Újabb teher a gazdákon

2022.12.09. 14:43

Agrárkamara: bosszúállás Márki-Zay földadója, aláírásgyűjtés indult ellene

Jövő évtől földadót kell fizetniük a gazdáknak a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen, ez szakértők szerint az élelmiszerárakat is megemelheti. Az intézkedés az Agrárkamara szerint bosszúállás, aláírásgyűjtést kezdeményeznek ellene.

Márki-Zay Péter földadója ellen aláírásgyűjtés is indult

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

"Mindent megteszünk, hogy mielőtt az adó befizetése esedékessé válik, megakadályozzuk azt" – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A a Hódmezővásárhelyen január elsejétől kivetendő földadó kapcsán az elnök felidézte: 

a Márki-Zay Péter polgármester által bevezetett új sarcot elsődlegesen a földtulajdonosoknak kell megfizetni, ám mivel egyrészt a gazdálkodók között maguk is sokan földtulajdonosok, illetve a bérleti díjakban a tulajdonosok már a jövő évben érvényesítik a plusz terhet, végső soron mindenképpen a gazdák fizetik ki azt. – Ez pedig továbbgyűrűzve az élelmiszerárakat is megemeli majd, így gyakorlatilag a társadalom egészére negatív hatása lehet az intézkedésnek

 – hangsúlyozta Győrffy Balázs. 

Az új adót január elsejétől minden szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak meg kell fizetnie, akinek négy hektár feletti földterülete van, hektáronként csaknem tízezer forintot – emlékeztet a lap.

 

Márky-Zay Péter évek óta készül erre, nyilvánvaló, hogy kinézte magának azt a csoportot, amely az ő politikai közegének nem része. Ez nem más, mint bosszúállás

 

– fogalmazott a lapnak Győrffy Balázs. – Egyben komoly figyelmeztetés is, hogy mi várna a földtulajdonosokra és a gazdákra abban a nem túl valószínű esetben, ha a baloldal hatalomra jutna – tette hozzá.  

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége határozottan elutasítja a földadó kivetését, és ez ügyben aláírásgyűjtést indított, melyet követően a két szervezet kezdeményezi a kormánynál, hogy földadóval soha többé ne sújthassák a magyar gazdákat. A petíció az Agrárpetíció.hu oldalon érhető el.

Lázár János: kuláküldözés van Vásárhelyen

Nem egyedi ötlet a földadó a baloldalon: nemrégiben Veszprém megyében is kivetette a sarcot több település, egyes helyeken a gazdáknak akár 30- 40 ezer forintot is kell fizetniük. 

Az ügyben megszólalt Lázár János építési és közlekedési miniszter is, aki korábban Hódmezővásárhely polgármestere volt. Lázár úgy fogalmazott: követi a vitát, ami Vásárhelyen zajlik a földtulajdonosok megbüntetése, megbélyegzése és kiközösítése ügyében. 

"Lényegében kuláküldözés van Hódmezővásárhelyen, pontosan úgy, mint ahogy az ötvenes években volt"

 – idézte a minisztert a Délmagyar.hu. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában