Védelem

2022.12.09. 11:01

Szijjártó Péter: Románia és Bulgária is megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez

Az EU-tagállamok csütörtöki döntése szerint Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat.

Egy személygépkocsi megállás nélkül halad a letenyei határátkelő magyar oldalán 2013. július 1-jén hajnalban

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

„Románia és Bulgária megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez, hiszen keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében” – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy csütörtökön szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, „holott mindketten megérdemelték volna”.

„Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam – Ausztria, illetve Hollandia – megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta. S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei?” – tette fel a kérdést a tárcavezető.

Úgy folytatta, hogy azt kérte, hasonlítsák össze ezt a mostani csendet azzal a „hangzavarral”, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban.

„A liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van” – értékelte a történteket Szijjártó Péter.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában