Guruló dollárok

2023.04.25. 06:15

Ezek a szervezetek a Soros-pénzek legnagyobb magyarországi kedvezményezettjei

Magyarországon kiterjedt hálózatot működtet a nyílt társadalom megvalósítása érdekében Soros György. Az amerikai spekuláns alapítványa és a hozzá közel álló nem kormányzati szervezetek csak az utóbbi néhány évben több mint 2 milliárd forinttal támogatták azokat a hazai szervezeteket, amelyek az Európai Uniótól és az amerikai kormányzattól is hasonló mértékű forrásokhoz jutottak.

Soros György beszédet mond a Világgazdasági Fórum éves davosi találkozóján 2022. május 24-én

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice Coffrini

Soros György hosszú távú befektetésnek tekinti a sokmilliárdos pénzügyi támogatást, amit civil szervezetek, médiumok, alapítványok, NGO-k százainak nyújt évtizedek óta. Ezt a kiterjedt szervezeti hálót nevezzük Soros-hálózatnak, amelynek magyarországi lerakatait az utóbbi években is hatalmas pénzösszegekkel támogatta az amerikai spekuláns.

A Magyar Nemzet legfrissebb cikkéből kiderül, hogy az utóbbi időszakban milyen formában és mekkora összegekkel finanszírozta maga Soros György a magyarországi „civil” szervezeteket és sajtóorgánumokat. 

Nem kevés pénzről van szó, A Magyar Nemzet mintegy 2,42 milliárd forint támogatási összeg kedvezményezettjeit és felhasználási célját mutatja be.

Az Open Society Foundations (OSF) Soros György alapítványa széles körben támogatja a nyílt társadalom eszmeiségét hirdető és megvalósítani igyekvő szervezeteket és médiumokat.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány az OSF internetes oldala szerint 2016-tól 2021-ig közel 45 millió forintot kapott.

A Transparency International Magyarországnak 2021-ben 12 millió forint jutott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól az uniós pénzek monitorozása című projektre. Ugyanebben az évben 4,4 millió forint támogatás érkezett Soros György alapítványától a Stronger Roots – Legyünk Nyitottak! Egy befogadó és elkötelezett közösség az integritásért nevű programra.

A K-Monitor 29 millió forintot kapott az Open Society Foundations-től az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló eszközök felmérésére. 

Nem ez volt az első eset, hiszen az évek során már több mint 70 millió forint értékben támogatta őket Soros. A 2021. évi közhasznúsági jelentésből kiderül az is, hogy a K-Monitor 5,8 millió forintot kapott a Hálapénz a szülészetben című programra, amely során együttműködtek a baloldali 24.hu és 444.hu-val. A Soros által is támogatott – szintén amerikai – EDGE Funders Alliance 6,9 millió forinttal támogatta a K-Monitort, amit közösségfejlesztésre fordíthattak.

A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) közösségszervezés és általános támogatás címen több mint 250 millió forint támogatást kapott az Open Society Foundations-től. 

Az egyik kedvenc a TASZ

Több külön forrásból is jelentős összegekkel támogatta a spekuláns a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezetet. Az egyik finanszírozó az OSF, ami több mint 50 millió forintot nyújtott 2019 és 2021 között a TASZ-nak. Később a koronavírus járvány idején további 10,5 millió forint rendkívüli intézményi támogatással toldották meg. Szintén az OSF adott 7,3 millió forintot a TASZ-nak adományszervező, önkéntes koordinációval foglalkozó, valamint kommunikációs munkatársak bérére.

A Soros által is támogatott Media Legal Defence Initiative 10,3 millió forinttal segítette a hazai NGO-t, amelyből a magyarországi médiaszabadság megvédéséért küzdhettek. Ebből finanszírozták a projektben résztvevők munkabérét, ügyvédi költségeket és perköltségeket. 

Az akkumulátorgyár ellen tüntető egyesületekhez is százmilliók kerültek

Hatalmas összegeket kapott az OSF-től az Alternatív Közösségek Egyesülete, amely csak 2021-ben 500 ezer dollár, azaz 171 millió forint általános működési támogatásban részesült. Nem ez volt az első eset, hiszen az elmúlt években összesen 756 millió forintot folyósított Soros György alapítványa az egyesületnek. 

Arról a Debrecenben kiterjedt hálózatot működtető NGO-ról van szó, amely már tavaly elkezdett tüntetéseket szervezni az épülő akkumulátorgyár ellen.

Gurulnak a dollárok a helsinkisekhez is

Nem maradhat ki a sorból a Magyar Helsinki Bizottság sem.

Emlékezetes, hogy éveken át csúcsra járatták az úgynevezett börtönbizniszt, vagyis az állítólagos rossz tartási körülményekre hivatkozva a rabok a liberális jogvédő szervezetek segítségével perelték a magyar államot és tízezres nagyságrendben indítottak eljárásokat, amelyek során tízmilliárd forint nagyságrendű kártérítést kellett kifizetni a bűnözőknek az adófizetők pénzéből.

A Helsinki Bizottság odáig ment, hogy egy formanyomtatványt készített, amelyben előre leírták a panaszt és az érvelést, a fogvatartottnak csak a személyi adatait kellett beleírnia, és szignóznia a dokumentumot. 

Természetesen a jogvédők és ügyvédek is tetemes sikerdíjat zsebeltek be.

A Helsinki Bizottság 2021-ben 168 millió forintot kapott a Nyílt Társadalom Intézettől, 153,4 millió forintot a Sigrid Rausing Alapítványtól, és 122 millió forintot adományozott a szintén Soros-közeli Oak Alapítvány.

A National Endowment for Democracy 11,3 millió forinttal támogatta szervezetet. A Kahane Alapítvány 3,2 millió forinttal, az Európai Integrációs és Migrációs Program (EPIM) 2,5 millió forinttal, a Nemzetközi Büntetőjogi és Büntetés-végrehajtási Alapítvány 824 ezer forinttal támogatta a Magyar Helsinki Bizottságot.

Dől a pénz az LMBTQ-lobbistákhoz is

A Sigrid Rausing Trust által támogatottak névsorában viszonylag friss szereplő a Háttér Társaság, hiszen eddig csak egyszer, 2022-ben kaptak 21,5 millió forintot az angol alapítványtól. A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) és a Patent Egyesületnek eddig több mint 254 millió forint támogatást nyújtott a Sigrid. 

Végül meg kell említeni még a Transparency International Magyarországot is, amely korábban már nyert 34,5 millió forintot, de idén januárjában újabb 97 millió forinttal bővült a számlájuk.

A felsoroltakból is egyértelműen látszik, hogy a Soros-hálózat minden olyan kezdeményezést bőségesen ellát anyagi forrásokkal, amelyek támadják a nemzeti elkötelezettségű Orbán-kormányt, illetve segítik a hagyományos társadalmi normák lazítását.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában