Nemzeti Tehetség Program

2023.03.05. 20:52

Hornung Ágnes: stratégiai cél a tehetségek támogatása

A kormány egyik fő stratégiai célja a tehetségek támogatása, a 14 éve létrejött Nemzeti Tehetség Program révén évente 300-350 ezer fiatalt segítenek, eddig összesen 19 ezer pályázatot díjaztak közel 33 milliárd forint értékben – mondta el Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára vasárnap az M1 Ma este című műsorában.

Hornung Ágnes a KIM családokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Tehetség Programról a KIM Szalay utcai sajtótermében

Forrás: Facebook/Hornung Ágnes

Fotó: Bodó Gábor / KIM

Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy idén a nehézségek ellenére is a tavalyihoz hasonló összeggel járul hozzá a programhoz a központi költségvetés, 4,3 milliárd forinttal, emellett pedig bárki felajánlhatja adója egy százalékát erre a célra. Az elmúlt 14 évben az adófizetők 17,5 milliárd forinttal támogatták a programot, ami nagyon nagy segítség volt – jelentette ki az államtitkár.

Hozzáfűzte, ez az úgynevezett "második egy százalék". Az a négyjegyű szám pedig, amit a Nemzeti Tehetség Program támogatásához be kell írni, 1823, "az egyik legnagyobb magyar tehetség, Petőfi Sándor születési éve" – fogalmazott Hornung Ágnes.

Közölte: a támogatásra bárki jelentkezhet, minden területről várják a tehetséges fiatalokat, 8-tól 35 éves korig. Személyek ösztöndíjakon keresztül kaphatnak közvetlen támogatást, de köznevelési intézmények, egyházi és civil szervezetek is jelentkezhetnek. A pályázat tavasszal nyílik meg, harminc nap áll majd rendelkezésre a jelentkezéshez – mondta Hornung Ágnes.

Magánszemélyek az Év Tehetsége Díjra és a Start-programra pályázhatnak, az intézmények pedig olyan támogatást nyerhetnek el, amiből ők támogathatják a tehetségeket változatos formában – fejtette ki az államtitkár. 

Hozzátette, idén különösen várják az intézmények jelentkezését, hiszen nagyon fontos, hogy a fiataloknak legyenek segítői, "a közösségek még inkább ki tudják hozni belőlük a tehetséget".

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy az idei fővédnök Boros Misi, a 19 éves, Junior Prima díjas zongoraművész és "fantasztikus személyiség, aki nagy lelkesedéssel vállalta el" a fővédnökséget.

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet két olyan díjra, amelyek pályázata március 10-én zárul le. Ezek a Bonis Bona-díj a kiemelkedő tehetséggondozó pedagógusok számára, és a Tehetségbarát Önkormányzat díj. 

A Bonis Bona – a nemzet tehetségeiért díj négy kategóriában adható: életműdíj, valamint tehetségek felkutatása, -gondozása illetve -fejlesztése kategória. Az elsőhöz egymillió forintos, a másik háromhoz négyszázezer forintos pénzjutalom jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában