Főhajtás

2022.10.23. 19:01

Park és emléktábla őrzi már Wittner Mária emlékét Csepelen

A közelmúltban elhunyt 1956-os szabadságharcos nemes lelkű volt, igaz szívű, a hazájához mindhalálig hű, példakép a jelen és a jövő számára – mondta Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere a vasárnapi rendezvényen.

Kertész Péter római katolikus kanonok a közelmúltban elhunyt 1956-os szabadsághősről, Wittner Máriáról elnevezett park avatásán Csepelen a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az avatón Borbély Lénárd  polgármester felidézte: Wittner Mária 1937-ben született, 2 éves korától a karmeliták rendjénél nevelkedett. 1956-ban már a Magyar Rádió ostrománál bekapcsolódott a forradalomba, a Corvin közben sebesülteket gondozott, részt vett a fegyveres harcokban, november 4-én megsebesült. 

WITTNER Mária
Résztvevők a közelmúltban elhunyt 1956-os szabadsághősről, Wittner Máriáról elnevezett park avatásán Csepelen a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

A forradalom leverése után Ausztriába ment, de rövidesen visszatért, s 1957 júliusában letartóztatták. 1958-ban halálra ítélték, több mint fél évig volt a halálsoron, 1959-ben változtatták a büntetését életfogytiglanra. 13 évet töltött börtönben; az utolsók között, 1970-ben szabadult az '56-os elítéltek közül.

Wittner Mária 1989-től bekapcsolódott a közéletbe, elsősorban '56-os szervezetek munkájában vett részt, majd 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt. A közélettől ezután sem vonult vissza, számos kitüntetést kapott, 2011-ben Csepel díszpolgára lett - mondta Borbély Lénárd.

 "Büszkék vagyunk Marika nénire, szabadságszeretetére, bátorságára, meg nem alkuvására" 

– hangsúlyozta a polgármester. 

A rendezvényen leleplezték és felszentelték Wittner Mária parkban álló emléktábláját.

 

BORBÉLY Lénárd; WITTNER Mária; KERTÉSZ Péter
Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere és Kertész Péter római katolikus kanonok a közelmúltban elhunyt 1956-os szabadsághősről, Wittner Máriáról elnevezett park avatásán Csepelen a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án
Fotós: Kovács Attila

 Wittner Máriát kitüntették a többi között a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, a Szent István-díjjal és az Emberi Méltóságért díjjal.

Szeptember 14-én, életének 86. évében hunyt el. Temetésén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Áder János volt államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában