Anonim és önkéntes

2022.12.07. 14:03

Népszerű a szülők körében az oktatásról szóló kérdőív

Rétvári Bence népszerűnek nevezte a szülők körében az oktatásról szóló kérdőívet a szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt – adta hírül az MTI.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy ma hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki a kérdőívet. Az államtitkár kiemelte, hogy ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon. 

„A kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek. Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre. A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek  a pedagógusbérek, így huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére"

 - hangsúlyozta Rétvári Bence. 

A december 1-jén indított szülői konzultációról elmondta, hogy 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anomim és önkéntes. Ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők a véleményüket az iskoláról, bár a szakmai egyeztetések folyamatosak a pedagógusokat képviselő szervezettekkel. 

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy kormányalakítás óta öt alkalommal volt széles körű egyeztetés, ezt a konzultációs lehetőséget szélesítették ki a szülői kérdőívvel. Arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: 

„Az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete. Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek "elsöprő többségét" béremelésre fordítják."


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában