Hivatalos út

2022.06.02. 18:23

Megérkezett Berlinbe Novák Katalin

Kétnapos látogatásra érkezett csütörtökön Berlinbe Novák Katalin. Az államfőnek ez a harmadik hivatalos külföldi útja, pénteken Frank-Walter Steinmeier német államfővel és Bärbel Bassal, a Bundestag elnökével is megbeszélést folytat.

Hivatalos munkalátogatásra érkezett Novák Katalin csütörtökön Berlinbe, a köztársasági elnököt a német fővárosban Frank-Walter Steinmeier államfő pénteken fogadja a Bellevue-palotában. A találkozó időpontját múlt héten a német szövetségi elnök honlapján tették közzé. 

A német szövetségi elnökkel folytatott négyszemközti megbeszélését követően a magyar államfő a Bundestagba is ellátogat, ahol Bärbel Bas házelnök fogadja bilaterális találkozón. Az elnökasszony ezután Magyarország berlini nagykövetségén kitüntetést ad át Wolfgang Schäuble-nek, a német parlament korábbi elnökének, aki Angela Merkel volt kancellár előtt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője volt, majd a Merkel-kormány pénzügyminisztereként dolgozott.

A vizit első napján Novák Katalin ellátogat a Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó határfal egyik átkelőjének helyén létrehozott emlékmúzeumba, a Könnyek Palotájába (Tränenpalast). 

Novák Katalinnak ez lesz a harmadik hivatalos külföldi útja államfőként.

A magyar köztársasági elnök két hete Erdélyben tett látogatást, ahol tíz templomot áldottak meg különböző településeken a magyar református egység napja alkalmából.

Kolozsváron találkozott Kelemen Hunorral, Románia miniszterelnök-helyettesével is, Nagyenyeden pedig Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével leleplezték a püspöki ház emléktábláját, majd megtekintették a Bethlen Gábor Kollégium épületét. Erdélyi útja során Novák Katalin Gyulafehérváron is járt, ahol Bethlen Gábor szobrának ünnepélyes leleplezésén vett részt.

A köztársasági elnök első hivatalos külföldi útja pedig Varsóba vezetett, a lengyel fővárosban kollégájával, Andrzej Duda államfővel folytatott tárgyalásokat.

Borítókép: a magyar köztársasági elnök megérkezett Berlinbe (Novák Katalin Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában