 

Ferenc pápa az egyetemről a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre indult, ahonnan hazautazik a Vatikánba.

 

Vatikáni kérés

Hamarosan, délután 16 órakor a szentatya ellátogat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karára, ahol az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel találkozik. A zárt körű rendezvényen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola képviselői is jelen lesznek. Az intézmény bejáratánál kétszáz hallgató várja majd a szentatyát, erre a lehetőségre előzőleg pályázni lehetett. Bent a hallgatók közül negyvenen fogadják majd a szentatyát, ők egyben segítők is lesznek. Ferenc pápát Kuminetz Géza atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora köszönti, ezután egy oktatói és egy hallgatói tanúságtétel következik. A szentatya rövid, néhány perces zenei betét után szól az egybegyűltekhez, majd a találkozó közös imádsággal zárul – írja a Magyar Nemzet.

Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja korábban a lapnak azt nyilatkozta: arra számítanak, hogy a tudományos és kulturális élet képviselőivel való találkozására Ferenc pápa azzal az egyértelmű szándékkal érkezik, hogy fontos üzenetet fogalmazzon meg. 

 

Az eseményt eleve a Vatikán kérésére iktatták be a szervezők a szentatya programjába, aki fontosnak tartja, hogy ellátogasson a vezető katolikus felsőoktatási intézetbe.

 

Csúcstechnológia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1998-ban alapította meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karát. Ennek célja az emberközpontú információs technológia oktatása, széles körű, az élettudományok elemeit is felölelő alaptárgyi megalapozással.

További cél, hogy a folyamatosan megújuló csúcstechnológiák területén olyan szakemberek képezzenek, akik mély és szerteágazó elméleti tudással és műveltséggel, valamint korszerű és etikus vezetési ismeretekkel felvértezve a modern gyakorlati problémák és a tudományos kutatás széles körének alkotó szakemberei lesznek.

A mérnökinformatikai képzés mellett kiemelt fontosságú a bionika mérnöki területe is. Ez a terület az elektronika és biológia szoros kapcsolatára épül, itt olyan eszközök fejlesztését, programozását és alkalmazását oktatják és kutatják, amelyek beteg vagy sérült emberek gyógyítását, rehabilitációját vagy életük megkönnyítését segítik.

Orbán Viktor: béke kell

A miniszterelnök közösségi oldalán osztott meg fotókat a délelőtti szentmiséről. Az albumhoz azt írta:

Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ! Isten, áldd meg a magyar


 

Novák Katalin: Ferenc pápa azt kérte tőlünk, hogy váljunk nyitott kapukká

 

Ferenc pápa azt kérte tőlünk a Kossuth téren, hogy váljunk nyitott kapukká. Ezzel megerősített abban, hogy folytassam az ajtónyitogatás programját. A közös célt is kijelölte a pápa: “a következő nemzedékeknek pedig a remény jövőjét nyújtsuk, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt.” Köszönjük, Szentatya!

 

– írja közösségi oldalán a köztársasági elnök.

Ferenc pápa vasárnap délelőtti programjáról készült írásunkat ITT olvashatja el.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntektől vasárnapig folyamatosan követhetik a HírTV-n. Az előkészületekről és a szentatya programjáról minden részlet megtalálható a HírTV oldalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában