Látogatás

2023.01.29. 20:25

Spanyolországi magyar szervezetekkel találkozott Potápi Árpád János

A Spanyolországban és Madridban tevékenykedő magyar egyesületek képviselőivel találkozott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a hétvégén.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekére szóló új pályázati felhívásáról a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. január 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az államtitkár az ibériai ország fővárosában tett látogatását összegezve az MTI-nek vasárnap telefonon elmondta: az egyesületek képviselői beszámoltak tevékenységükről, jelenlegi helyzetükről. 

Potápi Árpád János a találkozón 

tájékoztatást adott a magyar kormány aktuális nemzetpolitikai programjairól, kiemelten a diaszpóra támogatását célzó kezdeményezésekről. 

Felvetődött, hogy Madridban magyar ház létesüljön, ahol a magyar szervezetek rendezvényeit, a hétvégi iskolák programjait szervezhetnék meg. Ez akár egy magyar kávézó, étterem nyitásával is összekapcsolható lenne, így megjelenne a spanyol fővárosban a magyar brand és a két intézmény egymást támogatva működhetne - mondta Potápi Árpád János. 

Az államtitkár látogatása során megtekintett egy hétvégi magyar óvodai foglalkozást és ellátogatott a Madách Egyesület hétvégi iskolájába is. Ott az alsós és felsős csoport mellett spanyol édesapáknak is szerveznek magyar nyelvi kurzust. 

A vasárnapi iskola mellett több kulturális programot is szerveznek, hogy a helyi magyarokat összekovácsolják, és megismertessék spanyol barátaikkal is a magyar értékeket és szokásokat. 

Potápi Árpád János elmondta: a Madách Egyesület 2014-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a Madridban és környékén élő magyarokat összefogja, magyarságtudatukat erősítse, a magyar nyelv megőrzését és ápolását elősegítse, és lehetőséget biztosítson hagyományaik gyakorlására. 

Az egyesület elkötelezett a mellett, hogy a Spanyolországban élő, de magyar gyökerű gyermekek magyar nemzeti azonosságtudatát megerősítse. 

Az egyesület, amelynek a fővárosban több mint száz család a tagja, 2019 óta a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének tagja, és részt vesz a Magyar Diaszpóra Tanács munkájában is.   

Madridban jelenleg mintegy kétezer, Spanyolországban húszezer magyar él - tette hozzá az államtitkár.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában