Vatikáni kulisszatitkok

2022.12.18. 08:51

Ferenc pápa már 2013-ban aláírta lemondó nyilatkozatát

Arra az esetre gondolva, ha súlyos és állandó egészségi problémák miatt képtelenné válna teljesíteni a pápasággal járó kötelezettségeit - derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott interjúból.

Ferenc pápa imádkozik a Vatikánban 2022. december 14-én egy pápai audiencia előtt

Forrás: Filippo Monteforte

Fotó: AFP

Ferenc pápa az ABC spanyol lapnak elmondta, hogy a levelet az akkori vatikáni államtitkárnak, Tarcisio Bertone bíborosnak adta át.

A XVI. Benedek pápa által kinevezett Bertone még hat hónapig volt vatikáni államtitkár Ferenc 2013. március 13-i megválasztását követően.

Ferenc pápa korábban többször leszögezte, hogy lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna irányítani az 1,3 milliárd hívővel rendelkező római katolikus egyházat.

A katolikus egyházfő - aki szombaton ünnepelte 86. születésnapját - térdproblémáit leszámítva egyelőre jó egészségnek örvend.

Ferenc pápa háromszor utazott külföldre az elmúlt fél évben. A tervek szerint 2023. január 31-e és február 5-e között a Kongói Demokratikus Köztársaságba, illetve Dél-Szudánba látogat el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában