Figyelem!

2022.12.09. 12:40

Rémhírt tartalmazó SMS-ek terjednek, a rendőrség eljárást indított

Az üzenetek szövege és Varju László DK-s politikus ma délutánra meghirdetett sajtótájékoztatójának címe gyakorlatilag megegyezik.

Varju László DK-s képviselő

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Jelentős mennyiségű SMS-t szétküldve próbálnak rémhíreket terjeszteni a magyar lakosság körében. Az üzenetekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy pénzüket, megtakarításaikat minél előbb vegyék ki a pénzintézetekből – tudatta a Magyar Nemzet.

„Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert 'a gazemberek ellopják”

 – olvasható az üzenetben, amelynek terjesztői vélhetően a forint elleni támadást igyekeznek előkészíteni.

A Magyar Nemzet rámutat:

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa ma délután a most terjedő SMS-ekével lényegében egybevágó címmel tart majd sajtótájékoztatót. Ez azt a gyanút erősíti, hogy az akcióért a dollárbaloldal lehet a felelős.  

Az üzenetek hasonló körben terjednek, mint az országgyűlési választásokat megelőzően, a dollárbaloldal kampányát támogató SMS-dömping idején. 

Akkor kiderült: a telefonos kampányt egy közbeiktatott cégen keresztül a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat osztrák leánycége rendelte meg, szükséges adatbázist is ez a vállalkozás biztosította. Azóta arra is fény derült, hogy a baloldal kampányához szükséges milliárdokat Amerikából küldték és továbbították az említett DatAdat-cégcsoportnak.  

A mostani üzenetek címzettjeinek köre miatt nem zárható ki, hogy most is ugyanannak az illegálisan beszerzett adatbázisnak a segítségével dolgoznak az elkövetők a rémhírtejsztésen.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőrség rémhírterjesztés miatt azonnal nyomozást rendelt el.

Kocsis Máté közösségi oldalán tett közzé rendkívüli közleményt az üggyel kapcsolatban

„Az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a dollárbaloldal a közösségi médiában, továbbá sms-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket. 

Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított” 

– foglalta össze a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán. A politikus szerint „jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt.” 

Hozzátette: „Ennek megerősítésére ma (2022. 12. 09. péntek) 13 órára Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője sajtótájékoztatót hívott össze, melynek megadott témája a fent ismertetett valótlanságok terjesztése, illetve a forint elleni spekuláció előkészítése lesz.

A legnagyobb parlamenti képviselőcsoport vezetőjeként szeretném teljesen világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is”

– szögezte le Kocsis Máté. Hozzátette:

„Szeretném azt is egyértelművé tenni, hogy ez esetben még a mai napon kezdeményezem Varju László valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását, ugyanis amit 13 órakor a képviselő úr át kíván lépni, azt úgy nevezik, hogy »vörös vonal«.  

Aki előre megfontoltan, külföldi érdekek szolgálatában valótlanságokat és rémhíreket terjeszt, ezáltal részt vesz egy forint elleni támadásban, az egészen biztos lehet benne, hogy vállalnia kell a büntetőjogi következményeket is, továbbá a magyar Országgyűlésben tisztséget nem viselhet.”

Az Magyar Nemzet cikke ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában